pestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka StronaśmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruPolewa Czekoladowa:100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)50 g masłaok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania(...)krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki.Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.Polewa Czekoladowa:Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż lekko
Słodka StronaLubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko(...)więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki. Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko zagęszczone,mleko zwykłe,mleko w proszku pełne,cukier puder,pasta
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladę. Odstawić na kilka minut, po czym dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao, wymieszać, aby nie było grudek.Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, dodać ekstrakt, połączyć. Wlać masę czekoladową, wymieszać. Dodawać partiami mąkę na zmianę z kwaśną śmietaną.Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka2 łyżki olejuKrem:250 g mascarpone200 g masła orzechowegoW naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę rozpuszczalną – podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.W misce(...)mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy
kuchcikowniaWariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych. Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja. Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik , poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki
Mania GotowaniaPyszne ciasto o mocnym czekoladowym smaku. Doskonale smakuje z owocami... Składniki: 200 g margaryny, 200 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady w proszku, Dekoracja: 1 duża polewa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej. Wykonanie: Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki wymieszaj(...)tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni polewą. Propozycja: Ciasto czekoladowe doskonale komponuje się z owocami (1 banan pokrojony w plasterki lub 100 g odsączonych wiśni należy ułożyć na wierzchu ciasta przed upieczeniem). Doskonale smakuje z bitą śmietaną. Przepis bierze udział
Anioły w kuchniŁom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil...Były Wasze przepisy , a dzisiaj nasz popisowy łom czekoladowy ;) Składniki; 3 opakowania herbatników, 1/2 margaryny i 1/2 masła / lub cała margaryna/ 3/4 szklanki cukru, mniej niż 1/2 szklanki wody, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki mleka w proszku / my dajemy trochę
Anioły w kuchniAnioły ostatnio wzięły się za dietę i prawie wszystko u nas dietetyczne;) Bardzo nam trudno zrezygnować z ukochanych ciast...dlatego dzisiaj ciasto czekoladowe odchudzone. Kupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru. Składniki; Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka(...)Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej
Anioły w kuchniprzepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach z posypką Halloweenową oraz kolorowymi patyczkami. Jeśli jednak lubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa
Kolizje Smakówuprzedzam: to nie jest propozycja dietetyczna.... Osoby będące na diecie wchodzą tu i czytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga Chochliki kuchenne , z tym, że nieco odsłodziła przepis(...)mieszając raz na jakiś czas doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy ekstrakt i jajka, mieszając niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane
Kulinarne przygody Gatityczekoladę. Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 80-90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w foremce. Po wyjęciu możemy ozdobić np. czekoladowymi serduszkami lub posypką. smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeupieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie odpoczywał 2 dni. Dzisiejszego dnia polałam polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać
RAROSSAJedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu w polewie czekoladowej i będą również smakowitą przekąską. Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się niż(...)Zaczynamy od zrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy
Mania Gotowania