pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Święta nie muszą przecież za każdym razem pachnieć piernikami Czekoladowe trufle – czekoladowe kulki to idealny przysmak dla łasuchów w wersji dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Kruche ciasteczka z makiem – a właściwie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam
Dzieje kuchennej Wiewióryzwykły z domowym cukrem waniliowym, ale można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady gorzkiej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO MIODOWE - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne(...)kilka godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie formę z ciastem przenieść do lodówki, tam przechowywać przez co najmniej 24 godziny, aby blaty miodowe skruszały, a biszkopt zmiękł POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - w rondelku podgrzać śmietankę niemal do zawrzenia, od razu dodać czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, wymieszać - polewę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać lub łyżką
Smakołyki Berenikigruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia
królestwo garówpoprawia humoru jak dobra czekolada! A jeszcze bardziej - bomba czekoladowa! Takie jest właśnie to ciasto :) Oprócz tego - podane na gorąco, wilgotne, miękkie, puszyste, z kawałkami roztopionej czekolady. Uwierzcie mi - można odpłynąć. Ciasto znika dosłownie w jeden wieczór i pokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się ekspresowo(...)kako Polewę warto zacząć przygotowywać 5 minut przed końcem pieczenia ciasta, aby polać nią gorące ciasto - dzięki temu polewa wsiąka w nie, sprawiając, że jest wilgotne i jeszcze bardziej czekoladowe. Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje - ale tylko trochę, bo polewa powinna być rzadka i lejąca, aby lepiej wpłynąć w ciasto :) Gorącą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!lada sztuka. Ale mam to szczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie. Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę. *tortownica 26 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (użyłam z wiaderka(...)jajek 50 g masła roztopionego 70 ml oleju 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: szklanka wiśni z nalewki Uwaga: - jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie z kompotu zalać wódką i odstawić na noc do lodówki. Można też pominąć dodatek alkoholu - czekoladę deserową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolubić ;) Zwycięzców każdego miejsca wybierze przedstawiciel firmy, która funduje nagrodę, jednak jeden uczestnik może wygrać tylko raz. By uniknąć oszustw chciałabym, by na zdjęciu była karteczka z napisem „Konkurs czekoladowy”. Mam nadzieję, że to Was nie odstraszy, a ewentualnych „złodziei” cudzych przepisów i zdjęć zniechęci do takich działań. Na zgłoszenia czekam od jutra- 27 października do 8 listopada. Nadsyłajcie(...)adres rzelkazag@poczta.fm z dopiskiem „Konkurs czekoladowy”. W mailu podajcie także imię, nazwisko i miejscowość. Wszystkie zdjęcia wraz z autorem przepisu będę umieszczać w specjalnie założonym na tę okazję albumie na fp bloga. Jeden uczestnik może przesłać maksymalnie dwa zgłoszenia. Ogłoszenie zwycięzców w piątek 13 listopada. Dla kogoś więc na pewno nie będzie on pechowy. Wysyłka leży po stronie
Kuchnia w czekoladzieulubiona część garderoby), wyciągnęłam zapomniane na ciepłe miesiące świeczki i wpatruję się, niemal zahipnotyzowana, w blask ognia. Mimo wszystkich zabiegów, wewnętrzne zimno nie chce mnie opuścić. Stopy w grubych, czekoladowych skarpetkach (ze szkolnej wycieczki do Kopenhagi, w ramach pamiątek i suwenirów, dla C. przywiozłam czekoladki, a dla siebie trzy pary grubych skarpet i maleńką paterę na jedną muffinkę) są lodowato(...)też, choć może im nie odpowiadać wyraźny lawendowy posmak. W żadnym razie nie jest mydlany! Nie martwcie się. Po prostu większość dzieci, które znam, ograniczają się do smaków waniliowego, czekoladowego i truskawkowego (a ten ostatni i tak nie zawsze). Dorosłym natomiast z pewnością do gustu przypadnie cudownie kremowa konsystencja i oryginalny, jeżynowo-lawendowy smak, przełamany lekko kwaskowym sosem. Na talerzu
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik Czekoladowe babeczki bez cukru - klik Zdrowe, odchudzone krokiety - klik Czekoladowe brownie z awokado - klik
Powiedz dietom niepoczytacie jaki jest je skład to chyba trochę Was to zniechęci. Najwięcej tam cukru a nie orzechów i prawdziwej czekolady. Moja nutella, mój domowy krem, jest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom. Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo
Smaczna Pyzazaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej
Maślane ciasteczkoformy i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na czas pieczenia - 100ml mleka sojowego - 30g kakao bez cukru Daktyle zalewamy gorącą wodą na czas pieczenia się ciasta. Później(...)otrzymania jednolitej konsystencji kremu. W tym przepisie dodałam więcej mleka, żeby łatwiej rozsmarowywał się po cieście. Gdy nasz placek ostygnie, kroimy go na dwie części. Dolną smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy na nią górną, którą również smarujemy i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce ze względu na krem. Smacznego
Be Fit Be StrongPrzekąska już po pierwszym kęsie zyskała przydomek: "cuksy" (u nas oznacza po prostu cukierki...). Dzieci wychodziły z wody tylko po "cuksy". Najbardziej przypadły im do gustu Gryczanki czekoladowe (z dodatkiem surowego kakao, kiełkowanego amarantusa i szałwii hiszpańskiej), które z popularnymi czekoladopodobnymi przekąskami nie mają nic wspólnego... Jeśli szukasz alternatywy dla tych wszystkich śmieciowych przekąsek, batoników, etc. wypróbuj(...)Gryczanki . Nasze podniebienia podbiły gryczanki czekoladowe, miodowe i owoce leśne. Sprawdzone przez nas pomysły na wykorzystanie gryczanek: miseczka mleka kokosowego + gryczanki miseczka domowych lodów kokosowych + gryczanki + świeże owoce pusta miseczka + miks różnych gryczanek torebka gryczanek + dobry humor Cena za torebkę gryczanek to około 4-5zł, w zależności
IzaGotujepyszne, rozpływające się owoce, które idealnie komponują się ze szczyptą cynamonu, czy lodami! Czas przygotowania: 5 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: 4 Składniki: 4 banany Szczypta cynamonu Polewa czekoladowa Lody waniliowe Banany układamy na grillu i zostawiamy, aż skórka całkowicie sczernieje. Czas pieczenia zależy od stopnia rozgrzania grilla. Następnie skórkę banana rozcinamy a ciepłe owoce posypujemy cynamonem(...)polewamy odrobiną sosu czekoladowego. Podajemy najlepiej z lodami waniliowymi. Banany można również wyjąć ze skórek i bezpośrednio ułożyć na talerzu. Smacznego
Kolizje SmakówKolejna letnia propozycja to domowe, podwójnie arbuzowe lody z czekoladowymi dropsami i kiwi :) Do ich przygotowania możecie wykorzystać specjalne foremki lub zwyczajne plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (do kupienia w aptece). Składniki: arbuz kiwi śmietana kremówka (lub mleko) czekoladowe dropsy foremka na lody lub plastikowe kubeczki i drewniane patyczki (można kupić je w aptece) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy