czekoladowa - 3717 przepisów (strona:97/248)

Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej) 246

likier czekoladowy Już jest! Nasze pierwsze wydanie e-magazyu COOLmag, stworzony przez  Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżówki z czekoladą 179

Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Blok kawowy 313

Dzisiaj coś dla miłośników domowych słodyczy typu blok czekoladowy, ale o smaku kawowym. Przepis mam od cioci.Składniki:1 kostka masła1/2 szklanki wody2 szklanki cukru3 łyżki kawy rozpuszczalnej1/2 kg mleka w proszkubakalie (rodzynki, orzechy, żurawina)4-5 małych paczek pokruszonych herbatników (typu petitki)Sposób przygotowania:1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku(...)bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać.3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin.Smacznego!!!A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej

Kuchnia domowa Ani
Babeczki Renifery 164

żeby z resztek czekolady zrobić źrenice i przykleić noski. Póki czekolada jest płynna przykładamy precelki, biszkopt oraz oczy. Przy pomocy wykałaczki wykonujemy źrenice. Na środku biszkoptów przyklejamy kropelki czekoladowe przy pomocy odrobiny pozostawionej roztopionej czekolady. Wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada stężała. Smacznego

Kolizje Smaków
Tort Hello Kitty 145

masą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu

Kto ugości moich gości?
Sernikobrownies z malinami 156

rozpuscic w kapieli wodnej.Wymieszac z cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia.Foremke wylozyc papierem do pieczenia.Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180 ° C.Na nalozenie serowe zmiksowac wszystkie skladniki.Przestudzona mase czekoladowa zmiksowac z jajami. Maka wymieszac z sola i soda oczyszczona.Przy pomocy szpatulki polaczyc mase czekoladowa z maka.Nie mieszac za dlugo!Rozsmarowac rownomiernie na blaszce wylozonej papierem.Na to wylozyc przygotowana mase

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki choinki 204

stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. Warto jednak wybrać te, które zbyt mocno nie rosną, by wierzch(...)pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru.Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk):150 g masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki cukru100 g gorzkiej czekolady2 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 szklanki mąkiMasło

Food Square
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 640

Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych ciastek(...)minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć  "ciało"  pająka.LUKIER:Wymieszaj białko lub wodę z cukrem pudrem, tak, aby powstał bardzo gesty lukier. Dodaj kropelkę barwika spożywczego, zamieszaj i przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
OBRZYDLIWIE PYSZNE BABECZKI Z GLISTAMI NA HALLOWEEN 191

babeczki jakie kiedykolwiek zrobiłam! Są tak obleśne, że najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych paskudnych glist były śliczne, pięknie czekoladowe, z uroczą czapą soczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci(...)były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi w halloweenowych wypiekach, prawda? Babeczki w smaku są genialne: bardzo mocno czekoladowe, puszyste i delikatne, a w połączeniu z  kremem rozpływają się w ustach. Naprawdę, przepyszne! Nie wahajcie się przed ich zrobieniem:) Kto lubi, może zjeść ze smakiem obślizłą glistę, ja swoje wywaliłam z hukiem do kosza! Bleeee

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik bananowo-kokosowy 150

masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30% 1/4 szklanki cukru1/4 szklanki wiorków kokosowych wiórki czekoladowe do posypania Któż z prawdziwych wielbicieli ciast, oprze się zestawieniu kokosa i bananów....? Oj, chyba niewielu :) Przepis z takim właśnie zestawieniem znalazłam na portalu Wielkie Żarcie. Nanioslam jedynie kilka poprawek(...)odstawić całość do wystudzenia.Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, Śmietan-Fixy i wiórki kokosowe.Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać wiórkami czekoladowymi (fot.4).Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Smacznego

Świat Ciasta
Tort Bananowy 430

szklanki cukru -opakowanie budyniu bananowego lub śmietankowego- 2 szklanki mleka- 150g masła- 3-4 banany Dekoracja/wierzch:- 500 g śmietany 36%- 3 łyżki cukru- 2 wagoniki gorzkiej czekolady- posypka czekoladowa (pałeczki) Sposób przygotowania:1.Biszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy . Potem dodawać po jednym żółtku dalej miksując.Odstawić mikser i stopniowo dodawać(...)śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5.Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort gotowy ;) Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock, i do teraz siedzi mi w głowie ;) Vance Joy - Riptide PozdrawiamMichał

Gotuj Z Muzyką
Tort z Masą Budyniową, Pomarańczami i Czekoladą 208

wykańczanie tortu i tu wielkie podziękowania należą się firmie ETERNO, ich produkty nie tylko są bardzo estetyczne i efektowne, jak to widać na zdjęciach, ale i pyszne! Łyżeczki czekoladowe.. fajnie wyszły, następnym razem bardziej je wyeksponuję - obiecuję! Dwa różne smaki budyniu? Miałam czarną środę,nie miałam już czasu wyskoczyć do sklepu, a w szafce znalazłam właśnie takie dwie torebki(...)Każdy blat nasączyłam wiśniówką rozrobioną z przegotowaną wodą. A blatu przełożyłam masą budyniową. Na  wierzchu ułożyłam odsączone z syropu plastry pomarańczy, wiśnie z rumem i jak widać powbijałam czekoladowe łyżeczki, które zrobiłam sama, a raczej z pomocą silikonowych foremek :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tort kokosowy z kremem z mascarpone , malibu i migdałami – łatwy! 427

mogłam szaleć do woli!Warunek był tylko 1 : tort ma być „niewycudowany” … bez zbędnych ozdób … różyczek i wieży Eiffla ;)Postanowiłam połączyć klasyczny … niesamowicie puszysty czekoladowy biszkopt ( rzucany ) z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone , kremówki , białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY

Ostra na Słodko
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 535

Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarcwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).Wywodzi się z południowego regionu Niemiec(...)popularny jest na całym świecie.Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę!Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;)SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm )BISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek

Ostra na Słodko
Murzynek 245

zimny … a zarazem strasznie mięciutki – tak jak lubię!Kilka składników … trochę mieszania … do piekarnika … i po kilkudziesięciu minutach możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta!SKŁADNIKI:( na keksówkę )* jajka – 3 szt* zimna woda – 5 łyżek* mąka – 200 g* cukier – 1,5 szklanki* margaryna – 250 g* proszek do pieczenia

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania