czekoladowa - 3717 przepisów (strona:97/248)

Słodkie środy - Lody czekoladowo-śmietankowe 104

lody są na bazie jaj, które wcześniej oparzamy wrzątkiem, a żółtka ucieramy na parze. Warto się skusić i posmakować domowych pyszności latem ... Lody czekoladowo-śmietankowe SKŁADNIKI : 3 jajka 3 łyżki cukru 3 krople aromatu śmietankowego 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki kakao  PRZYGOTOWANIE : Jajka umyjmy i sparzmy we wrzątku. Białka oddzielamy od żółtek(...)delikatnie mieszamy do połączenia.  Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedną pozostawiamy śmietankową, a do drugiej dodajemy kakao – delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.  Do pojemnika przekładamy część czekoladową, na wierzch nakładamy część śmietankową - można delikatnie przemieszać w spiralę dla ładnego efektu. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin do całkowitego zamarznięcia lodów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 200

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1 jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 10 suszonych daktyli 50 g białej czekolady czekoladowa posypka  PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od wymieszania w misce składników suchych czyli mąki, proszku do pieczenia, cukru i kakao.  Następnie dodajemy jajko i olej i mieszamy całość.  Na koniec(...)keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone, czy jest suchy.  Ostudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą i posypka czekoladową. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu krajanka 5 jajeczny, który otrzymałyśmy do przetestowania od firmy Czaniecki .  Makaron jest dobry w smaku, a kształt chyba wszystkim znany bo to jeden

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Babka czekoladowa z nutą pomarańczy 298

Zapraszamy dziś na bardzo prostą w przygotowaniu i  bardzo czekoladową w smaku babkę. Pomysł na babkę powstał bardzo spontanicznie, gdyż w ostatniej chwili znalazłam w internecie konkurs na wypiek, w którym nagrodą były warsztaty w manufakturze czekolady. Nie ukrywam, że nagroda mi się bardzo spodobała i niewiele myśląc postanowiłam szybko coś upiec i uznałam że ciasto z dodatkiem czekolady(...)lukru. Babka wyszła pyszna i zniknęła ze stołu praktycznie jeszcze ciepła, a ja dzięki niej już niedługo wybieram się na pyszne warsztaty z czekoladą w roli głównej. Babka czekoladowa z nutą pomarańczy  SKŁADNIKI: 250 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  130 g cukru  0,5 szklanki oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Trufle czekoladowe z nutką chili 98

wspaniałości na najbliższy już Nowy 2015 Rok ... by był smaczną przygodą kulinarną i oby swe karty zapisywał jedynie pozytywnymi zdarzeniami ... dużo zdrówka i miłości ... A teraz zapraszamy na trufelki czekoladowe z nutką chili, które idealnie nadadzą się na dzisiejsze domówki.  Przepis podpatrzony u Pauliny w filmowej kuchni ;-). Pierwszy raz przygotowałam je ponad rok temu i wracam do tego przepisu(...)systematycznie. Trufle czekoladowe z nutką chili SKŁADNIKI: 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka miodu 50 g śmietany kremówki 1 łyżka alkoholu najlepiej wódki smakowej 50 g masła szczypta chili w proszku kakao PRZYGOTOWANIE: Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miód, masło, śmietanę i alkohol i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku chili

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Afrodyta 2289

truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia(...)gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 134

Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. Składniki : Porcja 1 - foremka 35x12                   Porcja 1,5 -  foremka 40x14  33 dkg margaryny(...)nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest to bardzo dobry przepis nasza babka jest miękka,puszysta i krucha!! Wiele razy już ją piekłem i zawsze się udaje. Można też upiec ją w foremce karbowanej np. na Wielkanoc. Wtedy karbowaną

Przepisy i porady kulinarne
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 231

masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu do momentu aż cukier cały się rozpuści. Następnie(...)już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około

Przepisy i porady kulinarne
Polewa czekoladowa ekspresowa ! 142

Polewa czekoladowa ekspresowa. Składniki : 10 dkg czekolady gorzkiej 4 dkg margaryny ,, Palma ,, lub tłuszcz ,, Planta ,, Sposób wykonania : Margarynę rozpuścić w małym garnku na małym ogniu cały czas mieszając,aby nasza margaryna nam się nie zagotowała ( możemy też włorżyć garnek do gorącej wody,ale wtedy musimy uważać żeby nie wlała nam się woda do środka  naszego garnka ! ). Gdy już całkowicie(...)sposób przygotowana polewa zawsze nam się uda i nie zajmie nam wiele czasu na jej przygotowanie. Ja używam przeważnie ,,Planty,, Możemy zrobić też w ten sam sposób polewę czekoladową białą,wtedy zamiast czekolady gorzkiej dajemy czekoladę białą

Przepisy i porady kulinarne
Keks w czekoladzie. 145

pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej   5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej     ( do dekoracji ) tłuszcz do smarowania formy Sposób wykonania : Miękkie masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym,szczyptą soli i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy(...)włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 60 minut. Po upieczeniu przestudzić,wyjąć z foremki,obrócić do góry dnem i oblać całe ciasto polewą czekoladową. Można udekorować jeszcze pokrojonymi bakaliami np. pokrojone orzechy,migdały

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto brzoskwiniowo-jogurtowe. 112

szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa i dekoracja : 6 dkg żelatyny 4 łyżki cukru 1 litr jogurtu naturalnego 1 duża puszka brzoskwiń w syropie herbatniki  polewa czekoladowa Sposób wykonania : Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto biszkoptowe. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie podgrzać aby się nam rozpuściła. Brzoskwinie zmiksować wraz z syropem na jednolitą(...)połowę rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać. Wylać na zastygniętą masę brzoskwiniową,wyrównać. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego na tężejącą masę jogurtową. Można je naponczować alkoholem. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i rozsmarować,zostawić do wystygnięcia. Można też troszkę naponczować biszkopt, który dajemy na spód

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasteczka z orzechami. 224

cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka  ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa  - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka(...)temperatury 190 C i pieczemy około 15-20 minut na jasno złoty kolor. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka

Przepisy i porady kulinarne