czekoladowa - 3717 przepisów (strona:104/248)

Babeczki z niespodzianką 289

małe, żeby powiesić pod sufitem wielką kukłę ze słodyczami dla solenizanta, babeczki z cukierkami w środku mogą być niezłym zastępstwem. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki czekoladowe . Możecie także zrobić je w wersji waniliowej lub mocno czekoladowej . Składniki na krem +dowolne cukiereczki do wypełnienia babeczki, cukierki do dekoracji (u mnie M&Msy) Babeczki przygotowujemy według wybranego

Ciastkozercy
Z cyklu dla Dzieci: Elmo 163

będzie wtedy podobny do tego tutaj (Ciasteczkowe Potwory), do tego oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę - mini pianek, czekoladowych dropsów, kolorowych cukierków) - całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba się maluchom :) Składniki na babeczki: waniliowe lub czekoladowe Składniki na krem +czerwony barwnik spożywczy, masa cukrowa

Ciastkozercy
Czekolada plastyczna - zrób to sam 442

Czekolada plastyczna to taka czekoladowa plastelina. Trochę trudniej zrobić z niej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód(...)waga Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję). Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin. Po około

Ciastkozercy
Misiowe babeczki 174

czekolady plastycznej kulamy kulki na buzie, nosy i uszy misiów. Dla części misiów oczy zrobiłam z masy cukrowej, ponieważ łatwiej to zrobić niż z czekolady. Zdjęcie misia z czekoladowymi oczami zamieszczam poniżej. ... i wersja w całości czekoladowa. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Halloween Babeczki Duszki 271

krem Przepis na masę cukrową Po upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kiedy są już zimne nakładamy warstwę kremu na tyle grubą, żeby dało się przyczepić do niej czekoladową kulkę. Nie trzeba specjalnie wygładzać kremu, bo i tak nie będzie go widać. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na stole na cienki placek(...)wyciąć je zwykłym nożem lub nożem do pizzy - nie muszą być idealnie równe, kiedy "ubierzemy" w nie duszki brzegi i tak będą pofalowane. Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale. Z czarnej masy cukrowej formujemy trzy kuleczki - na oczy i buzie. Można też namalować je pisakiem spożywczym lub barwnikiem (trochę czarnego barwnika nakładamy

Ciastkozercy
Babeczki dynie 130

Babeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie. Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowe Przepis na krem Przepis na domową masę cukrową +barwniki spożywcze Po upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego

Ciastkozercy
Babeczki z duszkami 125

zostało nam już dużo czasu. Potrzebna będzie końcówka do szprycy z dużym okrągłym otworem, trochę czarnej masy cukrowej (lub ciemnych cukrowych koralików), krem i babeczki. Składniki na babeczki czekoladowe lub dyniowe Składniki na krem Składniki na masę cukrową   Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia. Końcówkę z dużym okrągłym otworem wkładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Można użyć także zwykłego woreczka(...)wypadła podczas dekorowania. Na zimnych babeczkach wyciskamy krem formując duszki. Z kawałka czarnej masy cukrowej robimy małe kulki na oczy. Jeśli nie mamy masy cukrowej oczy można zrobić z czekoladowych koralików. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pianki Frankenstein 171

pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków. Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Pianki nabijamy na patyczki do lizaków. Zamaczamy w lukrze i wyrównujemy(...)pomocą noża do masła. Z masy cukrowej formujemy oczka i przyczepiamy na lukier zanim zastygnie. Rozpuszczamy czekoladę i trzymając za patyczek zanurzamy czubek pianki. Zanim zastygnie przyczepiamy czekoladowe cukiereczki. Kiedy lukier jest już zupełnie suchy malujemy na buzie jadalnym mazakiem lub pędzelkiem zanurzonym w czarnym barwniku spożywczym. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
SERNIK LATTE MACCHIATO 411

łyżki gorącej wody - 600g twarogu - 500g śmietany 36% - 2 fixy do ubijania śmiatany - 6 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4  łyżeczki żelatyny - 4 łyżki wody - posypka czekoladowa Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy napar z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej oraz 4 łyżek gorącej wody. W tortownicy umieszczamy spód biszkoptowy, który namaczamy naparem z kawy. W miseczce rozpuszczamy(...)łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w jednej łyżce wody, po napęcznieniu dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Przygotowaną ubitą śmietanę wykładamy na poprzednią warstwę z masy kawowej. Całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 188

było... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;) Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj: 1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB) 2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB), 3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB), 4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB) A inne

Wypisz Wymaluj
Miodownik z kremem budyniowym. 293

większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka(...)mleka + 100 ml 75 g cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie:  Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym

Kuchnia Łukasza
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 379

szklanki cukru 1 pełna szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju po 1 łyżeczce: cynamonu i sody 1 łyżeczka kakao szczypta soli ok. 70g gorzkiej czekolady (groszków czekoladowych) 3-4 łyżki mleka garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę wraz z sodą, cynamonem, solą i kakao przesiewam do miski, mieszam i odstawiam - są to tzw. składniki suche (sypkie). Jajka wraz(...)piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka". Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne  groszki czekoladowe) i dodaję mleko. Ciągle mieszając podgrzewam, aż do rozpuszczenia czekolady. Nie zagotowuję, aby czekolada się nie zrobiła "kaszkowata". Najlepiej rozpuszczać ją na wolnym ogniu.  Rozsmarowuję na powierzchni wystudzonego murzynka

W kuchni Karmel-itki
BAJADERKA POD PIERZYNKĄ 339

dżemu wiśniowego - 1/2 kostki masła - 3 łyżki kakao - 50ml wódki czystej 40% - 20g żelatyny - 600ml śmietany 36% - 3 fixy do ubijania śmietany - 1 galaretka o smaku wiśniowym - posypka czekoladowa Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm, na jej spód wykładamy warstwę herbatników. Odkładamy na bok herbatniki na drugą warstwę, pozostałe herbatniki łamiemy i kruszymy na drobne kawałki. Żelatynę zalewamy(...)fixy. Tak przygotowaną wiśniową piankę wykładamy na dżem wiśniowy wcześniej nałożony na drugą warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie całość posypujemy posypką czekoladową i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
ŚWINKI W BŁOTKU 196

300g dżemu malinowego - 4 łyżki cukru pudru - 150g   różowego lukru plastycznego - 5g   klej spożywczy CMC - 20g niebieskiego maczku cukrowego - 9 kwiatuszków cukrowych - 10g zielonej posypki waflowej - 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś" - 250ml malinowej wódki "Soplica" - 100ml wody - 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Wykładamy na podstawkę pierwszy spód biszkoptowy. Przygotowujemy poncz do nasączania biszkoptów: 250ml wódki malinowej, 100ml wody(...)również odkładamy do lodówki. Na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy nakładamy warstwę kremu śmietanowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na drugi blat nakładamy warstwę dżemu malinowego i przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Całość przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym na który nakładamy "błotko" czyli krem "Kremuś". Do zewnętrznych ścian tortu doklejamy przystawione rurki waflowe - wiążemy od zewnątrz wstążką, aby się dobrze przykleiły. Rozpoczynamy dekorację

Mentor Smaku
Piernik staropolski dojrzewający 247

mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Do przełożenia:  ok. 1 kg powideł śliwkowych Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane ETAP

My Culinary Art