Składniki: 500 g mrożonych truskawek kilka łyżeczek drobnego cukru 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi
Moja smaczna kuchniaprzekąski ułożyłam na drewnianej skrzyneczce i ustawiłam na krześle do którego przyczepiłam etykietki. W pudełeczkach na popcorn (również kupione na ebayu) podałam chrupki kukurydziane, ostre chipsy do piwa, babeczki czekoladowe oraz sałatkę owocową. Przepis na babeczki znajdziecie tu —>KLIK. Jedyna zmiana to użycie kropelek czekoladowych zamiast porzeczek. Widziałam, że podobne tagi i etykietki można zamówić w internecie
Mienta blogDiabelsko czekoladowe babeczki dla prawdziwych fanów czekolady. Do tego przepyszny krem z nutelli. Ja do nadziania użyłam śliwek ale możecie wykorzystać dowolne owoce, albo z nich zrezygnować. Babeczki są mięciutkie, mocno czekoladowe i wilgotne. Naprawdę polecam !! Devil's Food Cupcakes z kremem orzechowym z nutellą Składniki: 1/2 szklanki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku
Mania GotowaniaPrzepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru - łyżka kakao - łyżka wody W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Polewą polewamy ciasto, następnie układamy posiekane figi. Smacznego
SMYKWKUCHNIpodobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił nazwę, miał dużą wyobraźnię, ludzie to mają skojarzenia Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów . Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję klasyczny styropian na śmietanie. Jakiś czas temu styropian był prawie na wszystkich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękąpieli wodnej (tak jest najszybciej i najłatwiej). Gdy już wszystko się rozpuści, odstawiamy na moment masę czekoladą do wystygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy czekoladowo-maślano-cukrowej dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka (masa musi być już dość chłodna bo inaczej otrzymamy jajecznicę). Gdy uzyskamy gładki krem powoli możemy dodawać białka-najpierw 1/3 białek mieszamy(...)nasza masa stała się bardziej puszysta, następnie dodajemy resztę białek. Foremki- kokilki smarujemy masłem, wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 8-10 minut. Podajemy z musem malinowym i lodami. I od razu jemy! Smacznego
Mango Papajapierwszy rzut oka ciasto przypomina sernik:) Jednak nic bardziej mylnego! Ciasto nie ma w sobie ani odrobiny sera;) Kruche czekoladowe ciasto przełożone masą ze śmietany i kaszy manny oraz kwaśnymi porzeczkami. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale tutaj pasują:) Ciasto: 5 żółtek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki cukru(...)200g masła lub margaryny, 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soku z cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć
Z miłości do słodkościrozpływa się w ustach. Smak idealnie zrównoważony, nie za słodki, nie za kwaśny. Do tego kolor jest dla mnie obłędny ;) Polecam i życzę smacznego :) Blacha 22x33 cm Składniki: Ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany(...)ciasta 60 g miękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% do deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół
Czerwona Porzeczkasporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np. tort - lalka barbi , tort lego , ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową(...)przygotowałam w dniu pieczenia biszkoptu. Tort wstawiamy do lodówki co najmniej na 2-3 godz., a później już tylko podajemy i pałaszujemy :) Smacznego! Jak stworzyć dekoracje z czekolady? Czekoladowe dekoracje tortu są proste i niezwykle efektowne. Przy pomocy czekolady można tworzyć skomplikowane wzory i napisy, a wcale nie jest to takie trudne. Jeśli chcemy w ten sposób ozdobić wierzch
Ratunku obiadpiątek obchodziłam 25 urodziny, tak okrągłą liczbę trzeba było uczcić czymś wyjątkowym, więc standardowo sięgnęłam do zakładki z tortami u Doroty z Moich wypieków i wypatrzyłam czekoladowy torcik z owocami, którym już od dawna byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny
Pora coś zjeśćswojej krótkiej karierze. Według znajomych przesadzam... (w tym miejscu pozdrawiam moich dzisiejszych biesiadników :)). Uległam namowom, więc post się pojawił. Proszę bądźcie wyrozumiali :). A teraz trochę o zaletach. Ciasto czekoladowe wyszło cudnie puszyste; właśnie to stało się jego największym minusem, ponieważ ciężko było rozsmarowywać masę. Masa miętowo-czekoladowa. Naprawdę smaczna i godna polecenia. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu z czarnej porzeczki. Proszę przeczytaj regulamin i zasady konkursu (aby nie było niedomówień i rozczarowań) Zabawa potrwa do niedzieli (25 listopada
Przepisy Aleksandryłyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki mąki pszennej; 4 żółtka; 3/4 szklanki cukru; 200 g margaryny; cukier waniliowy; Do dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu herbaty; wódka; polewa czekoladowa - przepis tutaj. Białka ubijamy z solą i z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy kokos, mak, proszek do pieczenia i mieszamy. Wylewamy na przygotowaną formę. Pieczemy w 170 stopniach przez(...)wierzchu (na drugiej połowie kremu) układamy biszkopty, które wcześniej moczymy w ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość tej drugiej substancji zależy od naszych preferencji. Polewamy biszkopty polewą czekoladową... i tu można by skąńczyć, ale skoro mają to być cycki nie może zabraknąć rodzynek... po jednej na każdy biszkopt... Dobrze żeby ciasto poleżało trochę w lodówce. Smacznego
Miksturownikjuż jakiś czas temu i jestem nim zachwycona. Przepis znalazłam na Gotuj Skutecznie TV . Chciałam zrobić i podzielić się z Wami przepisem na tartę z czekoladą, niestety na sam czekoladowy farsz przepis podam Wam innym razem bo przez przeoczenie/zaniedbanie/ roztargnienie* - niepotrzebne skreślić. popełniłam błąd i choć tarta powstała i jest całkiem smaczna to jednak nie jest(...)obciążeniem i albo nakładamy farsz i zapiekamy jeszcze ok. 30 min, - zależy od farszu lub dopiekamy jeszcze 5 min i wykładamy na tartę farsz, który tak jak ten czekoladowy - należy schłodzić. Smacznego!!! Zachęcam do polubienia mojej strony na facebooku
Miksturownik