dziś - Dniu Kobiet - nie żałuję sobie niczego :D Wszak proponowaną babeczkę robiłam nie na tę okazje - postanowiłam ją jednak dziś Wam pokaza ć... BABECZKA w czekoladowej "papilotce" S kładniki: 1 czekolada gorzka 1 kostka masła 2/3 szkl. cukru budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu 1 szklanka orzechów laskowych mielonych perełki cukrowe, serduszka do dekoracji 5 papilotki(...)powtórzyć. Dobrze schłodzić. Budyń ugotować wg przepisu - ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać połowę budyniu - ubić krem Do naczynia wsypać orzechy, dodać 4 łyżki kremu - wymieszać. Czekoladowe babeczki ostrożnie wyjąć z papierowych foremek. Napełnić orzechowym nadzieniem - udekorować kremem budyniowym i perełkami. Smacznego ! Polecam Wam tę propozycję - babeczka wygląda niesamowicie. Zaskoczycie nią nie jedną osobę
kolorowotorcikowoteż tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Do dekoracji: 1/3 puszki kajmaku gotowego mielone orzechy gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe kolorowe pisaki lub lukier inne - wedle uznania Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto(...)ciasto. Tak przygotowany kajmak, wylać na kruche ciasto. Wierzch udekorować wedle uznania. Ja przykleiłam kurczaczka z kruchego ciasta, boki obsypałam mielonymi migdałami. Zrobiłam napis z lukru i przykleiłam motylki czekoladowe. Smacznego
kolorowotorcikowosłodycze! składniki: 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 200 ml śmietanki 30% 100 g płatków białej czekolady 125 ml fruklajl brzoskwinia&mango 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Czekoladowe skorupki: Połamaną gorzką czekoladę rozpuszczamy wraz z odrobiną mleka, można to zrobić w mikrofalówce. Formę do pieczenia w kształcie jajek wykładamy folia spożywczą, następnie za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie wnętrze każdej(...)Białko: 100 ml śmietanki ubijamy na sztywno. 100 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy płatki białej czekolady, rozpuszczamy i studzimy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną czekoladę, miksujemy. Przekładamy do zastygniętych czekoladowych foremek, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Żółtko: 100 ml fruktajlu zagotowujemy, dodajemy 50 ml fruktajlu wymieszanego 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, studzimy. Przekładamy do woreczka foliowego. Wyjmujemy foremkę z jajkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku(...)sernikiem ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obkrawamy nożem wokół brzegów formy, posypujemy płatkami czekoladowymi, które mają się delikatnie rozpuścić na powierzchni sernika i odstawiamy sernik, aby ostygł. Wstawiamy formę z sernikiem do lodówki najlepiej całą noc. Przed podaniem zdejmujemy brzegi tortownicy, polewamy sernik frużeliną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJednym z ulubionych napojów jak dla mnie jest kawa, dlatego lubię nowe smaki. Tę kawę znalazłam na stronie /mccafe.pl/ Po wymieszaniu całość nabiera pysznego orzechowo-czekoladowego smaku. :) Składniki 30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) 1 deser czekoladowy "Monte" 200 ml mleka czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy Na dno wysokiej szklanki włożyć cały deser, wlać wcześniej
Pudełko rozmaitościjabłka i herbatniki.Robi się go bardzo szybko i bardzo szybko zniknął.Znaczy że smakował. Składniki: 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki(...)Herbatniki zmiksować w blenderze (2 odłożyć do dekoracji) . Mleczny ryż i budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu i rozłożyć do kieliszków . Warstwy deseru : herbatniki ryż waniliowy zimne jabłka budyń czekoladowy Deser udekorować herbatnikami , serduszkami , złotymi kuleczkami i jabłkiem . Deser przygotowany na konkurs Dr.Oetkera "Z miłości do słodkości
Ala piecze i gotujemasła 30 dkg mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki(...)koniec ubijania dodać śmietan fixy i chwilkę zmiksować do połączenia się składników. Bitą śmietaną za pomocą szprycy napełnić kruche babeczki udekorować plasterkami truskawek i czekoladowymi groszkami
Ala piecze i gotujepieczenia Krem adwokatowy 750 ml mleka 250 ml adwokatu 1 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 400 g masła lub margaryny truskawki płatki czekoladowe Przygotowanie: Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować(...)ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi. Inspiracją był ten tort klik biszkopt z mojego przepisu i proporcje kremu zmieniłam
Ala piecze i gotujeupieczeniu studzimy na kratce. Ciastka układamy w pary, jedną stronę ciastka smarujemy borówkami z imbirem lub porto (lub inna konfiturą). Lekko dociskamy drugą połową. Wierzch ciasteczek smarujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami. Smacznego! The post Kruche ciasteczka z czekoladą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa(...)masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita śmietaną. Smacznego
Mia Cucina Sofietareklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry(...)szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Smacznego
Mia Cucina Sofietacynamonem stanowił pyszny słodki obiad. Dziekuję ze przypomnienie „starych” przepisów i za nowe inspiracje, które z milą chęcią wypróbuję, bo ryż to to, co tygryski lubią najbardziej”)) Pudding czekoladowo-ryżowy autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI autorka: Aleksandra | blog: Przepisy Aleksandry Ryż na słodko w nietypowym połączeniu:) autorka: sowa_nie_sowa | blog: Zdrowa kuchnia Sowy Ryż(...)mleku z gruszkami autorka: deserowo | blog: deserowo Czekoladowy deser ryżowy autorka: agaimisia | blog: MOJA ZAKRĘCONA KUCHNIA ryż z jabłkami autorka: Grazynka Domagala | blog: GZICZKA-moje doświadczenia kulinarne Ryżowa babeczka z płatkami ryżowymi autorka: AbcMojejKuchni | blog: Abc Mojej Kuchni Wyspa ryżowa:) autorka: AbcMojejKuchni | blog: Abc Mojej Kuchni Ryż na gęsto z bakaliami, jabłkiem i cynamonem autorka: SmakowyRaj - Olinka | blog: Smakowy
Mia Cucina Sofietaświeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła/margaryny 3 żółtka skórka otarta z cytryny bio Dodatkowo 50g masła/margaryny 100 g czekoladowego groszku cukier puder Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy(...)ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami czekoladowymi, zostawiając wolne dłuższe brzegi z każdej strony ok. 4 cm. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy przez całą długość, ale zostawiamy mały kawałek złączonego ciasta
Mia Cucina Sofietaformy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: · 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej · 50 g margaryny /masla Masło roztapiamy
Mia Cucina Sofietamleko skondensowane słodzone (w zamkniętej puszce) wkładamy do garnka z wodą tak aby dokładnie przykrywało całą puszkę (nawet z małą rezerwą) i gotujemy przez ok 2,5 godziny. Czekoladowy krem z mascarpone 3/4 opakowania serka mascarpone (ok. 270 g) 150 g czekolady (może być mleczna, lub gorzka- jak lubicie) - ja użyłam gwiazdek Milky Way jeśli używacie mlecznej(...)banan pokrojony w plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał) kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle uznania, płatkami czekolady, cukrową, kolorową posypką, czym tylko chcecie. Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Symfonia Smaków