oraz obowiązkowo na Boże Narodzenie. Ciasto jest tak pyszne, że aż trudne je opisać słowami:) Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, delikatna beza i pyszny krem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie i do przygotowania kremu użyłam gotowej mieszanki na krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo delikatny, wspaniale kremowy i aromatyczny. Jeśli jeszcze nie jedliście(...)Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta tak, by orzechy były na górze. Polać polewą czekoladową. Smacznego
Z miłości do słodkościChyba każdy lubi deser tiramisu, no może prawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną
Z miłości do słodkościSkładniki: 2 jajka, 180g margaryny, laska wanilii, łyżeczka soli, szklanka cukru, 400g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, łyżeczka soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szczypta czerwonego barwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona(...)wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki
Z miłości do słodkościBajeczny deser z truskawkami Pijana stefanka z truskawkami Torcik śmietankowy z musem truskawkowym Truskawkowa kopuła Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami Jogurt
Z miłości do słodkościdomu pojawia sie ciasto to jest to znak, ze albo spodziewamy sie gosci na popoludniowej kawie czy herbacie, albo ze mam chandre. Na ta druga sprawdzaja sie wspaniale wypieki czekoladowe, po ktorych z jednej strony czuje sie duzo lepiej, ale tez jest mnie nieco wiecej ;) Nie umiem sie pohamowac i nigdy nie poprzestaje na jednym kawaleczku takiego ciasta. Pozniej wage(...)omijam wielkim lukiem i z trudem mobilizuje sie do cwiczen. Ale poki co nie bedzie dzis o ciescie czekoladowym. Jak sie latwo wiec domyslic bedzie o wypieku przygotowanym z mysla o naszych przyjaciolach. Zawsze dosc starannie wybieram specjal, ktorym chce poczestowac mioch gosci. Tym razem w oko wpadl mi przepis, ktory znalazlam w styczniowym numerze "Pieprz i sol"(wprowadzilam nieco
Przysmaki Karolkiubite bialka i ewentualnie bakalie. Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami. Polewa czekoladowa: skladniki 4 lyzki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki cukru 4 lyzki wody Wszystkie skladniki podgrzac w garnuszku az do stopienia sie masla, polac
Przysmaki Karolkimoze nagle okazac sie mi bardzo potrzebna. Nie wyobrazam sobie by tego specjalu zabraklo w mojej kuchni. Tym razem potrzebowalam jej niewiele, choc moj tort w smaku jest bardzo czekoladowy. Upieklam go juz dosc dawno i az do dzis cierpliwie czekal na publikacje. Wszystko za sprawa " Czekoladowego weekendu ", ktory jak dla mnie powinien byc co kwartal ;) Tort z nutella
Przysmaki Karolkijesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase. Dodajemy(...)koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha. Smacznego
Przysmaki Karolkimale, ale zadna nie zaslugiwala na miano babki swiatecznej. Ta, ktora w koncu zagoscila na naszym stole z powodzeniem moze byc wypiekana i na codzien i od swieta. Czekoladowa, wilgotona z lekkim porzeczkowym posmakiem, jednym slowem pyszna. Tak wlasnie okreslila ja moja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic(...)popoludniowej herbatki. Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok. Czekoladowa babka z dzemem skladniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 szklanki maki 1/2 szklanki kwasnej smietany ( dalam 180ml) 1 lyzeczka sody 1 sloik dzemu agrestowego (dalam porzeczkowy) 100g gorzkiej czekolady wykonanie: Margaryne ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka, a nastepnie
Przysmaki Karolkiwodnej. Sciagamy z ognia i dokladamy do niej nutelle. Dokladnie laczymy ze soba. Dodajemy zurawine i migdaly. Plaskie naczynie wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego cala mase czekoladowa. Ma miec grubosc okolo 1cm. Odstawiamy do schlodzenia. Gdy sie ladnie sciagnie calosc pokrywamy warstwa pozostalej czekolady, ktora topimy w kapieli wodnej. Roztopiona czekolade rozprowadzamy rownomiernie na naszym bloku czekoladowym
Przysmaki Karolkimalym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej 120g masla 4 jajka 300g cukru 150g maki szczypta soli 2 plaskie lyzeczki(...)kapieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne. Ciasto
Przysmaki KarolkiPomyslicie pewnie, ze ostatnio jestem monotematyczna, poniewaz to juz kolejny przepis na czekoladowe ciasto w stylu brownies. Tak sie sklada, ze dzis to nie przypadek tylko zamierzony zabieg, a wszystko przez Czekoladowy Weekend , ktorego patronka jest Bea. Mozliwosci wykorzystania czekolady jak wszyscy doskonale wiedza jest mnostwo, ale ja akurat teraz mam goracy okres w zyciu i nie dysponuje czasem
Przysmaki KarolkiZatęskniłam jednak do gotowania, głowę miałam pełną pomysłów, które jakimś dziwnym trafem wyparowały gdy tylko wróciłam do domu. Ogarnęło mnie lenistwo. Nie mogłam jednak odmówić gdy Viki poprosiła o czekoladowe babeczki z truskawkami. Przygotowałyśmy je razem tradycyjnie robiąc bałagan w całej kuchni. Babeczki czekoladowe składniki: 100g czekolady z zawartością 60% kakao 100g maki 80g miękkiego masła 90g cukru
Przysmaki Karolkipanującej aury. Brownie z kawa i kokosowa posypka składniki: 150 g białego cukru 150 g brązowego cukru 125 g mąki 1/2 łyżeczki soli 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków 40 g ciemnego kakao 250 g masła 250 ml bardzo mocnej kawy 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji 40 g wiórków kokosowych 40 g czekolady wykonanie(...)misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto należy wystudzić
Przysmaki Karolkidodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około 1 cm marginesu od krawędzi ciasta. Następnie na warstwę czekoladową nakładamy warstwę różową. Wygładzamy i przykrywamy środkowym krążkiem ciasta. Do osobnej miseczki
Przysmaki Karolki