Już w sobotę Dzień Dziecka. Prezenty czekają. W sobotę poszukamy atrakcji dla dzieci na mieście, w niedzielę pójdziemy na Warsztaty Czekoladowe prowadzone przez samą Aurorę Czekoladową. Czytaj więcej
bistro mamaCzas na odrobinę słodkości. Oto mój pierwszy sernik z aromatem limonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI(...)piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min.Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się
kulinarnyJacukru brązowego 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 150 g gorzkiej czekolady lub gorzkich czekoladowych groszków 150 g M&M’s lub Smarties 50 g orzechów włoskichMasło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii. Kontynuujemy ucieranie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą(...)oczyszczoną i solą. Ucieramy przez minutę. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę lub czekoladowe groszki, M&M’sy i orzechy. Ucieramy do połączenia się składników. Dłońmi lub za pomocą łyżki do lodów formujemy okrągłe kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie (patrz zdjęcie poniżej). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 12 minut
Made By Mom And Sonpudełku jeszcze kilka kruchych sezamowych babeczek, w lodówce czekał na mnie wcześniej przygotowany krem eksperymentalny, dlatego na myśl wpadły mi po prostu babeczki z kremem, ale za to jakim! Czekoladowym! Mało słodkim, z dodatkiem wiśni z tegorocznej nalewki czekającej na świąteczny czas. Po zjedzeniu 4 sztuk, kompletnie zapomniałam o planach na wieczór i zmieniłam książkę na Jamiego Olivera, oglądając jego(...)drugiej, wypełnioną wodą z kostkami lodu. Co jakiś czas mieszamy, aby na powierzchni nie powstał kożuch.Masło miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem dodając partiami całkowicie ostudzoną masę czekoladową, aż do wyczerpania zapasów :)Każdą babeczkę wykładamy 2-3 wiśniami nasączonymi alkoholem, następnie dekorujemy kremem ( ja wyciskałam go przez szprycę ) i układamy kolejne wisienki. Wierzch posypujemy startą na małych oczkach
Słodkie PrzyjemnościSkoro tu trafiliście to znaczy, że chcecie sami stworzyć domowe słodkości. A skoro macie taką ochotę to może spróbujecie przygotować domowe, żurawinowe szyszki z crunchy czekoladowym? Z tego przepisu możecie zrobić również batoniki, które spokojnie nadadzą smak waszej podróży do szkoły czy pracy. Dodam tylko, że batoniki są gotowe w mniej niż 30 minut. Przekonałam Was? Pewnie tak!Składniki(...)miodu25 g masła2 łyżki cukru2 szklanki czekoladowej granoliszklanka ryżu preparowanegopół szklanki żurawiny świeżej lub suszonejSposób przygotowania:Miód, masło, cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie - ciągle mieszając - chwilę gotujemy.Wszystkie suche składniki ze sobą łączymy, następnie polewamy przygotowaną mieszanką miodową i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy
Słodkie Przyjemnościmoże być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasjeMasa mleczna 200 g masła1/4 szkl. cukru pudru3 szkl. mleka w proszku (zwykłego(...)rozsmarować pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane) i całość dobrze wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić
coolinarnastrefa.blogspot.comskładnikibiszkopt jasny*6 jajek*3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej*1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia*2 łyżeczki soku z cytrynybiszkoptowe czekoladowe* 4 białka* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 budyń czekoladowy* 1/3 szklanki mielonych migdałów* 1/4 szklanki olejukrem kokosowy* 1 szklanka wiórek kokosowych* 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej* 1 szklanka cukru
Mix smakuCzego chcieć więcej? Oczywiście, tylko pysznego śniadania...a za nim drugiego śniadania, obiadu, kolacji...mmm... już nie mogę doczekać się tych wspaniałości! (Właśnie "przegryza się" moje ciasto na kokosowo-czekoladowe pancakesy, a w lodówce kurczak pławi się w marynacie...)Nie wiem, jak Wy ale ja cieszę się jak dziecko, kiedy wiem, że coś jest jednocześnie przepyszne, zdrowe i gotowe(...)Krój na batoniki, wstaw do lodówki.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieprzygotowań, zapragnęłam zrobić ciastka tak pyszne, by każdy się w nich zakochał. Miały być podobne do kokosowej kawy, którą ostatnio piłam w mojej ulubionej kawiarence. Mocno kakaowe, z czekoladowym sercem. Miękkie, duże, pachnące.Okazały się jeszcze lepsze.Są NIE-ZIEM-SKIE!Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino(...)równiutkie części:)Moim drugim ulubionym cytatem jest " bądź powodem, dla którego ktoś się dziś uśmiechnie" - dzięki tym ciasteczkom mój dom był dziś bardzo szczęśliwym domem:)KAKAOWO-KOKOSOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADOWO-PIANKOWĄ NIESPODZIANKĄSkładniki (ok.20 DUŻYCH ciastek):4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru trzcinowego1/4 szklanki mleka 3,2 %1 jajko w temperaturze pokojowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
Gotowanie to kochaniejest pyszny. Ilości podane są na wielkość kieliszka. Składniki:1/4 syropu czekoladowego1/3 likieru o smaku kawybita śmietanacukier trzcinowy Przygotowanie:Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka najpierw wlać syrop czekoladowy. Następnie wlewać likier kawowy wolnym strumieniem po ściance kieliszka wtedy utworzy się druga warstwa. Na wierzchu szprycą do dekorowania ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą
Ala piecze i gotujenatomiast jeśli nie obojętna jest Wam liczba pochłoniętych kalorii dodać należy 3 łyżki gorzkiego kakao)3) łyżka masła lub margaryny np. Kasi4) do przybrania polecam: płatki dekoracyjne o smaku czekoladowym (dla Twardzieli), wiórki kokosowe, zmielone orzechy, płatki migdałów lub też zmielone herbatniki5) małe papierowe foremeczki na babeczkiPrzygotowanie:Do garnka dajemy najpierw masło/margarynę i stawiamy garnek na średni ogień(...)lodówce z pół godziny).Przez rozpoczęciem toczenia kuleczek dobrze jest posmarować ręce masłem aby masa nie kleiła się do palców. Kuleczki koniecznie obtaczamy w posypce czy to z płatków czekoladowych czy wiórek kokosowych (jak zaproponowano powyżej). Obtoczmy grubo. Gotowe przekładamy do foremeczek.Nie przejmujmy się gdy troszkę się spłaszczą. Dobrze jest je trzymać w lodówce
Smaki Brazyliiresztą czekolady. Zawinęłam wystające boki folii i wstawiłam formę z deserem do zamrażarki na 8 godzin. Przed podaniem należy go przenieść na ok. godzinę do lodówki. Gotowe semifreddo waniliowo czekoladowe pokroiłam w plastry. Każdy deser ma swoich zwolenników. Ten, zapewne niejednego ujmie swoim smakiem. Wydawać by się mogło, że zima to nie pora na lodowe łakocie, ale… kiedy spróbujecie sami(...)Taki deser smakuje nawet zimą, a latem… hmmmmmm to już kolejna bajka. Warto jeszcze zaznaczyć, że jest to jedna z wielu możliwych kombinacji. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Semifreddo waniliowo czekoladowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodrugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy. Piernik polewamy polewą czekoladową.Smacznego
Salonik smakówsłonymi paluszkami i sezamem :) pochłonęłam ich z kilka za jednym posiedzeniem :) Składniki: opakowanie pianek (marshmallow)- kule śnieżne bałwanków kolorowa posypka dekoracyjna - nos, guziki czarny sezam (lub czekoladowe cukiereczki) - oczy paluszki - ręce Pianki sklejamy ze sobą przy pomocy odrobiny wody (by lepiej się skleiły) dorabiamy noski z czerwonych cukierków, oczka z czarnego sezamu (albo z czekoladowych cukierków
Bon Appetit MałgorzatyJest to idealny pomysł na prezent: pudełko z czekoladkami. Planowałam zrobić jeszcze więcej rodzajów pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko(...)wodnej (dno miseczki nie powinno dotykać powierzchni wrzącej wody). Do czekolady dodajemy 3 łyżki śmietanki. Corn flakes i żurawinę dodajemy do czekolady, i dobrze mieszamy. Łyżeczką nabieramy czekoladową mieszankę i układamy w papierowych małych foremkach na pralinki. Odstawiamy do zastygnięcia na ok. 1 godziny w lodówce.pralinki, kokosanki, bajaderki
Bon Appetit Małgorzaty