żelatyny- ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku- 1 łyżka kakao- 2 łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy(...)czym jest ten czas poświęcony na przygotowanie pysznej, rozpływającej się w ustach Wuzetki? Tak dzisiaj, jak i kiedyś, Wuzetka podana z tradycyjnym napisem lub rozetką z wisienką. Bardzo czekoladowo i śmietanowo. Udało mi się przypomnieć smak Wuzetki, a pamiętacie, jaki był smak Waszej? Smacznego. Wydrukuj przepisThe post WuZetka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomyśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem(...)masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT
Ostra na Słodkopestek)Masa śmietanowa:700-800 ml śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka StronaśmietanyMasa Budyniowa:500 ml mleka1/3 szklanki cukrucukier waniliowybudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejżółtko125 g masłaMasa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruPolewa Czekoladowa:100 g czekolady mlecznej (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)50 g masłaok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania(...)krówkowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki.Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.Polewa Czekoladowa:Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z pociętym na mniejsze kawałki masłem. Gdy czekolada ulegnie roztopieniu delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, zdejmujemy z ognia, chwilę czekamy aż lekko
Słodka StronaLubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko(...)więcej powinno wyglądać to tak:Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki. Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu:czekolada ciemna (53% kakao),czekolada biała,czekolada mleczna,mleko zagęszczone,mleko zwykłe,mleko w proszku pełne,cukier puder,pasta
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladę. Odstawić na kilka minut, po czym dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao, wymieszać, aby nie było grudek.Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, dodać ekstrakt, połączyć. Wlać masę czekoladową, wymieszać. Dodawać partiami mąkę na zmianę z kwaśną śmietaną.Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:Ciasto czekoladowe:250 g masła250 g mlecznej czekoladyłyżka kawy rozpuszczalnej180 ml mleka120 ml jogurtu naturalnego300 g mąki pszennej70 g kakaoszklanka brązowego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia4 jajka2 łyżki olejuKrem:250 g mascarpone200 g masła orzechowegoW naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę rozpuszczalną – podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.W misce(...)mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy
kuchcikowniaWariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych. Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja. Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik , poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki
Mania GotowaniaPyszne ciasto o mocnym czekoladowym smaku. Doskonale smakuje z owocami... Składniki: 200 g margaryny, 200 g cukru, 4 jajka, 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady w proszku, Dekoracja: 1 duża polewa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej. Wykonanie: Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki wymieszaj(...)tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni polewą. Propozycja: Ciasto czekoladowe doskonale komponuje się z owocami (1 banan pokrojony w plasterki lub 100 g odsączonych wiśni należy ułożyć na wierzchu ciasta przed upieczeniem). Doskonale smakuje z bitą śmietaną. Przepis bierze udział
Anioły w kuchniŁom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil...Były Wasze przepisy , a dzisiaj nasz popisowy łom czekoladowy ;) Składniki; 3 opakowania herbatników, 1/2 margaryny i 1/2 masła / lub cała margaryna/ 3/4 szklanki cukru, mniej niż 1/2 szklanki wody, 2 łyżki kakao, 3/4 szklanki mleka w proszku / my dajemy trochę
Anioły w kuchniAnioły ostatnio wzięły się za dietę i prawie wszystko u nas dietetyczne;) Bardzo nam trudno zrezygnować z ukochanych ciast...dlatego dzisiaj ciasto czekoladowe odchudzone. Kupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru. Składniki; Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka(...)Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj ją delikatnie z z gotową już masą. Przelej
Anioły w kuchniprzepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach z posypką Halloweenową oraz kolorowymi patyczkami. Jeśli jednak lubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa
Kolizje Smakówuprzedzam: to nie jest propozycja dietetyczna.... Osoby będące na diecie wchodzą tu i czytają ten post na własne ryzyko :-) Tym razem to mmmocno czekoladowe, wilgotne i cudnie pachnące ciasto to pomysł starszej córki, tak w ramach diety ;-). Inspirowała się przepisem z bloga Chochliki kuchenne , z tym, że nieco odsłodziła przepis(...)mieszając raz na jakiś czas doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy ekstrakt i jajka, mieszając niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane
Kulinarne przygody Gatityczekoladę. Mieszamy całość łyżką.Wylewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 80-90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik w foremce. Po wyjęciu możemy ozdobić np. czekoladowymi serduszkami lub posypką. smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje