olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy(...)dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Na koniec zupę zaprawiamy 2 łyżkami
Czerwona Porzeczkakurczaka 5 łodyg selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień(...)pomidorów. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem. Smacznego!:) Zainspirowały mnie: Kuskus po marokańsku--> KliK! Pierś z kurczaka a la Marengo--> Klik
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz, sól papryka słodka olej do smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Pieczarki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: podwójna pierś z kurczaka papryka czerwona cebula czerwona sałata lodowa puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 20 dag sera wędzonego w kawałku szczypiorek przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka Sos czosnkowy: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy(...)kostkę. Oprószamy przyprawą do kurczaka, odrobiną pieprzu i papryki słodkiej. Smażymy. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ser, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystko razem mieszamy, dodajemy odsączoną kukurydzę. Przepis na sos czosnkowy mam tutaj ;) Wszystkie składniki zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę do "przegryzienia". SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkachociaż raz, od razu się zakocha !:) Przepis znaleziony na Wielkim Żarciu i trochę zmodyfikowany. Składniki: Mięso: 0,5kg szynki (ewentualnie karkówki) 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka słodka i ostra odrobina oleju Zalewa: 1,5 szklanki wody 1,5 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1,5 łyżeczki pieprzy ziołowego 1 łyżeczka soli(...)szklanki ketchupu pikantnego lub łagodnego Dodatkowo: 0,5 kg małych pieczarek Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki
Czerwona Porzeczkapapryka 3 ogórki kiszone cebula 200g żółtego sera 5 czubatych łyżek majonezu mały jogurt naturalny 6 łyżek ketchupu 2 łyżeczki musztardy 4 ząbki czosnku przyprawa gyros pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy 5 minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w przyprawie gyros, dodajemy(...)trochę pieprzu ziołowego i papryki słodkiej, smażymy. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a ogórka w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez, ketchup, musztardę, jogurt mieszamy razem. Dodajemy posiekany czosnek i czosnek granulowany. Teraz będziemy układać warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Tutaj mamy dość dużą dowolność;) Ja lubię dużo warstw, więc układam
Czerwona Porzeczkaokoło pół szklanki suszonej bazylii łyżka śmietany 18% pół czerwonej papryki 5 ząbków czosnku pół szklanki bułki tartej majonez do posmarowania kurczaków opakowanie pomidorków koktajlowych olej do smażenia papryka słodka pieprz ziołowy sól Vegeta Wykonanie: Pierś myjemy, dzielimy na 4 części, w każdej wycinamy kieszonkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane(...)pieprzem. Nakładamy farsz do kieszonek i zamykamy za pomocą wykałaczek. Smażymy, aż się zarumienią. W tym czasie możemy przygotować panierkę: mieszamy 3 posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego i 3 łyżki oleju. Gdy kurczaki są już usmażone, smarujemy wierzch majonezem i posypujemy panierką. Lekko przyklepujemy, żeby lepiej się przykleiła. Kurczaki wkładamy do naczynia
Czerwona Porzeczkaoliwy), łyżka majonezu, łyżka jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku, suszony tymianek (przyprawić można też np. suszoną bazylią), świeżo zmielony pieprz. Pasta jajeczna z szynką konserwową i czerwoną słodką papryką Składniki: 2 jaja (ugotowane na twardo) , 150 gram szynki konserwowej 1 słodka papryka (ja dałam praktycznie całą paprykę odmiany Palermo) łyżka majonezu, łyżka jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku, suszony
Delicious TitbitsRobimy praliny :) potyczka pierwsza... Kto jest największym łasuchem w domu, słodką dziurką bez dna? Oczywiście mój mąż :) Wpadł na pomysł, żeby zrobić mi niespodziankę i gdy zażywałam swojej tradycyjnej 15-minutowej drzemki... trwającej godzinę :) postanowił przygotować pralinki do popołudniowej kawy. Oczywiście przygotował się wcześniej, bo zakupił, jak się przyznał, sporo czekolady (Wedel) w świątecznych opakowaniach, ale już po sezonie, więc(...)łyżek stołowych Porto (mąż dałby więcej, ale na szczęście zadziałał jego instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy ganasz: śmietankę zagotować na bardzo małym ogniu, dodać rozdrobnioną czekoladę (1,5 tabliczki słodkiej, 1 gorzkiej) cały czas mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodajemy wino dalej mieszając. Po wymieszaniu gotujemy jeszcze chwilę, a następnie odstawiamy, żeby wystygło i zgęstniało. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Delicious Titbitsczerwona) – pokrojone w kostkę Pół piersi z kurczaka Kilka łyżek bulionu lub wody 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) 1 mała cebula Sól Pieprz 1 łyżka oleju ¾ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony -50 g (pół kostki, akurat nie miałam, a świetnie będzie pasować jak ktoś lubi nutę serową) Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać olej. Podsmażyć chwilę. Posolić i popieprzyć. Dodać mrożoną lub świeżą paprykę. Mrożona puści wodę – dusić chwilę do wyparowania. Świeżą podsmażyć. Następnie doprawić słodką i ostrą papryką do smaku. Na koniec dodać śmietanę, w tym momencie można też dodać serek topiony i podgrzać chwilę mieszając. Sos zredukować kilkoma łyżkami wody lub bulionu, jeżeli jest za gęsty. Makaron ugotować
Fabryka pomysłówSkładniki na 3 porcje: 400 g obranych ziemniaków 350 g oczyszczonej brukselki 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki sól pieprz słodka papryka w proszku opcjonalnie kawałek dobrej kiełbasy 150 g śmietany (u mnie 18%) Przygotowanie: Ziemniaki i brukselkę ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż cebulę. Gdy stanie(...)się szklista, dorzuć do niej pieczarki, posól całość i duś do czasu, aż grzyby zmiękną. Dodaj śmietankę i gotuj 2-3 minuty. Dopraw słodką papryką i pieprzem Ewentualnie na łyżce oleju podsmaż kiełbasę, aż się zumieni. Odcedź ziemniaki i brukselkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z kiełbasą i sosem pieczarkowym. Można też jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem
Fabryka pomysłówpuszka krojonych pomidorów 3 ząbki posiekanego czosnku 20 dag pieczarek 4 łyżki kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki(...)oleju. Pod koniec dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Podsmaż. Przełóż do podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną Kaszę odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj sos i starty ser żółty. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego
Fabryka pomysłówtego względu, że ostatnim czasem dość rzadko zarówno je jem, jak i robię, chyba że w wersji uzdrowionej, która zawsze do mnie bardziej przemawiała aniżeli bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie(...)odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście
Fabryka pomysłówmajonezem. Sałatki z jogurtem naturalnym. Sałatki z sosem miodowym. Sałatki z sosem czosnkowym Sałatki z sosem ziołowym Sałatki z sosem paprykowo-ziołowym. Sałatki z sosem chili. Sałatki z sosem słodko-kwaśnym. Sałatki z sosem czosnkowo-ziołowym. Sałatki z sosem miodowo-musztardowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora Sałatka(...)nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Marchewka ‚na krótko’ z groszkiem (marchewka na słodko) Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka pieczarkowa (ze smażonymi pieczarkami i sałatą lodową) Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i czerwonej papryki Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Szybka sałatka
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1-1,5kg udźca z indyka czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty masło do posmarowania indyka Wykonanie: Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy(...)200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka- gdy jej używamy nie dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz) i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy , przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy
Czerwona Porzeczka