Przez wiele stuleci berberys był tym dla Europejczyków i naszych wschodnich sąsiadów, czym jest teraz cytrynowa skórka. Słodko-kwaśny smak idealnie komponował się z ówczesnymi kulinarnymi trendami. W pewnym jednak momencie został zapomniany...ale nie wszędzie. W Iranie to jeden z bardziej charakterystycznych dodatków do ryżu czy potrawek. W języku perskim berberys to "zereshk" (czyt. zereszk). Najpopularniejszym daniem jest Zereshk Polow, czyli ryż z berberysem i szafranem. Berberys stosowany jest w medycyni... czytaj dalej...
Twój cykl " Co to jest ... " - niezwykle ciekawy ... czekam na kolejne wpisy :)
Uwielbiam i dzieciaki tez. Dawno nie robiłam zereshk polo więc trzeba sie wziąć do pracy:)
Jest jeszcze rosyjska a właściwie uzbecka potrawa (również na bazie ryżu) płow.polecam -znajdziesz na you tube