Ketchup domowy

Ketchup domowy

Ketchup domowy

Postanowiłam zrobić własny ketchup a ponieważ dostałam w prezencie od firmy Pudliszki kosz świeżych, dorodnych pomidorów więc miałam już podstawowy składnik. Dokładnie z takich samych ta firma robi swoje przetwory.To pomidory odmiany Jutrosz - bardzo mięsiste, słodkie i naprawdę pyszne. Część zjedliśmy po prostu w sałatce z cebulką żeby nacieszyć się ich smakiem a część wylądowała w garze. Ketchup wyszedł pyszny - słodko kwaśny, wyrazisty w smaku czyli taki jak lubię.Pomidory z Pudliszek są do kupienia na raz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pomidor, słodkie, warzywa, przetwory, sałatki, sałatka, pyszna sałatka, sałatka z pomidorem, smaczna sałatka, smaczna sałatka

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
paola, 29 sierpnia 2013 17:22:18

Izo, ja jak zwykle pytajnik jestem ;)Mam maszynkę Zelmera, ponoć do niej są przystawki-przecieraczki. Typ maszynki 986. Znalazłam oferty na Allegro i gdzie indziej. Mam wątpliwości, czy mi się precyzyjnie oddzielą skórki i pestki pumpidorowe ;)Jutroszów co prawda nie kupię, chyba że Pudliszki pojadą na dół mapy polskiej ;)A wyciskarka wygląda tak:http://allegro.pl/wyciskarka-do-owocow-zelmer-986-9000-2kolory-hit-i3427057782.htmlZeroreklam, chodzi tylko o tak zwany ogląd-pogląd ;)

Iza Kulińska, 29 sierpnia 2013 18:06:49

nie odpowiem Ci czy dobrze taka wyciskarka działa bo nie używałam. Nie mam i nie czuję potrzeby posiadania takowej. I niby zero reklam, ale zawsze coś wrzucisz, prawda ? :D

paola, 29 sierpnia 2013 19:11:00

Słowo skautki ;) zero reklam. Niczego nie wrzucam. Na to "zawsze" odpowiedź to nie. Nieprawda. Szukam czegoś, bo lubię przeciery i domowe ketchupy. Mam alergików w domu. Nie zawsze sklepowe kartoniki z passatą i ketchupem są ... poprawne. O lepszości nie wspomnę. Stąd pytanie o oddzielenie pestek i skórek.Jeśli coś nieświadomie "zarzuciłam"-proszę o info na maila. Usuń linka kierującego na Allegro (z mojego wpisu).Ze mnie pytajnik takij :) Jak Mądrzejsi ode mnie mogą coś wiedzieć, to co za fstyd się zapytać? :)Pozdrowienia ciepluteńkie.

30-ileś, 29 sierpnia 2013 20:44:20

na pewno będzie pyszny!! moja mama robiła podobny, tylko nie przecierany, u nas w domu mówiono na to ketchup, ale był to bardziej chutney. Jakiego "smaka" załapałam na taki ketchup właśnie!, gdybym nie rodziła za 3 tygodnie pewnie zrobiłabym kilka słoiczków ;))

pollyzeczki, 29 sierpnia 2013 22:55:07

moja mama robiła taki kechup mnie jakos ciagle brak czasu..ale fakt jest pyszny i lepszy niz sklepowy

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 02:34:41

co się odwlecze to nie uciesz - nadrobisz w następnych latach :) i szczęśliwego rozwiązania !

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 02:37:01

oj tam, tylko rozmawiamy, nic nie będę kasować. Przykro mi, że nie mogę pomóc, ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd a zupełnie nie znam tej przystawki. Jeśli masz konto na FB to o takie rzeczy można zapytać w grupach kulinarnych - tam jest dużo osób które tak jak Ty mają alergików w domu i być może mogłyby pomóc :) Jakby co to odezwij się do mnie na FB

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 02:37:46

u mnie jeszcze czas by się znalazł, ale miejsce na przechowywanie już nie :)

mopswkuchni, 30 sierpnia 2013 13:41:37

Wszyscy go robią, więc ja chyba też powinnam ;) Ale miejsce na przetwory w komórce teściowej powoli się niestety kończy ;)

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 13:45:21

Ty masz chociaż komórkę a ja mieszkam w bloku i zupełnie już nie mam gdzie chować tych słoików !

Anonymous, 2 września 2013 16:28:13

Mam pytanie odnośnie octu - mam tylko winny jasny (z białego wina), czy będzie to ze szkodą dla smaku jeśli zastąpię nim czerwony? Pozdrawiam. Asia

Iza Kulińska, 2 września 2013 20:02:07

myślę, że nie - ja po prostu dodałam taki jaki miałam :)

Anonymous, 30 września 2013 17:04:11

Ja wlasnie skonczylam gotowac ostatnia partie sloikow z przetworami.Musze ie pochwalic zrobilam wedlug przepisu Pani i ketchup i wyszedl wysmienity nawt lubi go moja corka. Szkoda ze nie ma pani piwnicy gdyz pani przetwory "mowia" same za siebie swym wygladem.Ja stety mam duza spizarke i piwnice ale i tak stwierdzam ze mam malo miejsca bo robie duzo przetworow.pozdrawiam i przepraszam za bledy w pisowni. gratuluje bloga i do uslyszenia

Iza Kulińska, 30 września 2013 17:32:26

dziękuję za miłe słowa - cieszę się, że ketchup zasmakował. Niestety, mieszkam jak mieszkam i na razie brak widoków na więcej miejsca na przechowywanie słoików a marzy mi się taka piwniczka w kilkoma regałami :) Pozdrawiam serdecznie :)

Anonymous, 1 stycznia 2014 13:12:45

Witam ;)mam pytanie dotyczące reakcji aluminium z ketchupem ;p znalazłam pod jednym z postów Pani komentarz, że nie powinno się gotować ketchupu w garnku aluminiowym...nie znam sie na reakcjach, ale czy to bardzo szkodliwe? Pytam ponieważ wczoraj zrobiłam sałatkę gyros z ketchupem i nakryłam ją folią aluminiową i dziś na powierzchni folii są ciemne kropelki i przeżarta folia....Czy to ( sałatka) jest jeszcze jadalne? ;)

Iza Kulińska, 1 stycznia 2014 18:15:35

nie jestem chemikiem, ale ze szkoły pamiętam, że kwas wchodzi w reakcję z aluminium. Pomidory mają dużo kwasu a ketchup z pomidorów więc możliwe że to właśnie drobinki kwasu zareagowały z folią. Tak też przeżera folię sól w połączeniu z wilgocią. Czy sałatka jest jadalna nie powiem Ci bo tego po prostu nie wiem