pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:145/458)

Buraczkowe pierogi z mięsem i sos pieczarkowy 133

pierogowe. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 111

czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą 124

Mamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać . Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych  mamy grzyby więc działamy. Ciasto na pierogi: mąka 300 g wrzątek 250 ml 1/4 łyżeczki soli    Nadzienie: 200 g kaszy gryczanej Bio 400 g ugotowanych prawdziwków  100 g startego żółtego sera 1 jajko olej do smażenia kostka rosołowa grzybowa(...)wrzątkiem . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).   Wykonanie farszu : Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu

Różowa kuchnia
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 153

jedzenia zdrowych posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie(...)wyrośnięcia na godzinę.   Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno.  Farsz Dynię pokroić w drobną kostkę

SzczyptaSmaQ
Calzone 164

Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy zawiniętej w pieroga, więc idealnej jako przekąska na dłuższe wyjścia. Całą trójką (Cynamon niestety nigdy nie miał okazji spróbować, ale na pewno też by mu smakowało) jesteśmy wielkimi fanami Calzone i polecamy(...)większej ilości trochę się rozchodziło, także na pewno będę jeszcze kombinować nad lepszym ciastem, choć to w smaku nie ma sobie równych. Po wyłożeniu składników składamy ciasto jak przy pierogach i zaciskamy brzegi (można zawinąć do góry, albo ścisnąć, jak kto woli). Można je jeszcze odstawić na 20 minut, żeby odpoczęły, po czym posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI 167

Ostatnio totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych wersji – małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia(...)zachwyt! Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta

Ostra na Słodko
Knedle pierogowe ze śliwkami 146

Knedle pierogowe ze śliwkami- to pyszna odmiana knedli lepionych jak pierogi.  Do ciasta dodałam przyprawę z imbirem i skórką pomarańczową, nadała ona daniu super smaczku, polecam:)  Przyprawę   kupicie w tym sklepie KLIK  Nie zapomnijcie o konkursie, sosy Folwark zapraszają :)KLIK  Knedle pierogowe ze śliwkami 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki pszennej + na podsypanie(...)wyrabiam podsypując mąką. Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki. Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi. Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie) Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką. Knedle pierogowe

Takie tam pichcenie
Ciasto na pierogi 163

zimowy" bliżej Świąt, jednak jeszcze będziecie mi za niego wdzięczni. :) Radzę go sobie zapisać i zapamiętać, bo to najlepszy przepis na ciasto pierogowe, jaki znam! Doskonałe do wszelkiego rodzaju pierogów, zarówno tych na słodko jak i wytrawnie. Ciasto robi się bardzo prosto, nie wymaga "nadludzkiej siły" podczas wyrabiania czy wałkowania, co jest bardzo istotne.  Po ugotowaniu miękkie, delikatne(...)być plastyczne i odrywać się od rąk - wtedy jest gotowe. :) Co dalej, zapewne każdy wie. :) Jak wspomniałam, ciasto jest bardzo uniwersalne. Z podanej ilości składników wychodzą 24 sztuki dużych pierogów .  Smacznego

Garniec Magalie
Pierogi z serem 93

Normal 0 21 Wkrótce święta Bożego Narodzenia, z tej okazji polecam pierogi.  Twaróg przepuścić przez maszynkę, przetrzeć na misce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść(...)ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko,  łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć ser, potem należy ulepić pierogi. Po ugotowaniu polać masłem, lub też podać ze śmietaną ubitą z cukrem i wanilią. v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierożki ze szpinakiem 120

takiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:) Składniki: Na ok 40 pierożków Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli szczypta kurkumy Farsz: 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony) 100g serka ricotta 50g pokrojonego w pół(...)Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku.  3. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu jak wszystkie wypłyną na wierzch. Podajemy polane śmietanką 30%. Ps. By farsz był twardszy należy odcedzić

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowe pierogi z truskawkami 141

Uwielbiam pierogi, każde bez wyjątku :) Na słodko i na słono :) Dziś uraczę Was takimi pysznymi, z truskawkami i śmietanką- w końcu sezon na truskawki w pełni! Smacznego! Składniki(...)porcje (ok. 30 pierożków) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów Dodatkowo: ok. pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 opakowanie śmietanfixu ok 10 truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę

Kuchnia w czekoladzie
Empanadas 118

Pierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami na grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach – albo widelcem, uważając jednocześnie, żeby nie przebić ciasta, albo w dłoniach – formując ozdobny rant. Pierożki rozkładamy na blaszce i smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem – będą po upieczeniu złote

Karo in the Kitchen