Chinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa(...)rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką, chociaż ja preferuję szerszy kufel do chinkali) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i zawijać, tworząc sakiewkę. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez trzy minuty. Podawać gorące z odrobiną masełka i dekoracją z natki pietruszki. Pysznego obiadu
Poezja Smaków - blog kulinarnypodwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia. Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie!). Położyć pampuchy(...)dotykały gotującej się wody. Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta czekoladowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: czekolada , drożdże , polewa , ricotta
https:KKuchniaMniamdokładnie pilnowałam aby ręce zawsze były posypane mąką a także dokładałam wszelkich starań aby ciasto miało idealną grubość. Trening czyni mistrza i każdy kolejny pieróg był coraz ładniejszy i lepiej sklejony. Przygotowanie pierogów z mąki bezglutenowej uważam za udane i gorąco polecamy przepis. Składniki: Ciasto - 300g bezglutenowej mąki. Użyłam mix Schaer - 3 jajka - 45 ml gorącej(...)garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i oleju. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki na które nakładamy przestudzony farsz. Brzegi dokładnie sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy je w momencie kiedy zaczynają wypływać na wierzch
Pan i Pani Smith w kuchniprzez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wałkujemy na duży placek i za pomocą ringu wycinamy okręgi jak na pierogi. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego , podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą(...)pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy
Ostra na SłodkoDomowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto(...)środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone do płynu, podczas gotowania, oddadzą część swojego koloru
Smaczna Pyzapieczarkami i żółtym serem, którym do tej pory byliśmy wierni. Jednak czas wypróbować coś nowego:) Jestem fanką pierogów ruskich i stąd pomysł aby farsz z pierogów użyć do przygotowania krokietów. Jak to wyszło? Może ocenicie sami?:) 8 krokietów 2,5 h składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz: 400 g ziemniaków 300 g białego sera
Ania i Marcin gotująTaki sos nadaje się jako dodatek do ryb, mięs lub tak jak ja dodatek do pierogów, kluseczek itp. Na patelni roztopić masło, szalotki obrać,drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki(...)puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać liście sałaty i wymieszać. Polać sosem ugotowane pierogi lub ravioli. Smacznego
Kuchnia Pokoleńprzepisem na Piirakkę czyli pierogi z Karelii. Są przepyszne i bardzo pożywne. Naturalnie te domowe sa jeszcze smaczniejsze. Przepisów na nie jest pewnie tak wiele, jak przepisów na pierogi w Polsce. Dzisiaj podam Wam jeden z nich. Zapraszam: Przepis: Ciasto 120 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej ok 1/2 szklanki wody (lub więcej, tyle ile zabierze ciasto
dolcevitainmykitchenchce zatrzymać chwilę. Słońce, ćwierkające sikorki... Pasowałoby też coś specjalnego na śniadanie. Pozwalam sobie na więcej lenistwa przez ostatnie dwa dni, więc i dziś nie mogło być inaczej - leniwe pierogi z dodatkiem kaszy manny, które podałam z jagodami i syropem klonowym. Mmmmm... takie śniadanie to ja rozumiem;) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki(...)Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się wody, gotować o 1-2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyłożyć na talerze, polać syropem klonowym, śmietaną, posypać owocami. Słonecznego dnia
Obiad gotowyweekend w Janowie Lubelskim odbędzie się coroczne święto kaszy "Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie(...)ciasta zawinąć do góry, przykrywając nadzienie. Odstawić na ok 20 minut, przed pieczeniem ciasto z wierzchu można posmarować żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 160stC, wstawić ciasto, piec ok godziny. Upieczony pieróg ostudzić na kratce. Smacznego
Obiad gotowysmacznym farszem. Jadałam uszka z farszem z samej soczewicy lub z samych grzybów, tym razem połączyłam soczewicę z pieczarkami. Ciasto na uszka użyłam te samo co i na pierogi. Idealne, delikatne... Przepis tutaj : ciasto na pierogi/uszka Miałam możliwość próbowania(...)uszek z dwóch rodzaju ciasta, w jednym było jajko i woda połączona z mlekiem. Różnica diametralna. Moja rada dla was na prawdę nie dodawajcie jajka do ciasta na pierogi czy uszka. Przez jajko ciasto staje się twardsze. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: przepis na ciasto : ciasto na uszka 1 szklanka zielonej soczewicy
Mój pomysł naJakiś czas temu zobaczyłam u Figi pierogi z marchewką (klik!). Urzekły mnie i wiedziałam, że będę robić. Nadzwyczaj nie lubię lepienia pierogów. Lubię dużo farszu, więc najczęściej kończy się to niewielką katastrofą – nakładam za dużo farszu, brzegi kółek się nie stykają, trzeba wszystko naciągać, kombinować i ostatecznie mam w rękach bezkształtną kluchę umazaną ... [Read more
Gotuj z Blue RavenPierogi czy kluski? Nie mam pojęcia dlaczego te twarogowe kluchy nazywa się pierogami, farszu nie zawierają, a i kształt daleki od misternie sklejanych pierożków. Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią
Słodki KompromisSpecjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą 🙂 Czas wykonania(...)Ilość porcji: 35 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 350 g – 400 g) 1 łyżka […] Artykuł Pierogi z kapustą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.ploraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania(mrozimy poukładane na tacce jeden obok drugiego, kiedy nam się zamrożą można zrzucić do woreczka). Smacznego
Moje-pitraszenie