pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:132/458)

Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 187

robiło swoje. eM nawet się przeziębił co przeważyło szalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne(...)sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.  Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam

Słodkie Przyjemności
Pierogi z suszonymi śliwkami 154

Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka(...)osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli lubimy to podajemy z bitą śmietaną. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pierożki z kapustą i grzybami 260

wody4 łyżki margarynyszczypta soli1 małe jajkofarsz500 g dobrze odciśniętej kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków)1 duża cebulasól,pieprz1 łyżeczka majerankuolej do smażeniaPrzygotować farsz do pierogów. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Grzybki namoczyć wcześniej w gorącej wodzie i również ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę i grzybki dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu(...)Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Kubkiem wykrawać koła o średnicy 8 cm. Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisnąć widelcem. Gotowe pierogi ugotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Pierożki podawać z zarumienioną cebulką

Monia miesza i gotuje
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 204

Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogówPierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów  z kapustą przygotować również kapustę  z grzybami  z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję

Kulinarne przygody Gatity
Szybko i jeszcze szybciej ! 136

Kiedyś kupiłam na ebay'u maszynkę do pierogów. Jak wiecie uwielbiam kleić pierogi ręcznie, ale stwierdziłam, że spróbuje, czemu nie i to był strzał w dziesiątkę!! Dzięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogłam pozwolić sobie na ich zrobienie w 9 miesiącu ciąży, ułatwia i przyspiesza sprawę! Moją pracę przyspiesza jeszcze fakt

NA MOIM TALERZU
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 143

pierogów nie ma Wigilii. W moim rodzinnym domu mama zawsze przygotowuje dwa rodzaje: ruskie i z kiszoną kapustą. Tego dnia pierogi smakują najlepiej... A i na samo Boże Narodzenie odgrzewane na patelni to prawdziwy rarytas.  W ubiegłym roku Wigilię spędzaliśmy u drugiej babci i tak już zostanie, odkąd zabrakło dziadzia Stasia. Teściowa wspominała coś o pierogach

Czerwień i błękit
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 159

zachęcamy: Zróbcie to!SKŁADNIKI:- pierś z indyka,- 2 główki czosnku,- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia,- odrobina oleju,- winogrona (3-4 małe kiście),- 3 plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE:- 2 marchewki,- papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone),- 3 łyżki masła,- 3 łyżki cukru trzcinowego,- sok z brzoskwiń,- 2 duże cebule,- przyprawy(...)dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy.No

Wypisz Wymaluj
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 213

mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać całą mąkę w jedną masę (ok. 1/4 szklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) )4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę(...)zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min.Kaloryczność: porcja zdjęcie - ok. 395 kcal  Smacznego

Malowane smakiem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 120

ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów  .  Polecam warto wypróbować. Efekt po ugotowaniu Czego potrzebujemy: Link :   ciasto na pierogi Farsz:  2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka) 1/2 kg sera ok szklanka cukru ( tu według smaku) mięta suszona lub świeża pół łyżeczki cynamonu cukier waniliowy(...)przekręcony przez maszynkę ser            ( może być ten śmietankowy , wtedy dodajemy od razu). Dodajemy resztę składników , wyrabiamy. Jeśli chcemy słodsze dodajemy więcej cukru. Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz. Falbanka wokół pieroga  SMACZNEGO  Zarabiaj

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi jagodowe 180

Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz : 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite(...)ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki

Kolizje Smaków
Inspirujące pierogi gryczane 199

było, było bardzo miło, i smacznie! Zmusiłam się w końcu do zrobienia pierogów. Lenia miałam strasznego, typowo przedświątecznego chyba. No ale z dwojga złego- mycie okien vs. lepienie pierogów- co byście wybrali? 1,5 szklanki mąki pszennej przegotowana woda (u mnie na oko) 1 jajko szczypta soli paczka kaszy gryczanej opakowanie sera feta pieprz, natka pietruszki *** Kaszę ugotowałam(...)ciasto. Było dość ciężko, ale jego konsystencję dozowałam wodą. Gotowe rozwałkowałam na omączonym blacie i za pomocą szklanki wycięłam koła. Każde faszerowałam kaszą i zlepiałam w pierożka.  Kilka pierogów od razu ugotowałam ( wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam jeszcze 3min. po wypłynięciu, w międzyczasie przemieszałam, aby się pierogi nie przykleiły do dna garnka ), a pozostałe zamroziłam. Serwowałam

bastalena
Pierogi z borówkami 185

sezonie letnim zawsze robię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj . Post Pierogi z borówkami pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori 233

głębokim oleju, ale równie dobrze można je upiec w piekarniku. Zarówno ciasto, jak i farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam.   Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori         Składniki: Ciasto(...)Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę również podsmażamy. Składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy mniej więcej 6-7 cm i faszerujemy.   Oczywiście wielkość pierogów jest dowolna, możecie zrobić również mniejsze. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia się

Mania Gotowania
Pierogi z kapustą i grzybami oraz olejem lnianym 297

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna propozycja pierogów. u mnie w domu przygotowane są głównie w post oraz w okresie świątecznym, np. na Wigilię. Zazwyczaj zamiast oleju lnianego dodaję olej konopny (wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat). Ale olej lniany też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty(...)grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany.  Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch.  Podawać polane olejem lnianym. insertCookd("5ee925331baff56c1eea3100b41b014c

Pasja Smaku
Pierogi o smaku szarlotki 261

godzina Składniki : 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 2   duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) - ok 20 łyżeczek cukier cynamon kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się(...)jabłkowego    i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną , cukrem i cynamonem . Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło. Ja swoim pierożkom wycinałam brzegi nożyczkami

Buniabaje w kuchni