Pierogi z kiszoną kapustą "chodziły" za mną od świąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo
Czerwień i błękitŹródło: www.ek.pl Wielkimi krokami zbliżają się święta, a wraz z nimi kulinarne szaleństwa. Bigos, krokiety, pierogi, karp, sałatki z majonezem. Co zrobić, żeby mimo tych wszystkich pokus nadal mieścić się w sylwestrową kreację? Oto kilka rad, jak spędzić święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów: Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy(...)Pamiętajmy, że na stole mamy aż 12 potraw, dlatego nakładajmy na talerz małe porcję, jeśli mamy zamiar spróbować wszystkiego Możemy zrobić pełnoziarnistą wersję pierogów , z ciemnej mąki zamiast białej – będzie o wiele zdrowiej, a przy tym bardzo smacznie. Unikajmy polewania pierogów tłuszczem i skwarkami. Nie zasiadajmy do stołu
Powiedz dietom niePierogi ruskie należą do moich ulubionych. Zawsze robię ich większą ilość, aby część zamrozić i cieszyć się ich smakiem w innym terminie. Co prawda trochę pracy jest przy tym, ale naprawdę warto. Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody. Mąkę przesiewamy i dodajemy sól i jajko. Wodę dolewamy partiami(...)smaku solą i pieprzem. Z ciasta wałkujemy placki o grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinamy kółeczka. Na każdym kładziemy kulkę z farszu o średnicy 2 cm. Zalepiamy pieróg dokładnie. Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane można podać ze skwarkami. Dnia następnego można również podsmażyć i zjeść chrupiące ze smakiem
tojestpyszne.blogspot.comlekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne. Takie pierogi smakują wyśmienicie. Zawsze przygotowuję je z podwójnej porcji ponieważ mój mąż je uwielbia. Można je również mrozić. Post Pierogi empanadas pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePierogi z borówkami polane śmietanką z cukrem. Składniki : 60 dkg borówek 60 dkg mąki pszennej 250-300 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru szczypta soli 200 ml śmietanki 18% 3 łyżki cukru Sposób wykonania : Mąkę zagnieść z wodą, jajkiem, olejem i solą. Cienko rozwałkować na stolnicy. Szklanką wykroić kółka. Borówki umyć pod bieżącą wodą(...)delikatnie wymieszać. Na środek każdego krążka nakładaj łyżkę borówek, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do gotującej wody wrzuć pierogi i gotuj 2-3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch. Wyjmij je łyżką durszlakową i przepłucz zimną wodą. Rozłóż na talerze i oblej śmietanką wymieszaną z 3 łyżkami cukru
Przepisy i porady kulinarnecebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę. Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki(...)cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym
upichcicłyżka cukru Sposób przygotowania: 1.Z mąki, jajek, masła i wody zagnieść ciasto. 2.Gotowe ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki, nałożyć oczyszczone jagody i skleić pierogi. 3. Pierogi ugotować. 4. W miseczce połączyć śmietanę/jogurt z cukrem. Polać pierogi
A Ty Smakuj MnieBardzo długo nie robiłam pierogów, chwytając sę każdej możliwej wymówki, aby wymigać się od ich przygotowania. Dlaczego? Powód był bardzo prosty - za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało sę zrobić. W końcu postanowiłam sie pzelamać. Pewnego dnia uzbroiłam sie w kilogramy(...)przepisu we mojej opinii idealnego. Ciasto jest mięciutkie i niezwykle łatwo się rozwalkowuje, a co najważniejsze bardzo długo utrzymuje sprężystość. Jeśli tak jak ja mieliście problem z ciastem na pierogi te przepis jest dla was. Idealne ciasto na pierogi Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody 25 g masła szczpta soli Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie
Okolice Palnikakoniecznie spróbować produktów certyfikowanych przez Kulinarne Dziedzictwo Mazowsza oraz sygnowanych przez Mazowiecką Michę Szlachecką . Są do zdobycia w każdym z wymienionych obiektów - Dworze Mościbrody (karp mościbrodzki) , Zaścianku Polskim (m.in. pierogi szlachcice) , Spiżarni Retro Skibniew (m.in. pampuchy smażone na fajerkach). Tu należy podkreślić, iż wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tych potraw pochodzą wyłącznie z tego rejonu - np. pampuchy przygotowywane(...)pierniczkowe. Ależ pachniało! Wszystkim uczestnikom udzieliła się iście świąteczna atmosfera. Kropką nad "i" była prawdziwa uczta w Zaścianku, gdzie mogliśmy do woli próbować mazowieckich przysmaków, w tym słynnych pierogów szlacheckich, żurku, pyz z mięsem, pierogów z kaszą i wielu innych potraw, których trawienie wspomagały doskonałe nalewki. W drugi dzień wyjazdu z żalem pożegnaliśmy Mościbrody (wszystkie serwowane
KUCHARNIAnaczynia do zlewu, ale bez pośpiechu. Patrzymy na zegarek; jeżeli nie ma jeszcze szesnastej, powtarzamy dotychczasowe czynności. W przeciwnym przypadku otwieramy lodówkę i wyciągamy z zamrażalnika gotowe już leniwe pierogi, które kupiliśmy w zeszłym tygodniu. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Nie ma obawy, żeby się nie udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki(...)soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu
w mojej kuchnijuż makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia. Klasyczne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/4 łyżeczki soli Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą wodę i mieszać łyżką. Kiedy mąka z wodą(...)nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Zalety: bardzo smacznie, dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje (nie cofa się przy wałkowaniu) i lepi. Ciasto na maślance: Robiłam je z ciekawości bo chciałam wypróbować krążący
Pyry na GazRumiane, chrupiące pierogi z fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu(...)wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut do zarumienienia. Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem, pieprzem oraz
Bulliopomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy Do ciepłego mleka dodać(...)posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut
Bulliocierpliwości ...i tak na dobry początek tygodnia i mnie jej zabrakło. Wstałam rano pełna zapału do kucharzenia z pomysłem na pierogi razowe. Oczywiście, żeby było bardziej fit :-) Niestety pierogi nie wyszły, mąka razowa okazała się za "tępa" do lepienia. Mam nadzieję, że to tylko taki niekorzystny dzień, przez moje przeziębienie, które już mi towarzyszy od Nowego Roku..Będę(...)próbować dalej, ale nie ma tego złego. Zamiast pierogów wyszedł tort. Ciasto ciut zmodyfikowałam i będę świętować poniedziałek, a co? każdy dzień jest dobry. Składniki: 1/2 kg mąki razowej 1 szklanki gorącej wody 1/3 kostki roztopionego masła 4 łyżki gęstej śmietany 18% torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła
pieprzny smaczekrazem bez przepisu fotorelacja z poczynań młodego adepta sztuki kulinarnej. Po obiadowych pierogach zostało ciasto więc aby go nie marnować postanowiliśmy zrobić pierogi z truskawkami. Pałeczkę w kuchni przejęło dzieci:) No i usze powiedzieć, że całkiem nieźle mu poszło....Na pomoc zawezwano magiczna maszynkę. A maszynka jak to maszynka wymaga dokładnego ułożenia ciasta:)Truskawki również starannie musza(...)dopasowane do foremki ciasta :)Teraz pozostaje już tylko staranne dociśnięcie maszynki:)Jednak należy sprawdzić czy maszyna spisała się dobrze:)Efektem końcowym należy się bezwzględnie popisać:) Pierogi sprawiedliwie podzielono i spałaszowano z apetytem, a warte były całego kuchennego bałaganu
Magiczna kuchnia Darii