zrobiłam.Bardzo długo to trwało,najpierw kilka razy odłożyłam w sklepie soczewicę na półkę.Jak już kupiłam swoje odczekała w domu.A dzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody(...)pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną
Ala piecze i gotujedzisiejszy lub piątkowy obiad proponuję pyszne bezmięsne pierogi. Farsz jest takim miksem pierogów z kapustą i grzybami oraz ruskich. Jak się okazało, naprawdę smacznym:) Ja podaję je polane masełkiem i z dodatkiem przesmażonej cebulki. Inspiracja Ciasto: 600g mąki pszennej, jajko, szczypta soli, łyżka oleju, letnia woda- około 3/4 szklanki. Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli(...)obrać, posiekać i zeszklić na oleju, doprawić do smaku. Ziemniaki zmielić, wraz z cebulą dodać do kapusty, całość doprawić do smaku. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką
Z miłości do słodkościczytelnicy bloga wiedzą nie ma u mnie świąt bez pierogów. Kiedyś w ogóle ich nie jadaliśmy w czasie Wigilii, ale od 10 lat nie ma opcji żeby zabrakło pierogów na świątecznym stole. Lubie gdy za każdym razem są z innym nadzieniem, nowym, a jednak blisko tradycji. Tym razem postanowiłam przetestować nadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji(...)daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona. Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz: 300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego
Przysmaki KarolkiUwielbiam ruskie pierogi we wszelkiej postaci od zawsze. Wydawało by się, że to bardzo jednoznaczna potrawa .Nic bardziej błędnego. Lekka modyfikacja w sposobie podania(...)okraszenia - decyzja czy mają być tylko ugotowane czy jeszcze potem podsmażone i już mamy ogromną zmianę w smaku. Ostatnio wygrzebałam w starych przepisach po Babciach , że kiedyś robiły ruskie pierogi dodając do farszu trochę skwarek ze słoninki i podsmażając ostudzone pierogi posypane kminkiem. Podobno takie robiono w okolicach Lwowa. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirobię kolejne pierogi z ,, dziwnym,, farszem. A wszystko przez to , że tak lubię zmiany . Nudzą mnie znane i gotowane od lat potrawy. Zawsze lubiłam ( jak i cała rodzina ) pierogi. Robiłam je często i dużo ( na 6 osób , a potem na jeszcze więcej bo przecież dzieci założyły własne rodziny i przybyły wnuki). Tradycyjnie z mięsem, kapustą i grzybami, serem(...)kaszą .Nie było czasu na eksperymenty. Zresztą przepisy musiały być sprawdzone bo ryzyko robienia 200 pierogów z nowym farszem jakoś nie bardzo mi się uśmiechało. Teraz gotuję dla 2 osób . Kleję 20 pierożków . Mogę więc zaryzykować. Jak nie będą smaczne to zjemy coś innego na obiad. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole, ale tez baza do wielu innych dań. Z taką kapustą robię pierogi wigilijne , pieczone pierogi z kapustą i grzybami , paszteciki z kapustą i grzybami oraz kulebiak. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz
nietylkopasta.plPieczone pierogi przygotowuje dokładnie w ten sam sposób jak paszteciki (kapuśniaczki) różną się tylko wyglądem. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól i pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże(...)papierem do pieczenia i zostawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczenia smaruje jajkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do czasu aż pierogi się ze złocą
RAROSSAKruche ciastka z serem – kruche pierożki z serem ze skórką pomarańczową. Upiekłam ciastka w formie pierogów, ale można zrobić rogaliki, lub dowolny kształt. Ciasto : 2 żółtka, 200 g mąki pszennej, 130 g masła, 60 g cukru pudru, nadzienie : 200 g sera białego, 1 żółtko, 100 ml cukru pudru, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 – 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)godzinę do lodówki. Nadzienie : ser zemleć. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać do smaku gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową. Ciasto rozwałkować. Układać na cieście łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut. Można posypać cukrem pudrem
królestwo garówmrozimy i wyciągamy w dzień Wigilii. Nie lubię zostawiać sobie wszystkich dań na ostatnią chwilę, ponieważ robienie wszystkiego na wariackich papierach nie kończy się dobrze. Dania takie jak pierogi, uszka, czy gołąbki robię dużo wcześniej i mrożę. Inne przygotowuję na świeżo. Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na świąteczne uszka z kapustą i grzybami , które zawsze wychodzą. Zapraszam serdecznie(...)części. Jedną część wałkujemy na cienki placek, pozostałe odkładamy do woreczka, aby nie obeschły. Z uformowanego placka wycinamy kółeczka, za pomocą kieliszka. Na każde kółeczko nakładamy farsz, lepimy jak pierogi, a następnie złączamy oba końce i zlepiany na kształt uszek. Ulepione uszka, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy, aby nie obeschły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować uszka? W dużym garnku
Przepiski.plwytrawnym mięsem. Dzięki śliwkom jest bardziej aromatyczny, a przygotowany w domu na pewno jest bardziej treściwszy i lepszy jakościowo. Taki pasztet możemy również wykorzystać jako nadzienie do pierogów czy pasztecików. Także jak zostanie, o ile zostanie zagniatamy ciasto na pierogi i do dzieła. Składniki: 600gram wołowiny, najczęściej używam szpondru wołowego, tym razem miałam zapas drobno
Życie zaczyna się w kuchniOstatnio pobawiłam się trochę w lepienie pierogów. Na końcu okazało się, że nie mam już farszu a zostało jeszcze trochę ciasta na pierogi. Więc postanowiłam zrobić kluseczki, podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i powiem Wam, że wyszło naprawdę pyszne danie :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki
Zrób to smaczniebardzo często w piątki były podawane na szkolnej stołówce, podane z tartą bułką i cukrem. Pycha! Tym razem jednak podam je z pysznym, słodkim, waniliowym sosem. Sprawdź przepis na pierogi z jagodami i cynamonem Składniki na kluski leniwe 500g sera białego 2 jajka 6 łyżek mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego odrobina mąki do podsypania szczypta soli Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!weekend byliśmy w Międzyzdrojach, no i Hanka, jak to Hanka zamówiła sobie makaron (inna opcja to pierogi lub kluski, ale pierogi były dzień wcześniej, a klusek nie mieli). Makaron był z brokułami, piersią z kurczaka i serem. Danie pyszne, lecz dla mnie za tłuste. Postanowiłam przygotować jego lżejszą i zdrowszą wersję. Wyszło naprawdę bardzo smacznie! Delikatny
Krylowa Kuchniatamtych stron – nie tylko w czasach wysiedleń Kresowiaków, ale i dużo wcześniej, kiedy granice Polski sięgały po Morze Czarne. Jeśli w kuchni polskiej zadomowiły się takie dania jak pierogi ruskie czy barszcz ukraiński, można podejrzewać, że i te mniej znane lokalne potrawy mogą mieć rodowód zgodny ze swoją nazwą. Bardzo prawdopodobne, że gołąbki ruskie zawdzięczają swoją nazwę pochodzeniu(...)tego samego regionu, co pierogi ruskie, czyli z Rusi Halickiej. O regionie tym mówiono, że „hreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny
Trzeci talerzprodukty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać(...)zostały wykorzystane. Można dodać pozostały ryż, makaron czy całe ziemniaki. Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można z nich przygotować kompot, dodać do ciast czy racuchów. Chcąc zredukować
ProstePesto.pl