Pierogi leniwe w wersji z mąką jaglaną, szybko, prosto i smacznie. U mnie w wersji z masłem, miodem i cynamonem z odrobiną owoców leśnych. Składniki: 200 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko (osobno żółtko i białko) pół szklanki mąki jaglanej * Do podania: łyżeczka masła łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki cynamonu owoce Przygotowanie: Twaróg podusić widelcem lub przepuścić przez praskę(...)małe pierożki, tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i wymieszać. Do sosu przełożyć ugotowane pierogi leniwe, razem zagrzać i wymieszać aby każdy pierożek obtoczony był w sosie. Wyłożyć na talerz, posypać ulubionymi owocami. Można podać jak kto lubi - z sosem owocowym, frużeliną, jogurtem, posypane
Kocham..lubię..gotuję..rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później). 5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie
zdrowo i aktywniePapryka faszerowana soczewicą przepis na szybki obiad bez mięsa Papryka faszerowana soczewicą - przepis idealny na każdy dzień tygodnia, świetnie się sprawdza jako obiad lub ciepła kolacja
Cztery Fajerywpadnie nowego i tak było tym razem.Niby to nic nowego,ale ja akurat nie miałam takiej pierożnicy a dokładniej jest to dwustronny lejek, wykrawacz z ząbkami do wyrobu dużych pierogów i małych uszek.Myślę też, że nada się także do wykrawania ciasteczek.Na początek zrobiłam pierożki drożdżowe z jabłkami.Pierożki wyszły pyszne, kilka troszkę się rozkleiło podczas pieczenia,robiłam(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub użyć takich jabłek .Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,wykrawać krążki,następnie na każdy krążek nakładać porcję jabłek i zlepić jak pierogi .[ja na rozwałkowanym cieście położyłam porcję jabłek zostawiając małe odstępy, przykryłam ciastem i odcinałam pierożki używając pierożnicy ].Pierożki ułożyć na blaszce, każdy pierożek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem
Moje domowe kucharzeniefunkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś zagniatać ręcznie. Przygotujesz w nim w chleb, ale także ciasto na pizzę, chałkę czy pierogi. Mój automat ma nawet program do konfitur, dzięki czemu nie muszę ich dusić w garnku. Jeżeli robisz w domu dżemy to wiesz, ile wymaga to wysiłku - owoce w trakcie(...)ciasto razowe, konfitury oraz makaron). W tym ostatnim trybie nie robię wbrew pozorom ciasta na makaron. Trwa on 15 minut i doskonale radzi sobie z wyrobieniem ciasta np. na pierogi. W zasadzie najczęściej używam funkcji ciasto zagniatane do wyrabiania wszelkich ciast drożdżowych np. na pizzę, chałkę. Do automatu zazwyczaj dołączona jest książeczka z przepisami do wykorzystania na różnych programach
Fabryka pomysłówJagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami . Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Bardzo puszyste, delikatne i z dużą ilością żółtek. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki przepis Bułki z jagodami to super(...)powstaje mi 16 kawałków ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć 1/16 farszu jagodowego i dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jakby zlepiało się pierogi. Następnie porolować w dłoniach na owalne jagodzianki. Postąpić tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i farszem. Uformowane bułeczki drożdżowe z jagodami układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając
Kulinarne Przebojeskórką lub bez (wedle uznania). Można go zajadać od razu jako taką przekąskę lub wykorzystać go do sałatki, zupy, zrobić z niego pastę n kanapki lub farsz do pierogów. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do czego w kuchni sprawdzi się bób? Pomysłów na wykorzystanie bobu w kuchni jest wiele. Przede wszystkim w kuchni bliskowschodniej, najczęściej wraz z ciecierzycą wchodzi(...)falafeli. Bób można także dodawać do wszelkiego rodzaju sałatek lub jako składnik podsmażanego azjatyckiego dania typu stir fry. Pyszne są także zupy z bobem, pasty kanapkowe, czy farsz do pierogów, o których wspominaliśmy już wyżej. Można go też podać oprószonego tylko solą i polanego roztopionym masłem lub zarumienioną bułką tartą. Do obiadu jego pyszną wersją jest bób polany roztopionym
Kulinarne Przebojepodanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki; na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farsz sklejając brzegi, formując pierogi; w rzucać do osolonej wrzącej wody, gotować ok. 4 min od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco z posypanym tartym serem lub opcjonalnie z blanszowanym szpinakiem
pieprzny smaczekDuszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę
Cztery Fajerykawiarni z przyjaciółką i ona opowiadała jak jej facet wrócił do domu z 2 kilogramami jagód i powiedział, żeby mu zrobiła pierogi takie jak u jego babci. Pierogi są super, zwłaszcza jak ktoś nam zagniecie ciasto i posprząta potem kuchnię, ale co jeść, jeśli właśnie wróciliśmy z pracy i umieramy z głodu? Letnie dania często powstają pod wpływem
Ugotowane pozamiataneSałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną
Cztery FajeryOrzechówka tyrolska na problemy żołądkowe Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego
Cztery FajeryUwielbiam pierogi ruskie, na które przepis podałam Wam w poniedziałek. A że zawsze przesadzam z ilością przygotowanego farszu, więc bardzo często piekę naleśniki a w nie zawijam farsz do ruskich. I w ten sposób powstają pyszne, syte krokiety ruskie. To taka odmiana dla tradycyjnych krokietów np z kapustą albo pieczarkami. Pracy niewiele a efekt i smak zachwyci każdego(...)suchej patelni). Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków * sól do smaku * 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego * 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów * olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórek, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlać z wody, przecisnąć przez praskę, wystudzić
Zrób to smacznieKuchnia jest sercem naszego domu. Tutaj jemy posiłki, tutaj spędzamy czas na wieczornych rozmowach i porannej kawie. W kuchni realizujemy nasze, niekiedy zupełnie szalone, pomysły kulinarne
Cztery FajeryPodpłomyki smak dzieciństwa.. Czy u Was w domu też mama piekła takie niedobre ciasteczka kiedy zostało ciasta z pierogów? Niekiedy jeszcze na piecu kaflowym? Nie znosiłam tego, a teraz? Hmmm poezja(...)jednak to prawda, że do wszystkiego trzeba dorosnąć. Nie będę podawała przepisu, bo jeżeli chcecie robić specjalnie podpłomyki, to trzeba wykorzystać ten z receptury na pierogi, możecie go znaleźć TU Jedyną radę, którą mogę udzielić to, to że ciasto należy bardzo bardzo cienko rozwałkować, delikatnie posmarować oliwą i przypiekać na bardzo mocno
pieprzny smaczek