pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:151/458)

Penne w lekkim sosie brokułowym 96

weekend byliśmy w Międzyzdrojach, no i Hanka, jak to Hanka zamówiła sobie makaron (inna opcja to pierogi lub kluski, ale pierogi były dzień wcześniej, a klusek nie mieli). Makaron był z brokułami, piersią z kurczaka i serem. Danie pyszne, lecz dla mnie za tłuste. Postanowiłam przygotować jego lżejszą i zdrowszą wersję. Wyszło naprawdę bardzo smacznie! Delikatny

Krylowa Kuchnia
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 112

tamtych stron – nie tylko w czasach wysiedleń Kresowiaków, ale i dużo wcześniej, kiedy granice Polski sięgały po Morze Czarne. Jeśli w kuchni polskiej zadomowiły się takie dania jak pierogi ruskie czy barszcz ukraiński, można podejrzewać, że i te mniej znane lokalne potrawy mogą mieć rodowód zgodny ze swoją nazwą. Bardzo prawdopodobne, że gołąbki ruskie zawdzięczają swoją nazwę pochodzeniu(...)tego samego regionu, co pierogi ruskie, czyli z Rusi Halickiej. O regionie tym mówiono, że „hreczką stoi”, ponieważ kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny

Trzeci talerz
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 81

produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać(...)zostały wykorzystane. Można dodać pozostały ryż, makaron czy całe ziemniaki. Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można z nich przygotować kompot, dodać do ciast czy racuchów. Chcąc zredukować

ProstePesto.pl
Pierogi drożdżowe 94

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz chrupiące w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :)   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

W garach u Gosi
10 gadżetów, która ułatwią pracę w kuchni 85

przytrzymywania łyżki. Dzięki niemu można zapomnieć o “utopienia” łyżki w garnku, jej zagubieniu czy brudzeniu blatów kuchennych. Czas pracy w kuchni skróci również maszynka do sklejania pierogów. Proste narzędzie, dzięki któremu pierogi są równe I mają piękny kształt. Dodatkowo czas lepienia jest krótszy. Konieczne w każdej kuchni są metalowe kostki do napojów. Wykonane ze stali nierdzewnej

ProstePesto.pl
Polska - Wegańskie pierogi z jagodami 115

kilku talerzach pierogów z jagodami zjedzonych w trakcie naszej wyprawy po Polsce, przyszedł czas na wegańską wersję domową ze śmietanką kokosową. Mieliśmy nie dodawać przepisu, ale może komuś (a nawet nam samym) się przyda...    Składniki (około 30-40 pierożków): - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka gorącej wody - szczypta soli  - 2 łyżki oleju - 500 g świeżych jagód

Roślinożerni urlopowicze
Bakłażan faszerowany warzywami 95

Bakłażan faszerowany warzywami  turecki przepis na bakłażany. Bakłażan faszerowany warzywami to specjalność kuchni tureckiej. Turcy kochają warzywa. Papryka faszerowana na setki sposobów i bakłażany w

Cztery Fajery
Jagodzianki (zawijane) / Polish Blueberry Rolls 129

dokładnym odsączeniu. Jeśli nie macie dostępu do pysznych polskich jagód, może wykorzystać borówki amerykańskie. Jak zawijać maślane jagodzianki? Ja robię to w ten sposób, że sklejam bułeczki jak pierogi, a później delikatnie roluję w dłoniach, nadając im podłużny kształt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uformować z nich okrągłe bułeczki - nieważny jest kształt, tylko smak:) Prawdziwe, domowe jagodzianki(...)czasie podzielić ciasto na 13 części, z każdej uformować bułeczkę. Spłaszczyć dłonią lub rozwałkować (najlepiej nie podsypywać mąką), nałożyć łyżkę jagód (lub troszkę więcej) i zlepić jak pieroga (uważać, ny na złączeniach nie znalazła się mąka - jagodzianki się nie skleją). Delikatnie zrolować w dłoniach tworząc podłużną bułeczkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), odstawić

Lekcje w kuchni
Lody kawowe z czekoladą 97

Lody kawowe z czekoladą domowe lody o smaku kawy mokka. Lody kawowe z czekoladą czyli lody mokka smakują obłędnie. To cudowny pomysł na letnie orzeźwienie i

Cztery Fajery
Sól selerowa 92

Sól selerowa uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy

Cztery Fajery
Czy warto kupić maszynę do lodów 86

Czy warto kupić maszynę do lodów lody i mrożone desery bez wysiłku. Czy warto kupić maszynę do lodów, skoro niezależnie od pory roku jakieś lody zawsze

Cztery Fajery
Sernik na zimno z mascarpone 91

Sernik na zimno z mascarpone Kremowy i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Sernik na zimno z mascarpone jest tak samo łatwy do zrobienia, jak sernik

Cztery Fajery
Kompot rabarbarowy z jabłkiem 88

Kompot rabarbarowy z jabłkiem przepis na kompot z resztek owoców. Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami zrobisz błyskawicznie. Nawet nie musisz obierać składników, wystarczy je dokładnie

Cztery Fajery
Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem 85

Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem najlepsza sałatka do kotletów mielonych Sałatka z kiszonych ogórków z majonezem i musztardą. Klasyka gatunku i najlepszy dodatek do obiadu

Cztery Fajery