świętach mamy zapewne dosyć wielkanocnego jedzenia :) Ja chyba jako jedyna nie dodałam ani jednego przepisu świątecznego... Czy jajka faszerowane, babki lub mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup
Olikowa kuchniaobowiązków po prostu zapomniałam w tym roku posiać swoje, bardzo się więc ucieszyłam:) Musiałam z nich wyczarować coś pysznego, dlatego od razu w głowie zaświtał mi pomysł na zapiekaną faszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsno- paprykowo- ryżowym. Oczywiście możecie ryż zastąpić np. kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące:) Składniki: duża cukinia, 200g mięsa mielonego
Z miłości do słodkościPIECZONY PSTRĄG NA MAŚLE Z OREGANO Zapraszam dzisiaj na soczystego i aromatycznego pstrąga faszerowanego świeżym oregano z dodatkiem masła, podanego z kolorowym ryżem. Danie jest banalne w wykonaniu, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi (wypatroszone, obrane, umyte i osuszone) - 1/2 kostki masła - sól morska - pieprz kolorowy - ryż kolorowy (biały, czarny, czerwony) - natka pietruszki
SMYKWKUCHNIKilka dni temu ktoś mi powiedział o kiełbasie faszerowaną cebulą. Hmmmm - nie byłbym sobą gdybym nie spróbował odwrotnie i tak oto powstał nowy oryginalny pomysł na cebulowo kiełbasiane łódeczki.Składniki : ( proporcje ) 1 ulubiona kiełbasa 50 gr startego żółtego sera 3 większe cebule Przygotowanie :Kiełbasę przecinam wzdłuż na pół i grilluję z obu stron do pierwszych rumieńców.Cebulę obieram
Mechanik grillujeKiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam próbę gotowania z Pascalem i przygotowałam Tortillę z Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść
Brzuszki Łakomczuszkijestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga faszerowaną serem ricotta z pachnącym ryżem. Wyszło niesamowicie intensywne w smaku i bardzo oryginalne. Na pewno nie jest to potrawa na którą się rzucimy i wciągniemy w 5 min, przez intensywny smak co chwilę odkłada się
Brzuszki ŁakomczuszkiMoże nie jest to przykład najchudszego śniadania, jednak na pewno sycące i zapewniające ładunek energii przez cały dzień. Na jedną patelenkę wrzucamy: plaster szynki, jajko, kilka plasterków pomidora, parówkę faszerowaną serem żółtym - tyle. Całość powinna być gotowa równocześnie, dodatkowo troszkę białka czyli twarożku i bułeczka z płatkami owsianymi.Całość możemy obsypać koperkiem. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiNiedawno robiłam urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim
Brzuszki Łakomczuszkicebulką i czosnkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany farsz nadaje się już do naszych gołąbków. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, które nie nadają się do faszerowania i układamy na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki (zapobiegają przywieraniu gołąbków podczas długotrwałego gotowania), kolejne liście odrywamy, nakładamy odpowiednią ilość farszu- w zależności od wielkości liścia będą
Mango Papajachorizo. Biała świąteczna. Kiełbasa a’la chorizo. Kiełbasa wiejska z rozmarynem i czosnkiem. Biała kiełbasa. Pikantna: mocno pieprzna i czosnkowa. Inne wielkanocne dania też się udały: Faszerowane jajka. Mój numer 1 na wielkanocnym stole. „Sałatka Babci Jadzi”. Najlepsza. Ser żółty, groszek, majonez, grzybki marynowane, sól, pieprz, ostra papryka w proszku. Świąteczna szynka Świąteczna szynka korzenna. Z pomarańczą
OstryKęsmnie było ok.20 liści, które nadawały się do nadziania farszem. Pozostałą część kapusty (której liście były już zbyt małe) pokroiłam na drobniejsze kawałki, które zużyłam jako dodatek do faszerowania gołąbków. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy ok.1/2-2/3 przestudzonej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo mielony pieprz i mieszamy. Dzielimy na 2 części lub robimy jedną wersję. U mnie jedna część miała
Smaczne Zdrowedobrze przetłumaczona. Znajdziecie tu zarówno rośliny znane, jak i takie, o których nigdy w życiu mogliście jeszcze nie słyszeć ;)Polecam tę książkę wszystkim, którzy tak jak ja, nie lubią "faszerować się chemią". Dla mnie leki to "ostateczna ostateczność", nie łykam profilaktycznie specyfików z witaminą C, zamiast tego jem więcej owoców, a drobne przeziębienie wolę wyleczyć miodem, cytryną i czosnkiem. Producenci
Kraina Tysiąca Smakówblogu Passionfruit zobaczyłam jajka faszerowane szynką i sobie przypomniałam, że mam zachomikowaną puszeczkę anchois i kaparów, w sam raz na jajeczka:) I zrobiłam na kolację:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMój tata uwielbia jajka, szczególnie faszerowane i w postaci jajecznicy. Choć nie pogardzi zwykłymi ugotowanymi na twardo. Właśnie dla niego wyczarowałam te jajka na szybko.Składniki:5 jajek7 pieczarek2 łyżki majonezułyżka chrzanuszczypiorek lub ewentualnie suszony kopereksólpieprzolejWykonanie:1. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Ostudzić i zimne obrać ze skorupek. Pokroić na pół, a żółtka przełożyć do miski.2. Pieczarki pokroić
Pasja Smaku