faszerowane - 2000 przepisów (strona:95/134)

Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą 128

posypujemy startym żółtym serem.   Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Czym najczęściej faszerujecie cukinie

Zofiana
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 198

ramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa . Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy.  Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk

Zofiana
Nadziana cukinia :) 134

przekrajemy wzdłuż. Wydrążamy środek. Pozostałe składniki, jeśli to konieczne obieramy i kroimy w kostkę czy w plasterki :) dodajemy sól, olej i parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Całym naszym nadzieniem faszerujemy cukinię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 25 minut i kolejne 25 na 190 stopni

Zdrowie na języku :P
Najpierw przeczytaj, potem kupuj! 137

dokładnie nie obejrzała, chyba że często go już kupuje i znam jego skład. Zwracajmy uwagę na to, bo zdrowie mamy tylko jedno , należy o nie dbać i nie faszerować go chemikaliami różnego pochodzenia. Zrezygnujmy więc z nie zdrowych  produktów z pełną gamą różnych składników, o których nawet nie mamy pojęcia, co oznaczają i jak wpływają na nasze zdrowie. Zainteresujmy

Zdrowie na języku :P
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 136

stabilizacyjny, czyli tak zwane "życie po diecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa kaloryczność. Ciekawe przepisy na pewno zachęcą Cię do gotowania, np. papryki faszerowane kaszą gryczaną, naleśniki razowe ze szpinakiem i fetą, suflet czekoladowy z wanilią czy kulki migdałowe :) Uwierz mi, to wygląda pysznie :) Podsumowując Magdalena Makarowska wydała kolejną świetną książkę, która nie tylko

Zdrowie na języku :P
Faszerowane pieczarki 368

jest prawdą, że panowie w kuchni to potrafią jedynie włączyć czajnik elektryczny albo ograniczyć swoją działalność do tylko do spożycia :) Pierwszy z cudów kulinarnych zrobionych z moim mężem :)Faszerowane pieczarki  Składniki:12 dużych pieczarek20 dag mięsa mielonego3 plasterki sera żółtegojajkopietruszka suszona lub świeżaprzyprawa kebab sólpieprzolej z pestek winogron  domowy sos czosnkowyPrzygotowanie:Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia

Lawendowe Niebo
Wiosenne jajka 102

Jajka są dobre pod każdą postacią, w szczególności te pochodzące od szczęśliwych kur ;D Poświateczna inspiracja na faszerowane jajka ;)Wiosenne jajkaSkładniki:jajkaszynka drobiowamajonezszczypiorek sól pieprzrzodkiewkakiełki rzodkiewki Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ;)Przeciąć na pół i żółtka bardzo drobno pokroić i przełożyć do osobnej miseczki.Do żółtek dodać majonez (ilość zależy od ilości jajek ;), drobno posiekaną szynkę

Lawendowe Niebo
Faszerowana cukinia 227

Kolejny przepis z cyklu wariacji na temat cukinii... Tym razem jej przygotowanie będzie wymagało od nas dużo więcej pracy, ale efekt jest znacznie, znacznie lepszy :)Faszerowana cukinia  Składniki:cukinie (małe)mięso mielone (jego ilość uzależniona jest od ilości cukinii, ale około 40-50 dag)duża cebuladuży pomidor30 dag pieczarek2 ząbki czosnkuser żółtynatka pietruszkiprzyprawa do mięsa mielonegosólświeżo mielony pieprzPrzygotowanie

Lawendowe Niebo
Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym 140

Zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem szpinaku który wraz z ogromną ilością świeżutkich pomidorów dziwnym trafem znalazł się w koszyku w czasie zakupów na placu. Wybór padł na faszerowane pomidory, które o zapieczeniu wprost rozpływają się w ustach i nawet mój syn wróg numer 1 pomidorów zjada je ze smakiem.Składniki:4 duże pomidorypołowa dużego pęku świeżego szpinaku

Magiczna kuchnia Darii
Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów 244

LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta podane z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym klikPoniżej przepis na łososia. Inspiracją był przepis Gordona Ramsaya, po którego przepisy chętnie i często sięgam.Składniki

Magiczna kuchnia Darii
Boeuf bourguignon, pampersy i przekąski. Oscypkowe ptysie z awokado. 213

gęsty mus. Jak będzie za mało jogurtu to ostrożnie dodajcie jedną łyżeczką. Do tego dajecie posiekany szczypior, wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Doprawcie do smaku.Ptysie przekrojone na pół faszerujecie sporą ilością musu i nakrywacie. W mus wciskacie pół plasterka świeżego ogórka.Proste, pyszne i robi wrażenie Smacznego

ladykitchen
Piersi z kaczki wolno pieczone z buraczkami na ciepło 152

kaczki przymierzałam się dość długo. Kaczka to moja trauma z dzieciństwa ;)Było jej zwyczajnie za dużo... Często był rosół z kaczki, piersi z kaczki,kaczka faszerowana (tu akurat traumy brak),kaczka z jabłkami i mielone z kaczki... Moja mama po prostu wolała kaczki od innego drobiu.Wracam więc do kaczki po wielu, wielu latach...  Szukałam przepisu, który przekona mnie

bistro mama
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 115

przyprawami smażymy, mieszając aż zredukujemy wodę, a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy farsz posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Chwilę podsmażamy i odstawiamy.Przystępujemy do faszerowania bakłażana. Farsz obficie nakładamy do naszych łódeczek bakłażanowych. Posypujemy startym parmezanem i mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok 30 min. Przed podaniem dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki

kulinarnyJa
Trochę inne Apple Pie 165

czasie obieramy umyte jabłka i ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.Kruche babeczki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 113

Polecam mięsko drobiowe  faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się  z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.SKŁADNIKI1 duży kurczak o 2 kg.małe opakowanie suszonych śliwekmałe opakowanie suszonej żurawiny2 łyżki sosu sojowego1 przyprawa do kurczaka1 łyżka ziół prowansalskichnici do sznurowania mięsaWYKONANIEKurczaka musimy zluzować, czyli uddzielić od kości. Nie zrobiłam zdjęć jak to robić, dlatego odsyłam

W kuchennym oknie Ewy