surówki mamy przeróżne , często inspirowane tym , co mamy. Warto jednak po nie sięgać, mają sporo witamin i na pewno są zdrowe. Moja surówka była podana do obiadowego dania faszerowany filet z indyka. A oto przepis na surówkę. Czego potrzebujemy: 1/2 główki małej białej kapusty 1 marchewka 2 jabłka koperek lub natka pietruszki majonez, jogurt naturalny, cukier , sól Wykonanie: Kapustę
W kuchennym oknie EwyPodaję linki do kilku dań obiadowych , które już prezentowałam na moich blogach. Warto odświeżyć stare przepisy. Faszerowany filet z indyka Zapiekanka z pangi
W kuchennym oknie EwyKoniec lata i początek jesieni to wspaniały czas na dania z cukinii. Może być faszerowana, z serem feta lub - tak jak ja dzisiaj serwuję - z mozzarellą i pomidorami. Przepis na grillowaną cukinię z mozzarellą: SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia
Moje Kuchenne Rewelacjepierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym farszem jest doskonałą propozycją na letni obiad lub kolację. duża cukinia 10 dag ryżu ok. 20 dag miąższu z cukinii 50 dag mięsa wieprzowego posiekany koperek 20 dag pieczarek 1 cebula jajko olej 1/2 litra
Salonik smakówHiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa
Chilli Czosnek i Oliwakonsystencję zawdzięcza sporej zawartości wieprzowego tłuszczu i skórek. Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym. Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże
Chilli Czosnek i OliwaSierpień to miesiąc, w którym przygotowuję różne dania z papryką, gdyż wtedy to warzywo jest bardzo tanie. Marynuję paprykę w słoikach, przygotowuję paprykę faszerowaną, przygotowuję też zupy, pasty, czy sosy paprykowe do słoików. Tym razem ugotowałam gęstą, sycącą i rozgrzewającą Zupę paprykową z wołowiną. Zupa została przygotowana z dodatkiem niesamowicie smacznej pasty paprykowej, którą zrobiłam na zimę do słoików. Dzięki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako
PastelFoodDuszone warzywa z włoskim serem mozzarella Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Penne z grillowanymi warzywami Ratatuja z soczewicą Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka
Moja smaczna kuchniaefektowne w sałatkach. Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami 1 grono winogrona kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy nie przecinając do końca, tworząc wachlarz. Wokół oliwek faszerowanych papryczkami piri piri zawijamy mały plasterek wędzonego łososia. Ugotowane na twardo przepiórcze jajka (3-4 minuty od zagotowania) kroimy na ćwiartki. Pomidory koktajlowe również kroimy w ćwiartki. Garść roszponki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszanki Kotanyi Pomidoro. Mieszanka ta składa się z suszonych pomidorów, czosnku, cebuli, pietruszki, soli jodowanej oraz włoskich ziół: bazylii, oregano. Gościła już ta mieszanka w kuchni, gdy przygotowywałam muszle faszerowane. Mieszanka nadała kurczakowi charakterystyczny pomidorowo-ziołowy smak, jednak trzeba uważać z ilością, gdyż przyprawa ma pikantny smak. Sałatka z grillowanym kurczakiem 1/2 piersi z kurczaka 1 płaska łyżka Pomidoro (mieszanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotem jakość przerobić na dania, cukinie i kabaczki rosną na działce jak zwariowane. Cukinia stała się ostatnio bardzo modnym składnikiem dań. Doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. U mnie też zawsze znajduje zastosowanie. Bardzo lubimy rumiane placki, zarówno ziemniaczane jak i cukiniowe. Takie mocno przysmażone najbardziej nam smakują. Aby masa na placki nie była zbyt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękeksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię