faszerowane - 2000 przepisów (strona:91/134)

JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM 147

Żółtka przełożyć do miseczki, dodać pokrojonego w drobną kostkę łososia i szczypiorek oraz majonez. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć doprawiając do smaku pieprzem i solą. Tak powstałą masą faszerujemy nasze połówki jajek i  posypujemy odrobiną kiełków w moim przypadku są to kiełki rzodkiewki

Kuchnia w opałach
CUKINIA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 166

bloku to trzeba sobie jakoś radzić.  Dobrze, że mam przynajmniej duży balkon to jakoś te moje roślinki się tam pomieszczą. A już teraz na balkonie kieliszek wina i faszerowana cukinia. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości, młoda cukinia 1/2 kostki sera feta 4 suszone pomidory 2 łyżki pokrojonych oliwek (mogą być zielone lub czarne) pieprz oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem

Kuchnia w opałach
KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 145

Kolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją.  Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana

Kuchnia w opałach
ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI 132

rana poza domem, to tu, to tam. A mówią, że na urlopie powinno się odpoczywać. Ja jednak zdecydowanie należę do tych, których "nicnierobienie" bardzo męczy. W ramach kolacji, faszerowane ziemniaczki. SKŁADNIKI: 8 średniej wielkości ziemniaków 1 szalotka 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka żółtej papryki 1/2 strąka białej papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty

Kuchnia w opałach
FASZEROWANA PAPRYKA 116

Faszerowana papryka, to zamiennik dla tradycyjnych gołąbków. Myślę, że taka forma jest wygodniejsza i szybsza w przygotowaniu. A smak, mmmmm pycha.  Cały farsz nabiera aromatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki

Kuchnia w opałach
BOUCHEES A LA REINE 213

dodajemy płaską łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając. Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Powstały sos łączymy z farszem grzybowo-mięsnym. Faszerujemy upieczone koszyczki i podajemy.  Smacznego

Kuchnia w opałach
IMAM BAYILDI - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI 139

dodajemy również drobno posiekaną pietruszkę, (część zostawiamy do posypania gotowej potrawy) oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Bakłażany myjemy smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka.  Faszerujemy warzywami i układamy w formie wysmarowanej oliwą.  Na dno wlewamy odrobinę wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż bakłażany będą miękkie (około godziny) Przed podaniem posypujemy drobno

Kuchnia w opałach
SOS TATARSKI 124

parą :) Ciekawa jestem czy macie takie potrawy Wielkanocne bez , których nie wyobrażacie sobie tych Świąt ? Ja mam swoją listę. Koniecznie na stole muszą znaleźć się: żurek babka cytrynowa jajka faszerowane  i oczywiście sos tatarski. SKŁADNIKI: 2 szalotki 12-15 marynowanych podgrzybków 3-4 ogórki korniszony sól pieprz 4 łyżki majonezu (jeśli chcemy aby sos był rzadszy dodajemy go więcej

Kuchnia w opałach
Papryka faszerowana serem feta z czosnkiem i ziołami prowansalskimi 409

Pamiętajcie, że oliwa trzymana w lodówce zmienia konsystencję, wygląda jakby skrystalizowała się. Wystarczy wyjąć ja odpowiednio wcześniej, kiedy ogrzeje się, to wróci do pierwotnego stanu. Do takiego faszerowania można użyć również mniejszych papryczek, które w wielu sklepach sprzedawane są w różnokolorowych zestawach. Ja planuję wypróbować ten sposób na ostrych papryczkach chili :) Jest to fajna przekąska lub dodatek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wygrana w konkursie na danie FIT 186

działać i brać udział w konkursach...bo przecież nigdy nie wiadomo :) Takie same wyróżnienia otrzymali blogerzy, których dania zostały uznane za najlepsze w następujących kategoriach: - ŚNIADANIE - za Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i sałatą (Piotr Straga współautora bloga "Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię") - OBIAD - za  Łososia w pomarańczowo-imbirowym sosie (Anna Wlezień autorka bloga „Życie od kuchni") - KOLACJA - za Dietetyczną

Pasja Smaku
Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami 196

pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury

IMPRESJA SMAKU
FASZEROWANA CUKINIA 172

Witam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół

Zdrowo i kolorowo
Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej 259

danie na pewno będzie wszystkim smakować. Udka faszerowane w szynce szwarcwaldzkiej  można podać na niedzielny obiad, a także na większą rodzinną uroczystość. Pod chrupiącą skórką szynki kryje się aromatyczny smak kurczaka. Składniki: 5 udek z kurczaka 25 dag pieczarek 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej sól pieprz Udka myjemy i usuwamy z nich kości. Ostrożnie zdejmujemy skórkę, aby jej nie przeciąć

Salonik smaków
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 243

kuchennego i   zmiksuj na gładką masę. Dolewaj stopniowo kremówkę nieprzerwanie miksując składniki. Na koniec dorzuć zioła i przyprawy. Całość ponownie zmiksuj do połączenia się składników. Ziemniaki faszerowane Składniki 5 - 10 sporych ziemniaków po 190 - 200 g/szt (max. 10 sztuk, gdyż na około tyle wystarczy farszu), nie obieraj, każdy wyszoruj szczoteczką do warzyw sznurek bawełniany

Szybko Szybkowar
Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną 337

kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane

Moja smaczna kuchnia