faszerowane - 2000 przepisów (strona:89/134)

16. Jabłko pieczone – gdy wpadną nieoczekiwani goście! 128

mamy. Jeżeli mamy więcej czasu możemy zrobić wersję z ryżem, wanilią i cynamonem, czyli ryż gotujemy, dodajemy cukier, wanilię lub cukier waniliowy, cynamon i śmietankę, taką masą faszerujemy  jabłka i zapiekamy do miękkości. Pycha

Jadło i czytadło
59. Perliczka w miodzie i pomarańczach 78

rozmarynem. Masło, miód i sok z 1 i 1/2 pomarańczy podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jabłko i pół pomarańczy kroimy w większą kostkę, dodajemy kilka łyżek zaprawy miodowej, mieszamy i faszerujemy perliczkę. Pozostała częścią  miodowo-pomarańczowej zaprawy smarujemy perliczkę, którą wkładamy do foli do pieczenia i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Jadło i czytadło
114. MAGGI-czne muszelki 125

maśle.   Płatki owsiane przełożyć do sita do ich całkowitego odsączenia z nadmiaru wody. Do odcedzonych płatków dodać jajko, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i sporo Maggi.  Gotowym nadzieniem faszerować łuski cebuli, kształtując podłużne muszelki. Gotowe zapiec w 170 stopniach ok. 20-30 minut, do lekkiego zarumienienia muszelek

Jadło i czytadło
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną 125

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza

Jadło i czytadło
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 185

Kolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na śniadanie wielkanocne. Składniki - duża makrela wędzona - 4 jajka ugotowane na twardo -  mały słoiczek majonezu - domowa wegeta ( ew.sól, pieprz ) Wykonanie Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak nadziewany brokułami 1609

połączenia składników. Zdejmujemy z gazu.  Papryczki siekamy drobniutko, brokuła kroimy na mniejsze różyczki, dodajemy do sosu, mieszamy. Tak powstałym sosem ( nie całym zostawiamy trochę sosu na wierzch) faszerujemy piersi z kurczaka, spinamy wykałaczkami. Kieszonki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.  Nafaszerowane piersi układamy w naczyniu i polewamy pozostałym sosem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Polecam

Czerwona Porzeczka
Dorada w migdałach 172

Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami.  Polecam :)  Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g),   4 pomidorki koktajlowe,   5 suszonych  pomidorów  w oleju,   2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami,   2 łyżki masła,   2 fileciki  anchois ,   1/2 łodygi selera naciowego, skórka

SzczyptaSmaQ
Pieczarki faszerowane serami i pomidorami 114

Świętach  i Sylwestrze pozostało wspomnienie i mnóstwo zdjęć w aparacie. Sukcesywnie będę je wrzucać i dodawać do nich przepisy. Zaczynam, od końca i proponuję smaczne faszerowane pieczarki. Danie przekąskowe,  ale nie tylko...Serdecznie polecam. Składniki: 15 średnich pieczarek 2 jajka 100 g sera pleśniowego 2 plastry sera żółtego łyżka kwaśnej śmietany 1 nieduży pomidor garść świeżej bazylii kilka

Gosia gotuje
Faszerowana papryka 168

Paprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na  tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko

Gosia gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 118

Faszerowane jajka, to stały punkt na naszym Wielkanocnym stole, choć robię je również poza świętami. Bardzo lubię połączenie smaku jajek z pieczarkami, a samo wykonanie potrawy jest banalnie proste, choć ciut pracochłonne. Niemniej polecam przepis, bo jest wielokrotnie sprawdzony. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 25 dkg pieczarek 1 mała cebula` 2 łyżki  gęstego majonezu ( u mnie Winiary) sól

Gosia gotuje
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 155

Kolejne po  tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki

Gosia gotuje
Kulki ziemniaczane faszerowane grzybami 209

kotletach ziemniaczanych  oraz  krokietach , przyszedł czas na faszerowane kulki ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki  solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej

Gosia gotuje
Ziemniaki w mundurkach faszerowane grzybami 125

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne faszerowane ziemniaczki. Zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych grzybów leśnych możemy je z powodzeniem zastąpić pieczarkami. SKŁADNIKI: 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków, 20 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych, 1 cebula, 5 dag sera żółtego, 1/4 kostki masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą, solę i gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
OMLET Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CAMEMBERTEM 257

różne sposoby tak, aby nie poprzestać na podstawie, jaką jest jajecznica. Dzisiaj proponuję omlet, pyszny, kremowy i delikatny. A już na sobotnie śniadanie mam zamówienie na jajka faszerowane wędzonym łososiem :) SKŁADNIKI: 2 jajka sól pieprz  zioła prowansalskie 3-4 suszone pomidory 1/4 sera Camembert 3-4 zielone oliwki posiekany szczypiorek olej z zalewy suszonych pomidorów A jak to zrobić

Kuchnia w opałach
Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa" 163

więc trzymajcie je zawsze w lodówce. Rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty, wielkość jest dowolna. My tniemy je na kwadraty o boku ok. 6 cm. Jedno ciasto faszerujemy pieczarkami, a drugie farszem szpinakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Na dodatek podajemy meksykańską salsę. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta

vegetanie