Ciekawym daniem na obiad jest faszerowana pieczona papryka. Przygotowanie jej nie zajmuje bardzo dużo czasu i można to zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem. Składniki: 4 - 6 dużych papryk 2 cebule 500 g mięsa mielonego podsmażone świeże lub mrożone grzyby 3 pomidory 1 szklanka ryżu sól pieprz oregano bazylia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
Mama GotujeJakiś czas temu podawałam przepis na roladę szpinakową z szynką i serkiem almette . Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz
Mama GotujeTort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła
Mama GotujeWreszcie weekend w którym cudowne NIC nie robimy:) Spanie do późna, małe zakupy... gotowanie, leniuchowanie... Na obiadek zrobiłam, jedną z ulubionych potraw Wojciecha - faszerowaną paprykę :D SKŁADNIKI 4 średniej wielkości papryki ( może być każdy kolor) pomidory w puszce ( najlepiej krojone) farsz mięsny: opakowanie mięsa mielonego 1 torebka ryżu białego 1 cebula sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, suszone
MarciochaKucharzyzorientowaliśmy się z Wojtkiem, że na śniadanie jemy albo parówki (tak wiem... ale my lubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz, papryka
MarciochaKucharzyłyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy, rolujemy formy i kształty jakie nam tylko wpadną do głowy. Świetna zabawa Należy tylko pamiętać, że ciasto drożdżowe naprawdę rośnie !! Pieczemy ok 20 minut w nagrzany do 190 stopni piekarniku
MarciochaKucharzynaprawdę mało :D SKŁADNIKI ciasto francuskie (pół opakowania XXL) 2 jabłka cynamon żurawina czekolada jajko szczypta cukru Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem . Jabłka są gotowe do zawinięcia w ciasto francuskie. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki
MarciochaKucharzyCała lodówka pomidorów malinowych, trzeba coś z nimi zrobić by się nie zmarnowały:D Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem SKŁADNIKI: 4 duże pomidory malinowe 250g szpinaku (ja użyłam mrożonego w liściach) makaron (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, słonecznik Pomidory umyć, ściąć wierzch każdego
MarciochaKucharzysolą, pieprzem, i obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy. Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut
MarciochaKucharzywstawiamy w chłodne miejsce - najlepiej na ok 5 - 24 godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką. Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2 godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców
MarciochaKucharzyRzadko jadam mięso z indyka, dlatego tym razem spróbowałam nim nafaszerować. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka SKŁADNIKI: 2 bakłażany 500g mięsa mielonego z indykiem 1 cebula sos pomidorowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska tarty ser żółty Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, razem z posiekanym miąższem wyciętym
MarciochaKucharzypaprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić na odpowiednią długość (jak cannelloni). Zblanszować. Pełne rurki pora, wydrążyć tak była możliwość ich faszerowania, o minimalnej podwójnej warstwie ścianek. Nafaszerować dość szczelnie. Wypełnione pory umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem warzywnym z białego wina. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez
MarciochaKucharzyOchotę na to danie już miałam od pewnego czasu Faszerowana cebula SKŁADNIKI: 6 cebul dużych 500g mięsa mielonego 100 ml białego wina ser żółty sól, pieprz, czosnek, lubczyk, oliwa szczypiorek Oczyszczona cebulę zawinąć w folię aluminiowa i piec przez ok 20- 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Półmiękkim cebulom odciąć czapeczkę a środek wydrążyć, tak by pozostały
MarciochaKucharzyUwielbiam pomidory malinowe. Wczoraj kupiłam też bób i jakoś to chciałam połączyć:) Pomidor malinowy faszerowany bobem SKŁADNIKI: 4 pomidory malinowe 500g bobu kilka plasterków wędzonego boczku kasza bulgur lub kuskus koperek, mięta, sól, pieprz, chilli, oliwa, ser żółty Bób oczyścić gotować do miękkości z solą i szczyptą cukru. Boczek należy pokroić w kosteczkę i uprażyć a suchej patelni z dodatkiem
MarciochaKucharzyLato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić
MarciochaKucharzy