łyżeczka trassi 1 łyżeczka suszonej kolendry w pudrze (ketoembar) 1 łyżka pasty z tamaryndowca sól do smaku 1 do 1½ łyżki oleju do podsmażania Serundeng wykorzystałam do Faszerowanych jajek
Sztuka gotowania w/g SamiryPyszna, bardzo podzielna krucha tarta rustykalna, pełna aromatycznego nadzienia, wyczuwalne: dojrzałe, czerwone pomidory z musu idealnie łączę się w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby
KreatywnePinyOstatnio polubiłam faszerowane warzywa i coraz więcej ich robię :) tym razem na patelni :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa sól, pieprz wykonanie: Pomidory myjemy, przekrawamy, wydążamy. Następnie skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy pierzem. Ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i faszerujemy pomidory. Każdą połówkę z osobna owijamy plasterkiem boczku. Grillujemy z każdej strony do chwili, aż boczek się zrumieni
Domowy Smak JedzeniaCukinia faszerowana mięsem mielonym z piersi indyka z dodatkiem aromatycznym przypraw i świeżych pomidorów to bardzo smaczna i efektowna propozycja obiadu czy kolacji. Dopełnieniem całości są kawałki sera feta przyrumienione podczas pieczenia oraz prosty dip jogurtowy. W przepisie korzystam z lekkich odpowiedników składników stosowanych w tego typu daniach (mielone z indyka, feta light, jogurt do dipu zamiast majonezu itp.) dzięki
Milion SmakówFaszerowane warzywa są nie tylko daniem smacznym ale również bardzo efektownym. Świetnie się sprawdzą gdy chcemy mile zaskoczyć naszych gości i jednocześnie się nie przepracować ;) Dziś pora na czerwoną paprykę, która przez swój kształt aż się prosi o nafaszerowanie czymś apetycznym :) Ja skusiłam się na mielone mięso z indyka, cebulę, jajko i zioła. Całość upiekłam w piekarniku. Efekt był naprawdę
Milion Smakówcałe to pyszne zamieszanie zorganizowała, wszystko, co wykorzystaliśmy do jej wyprawienia. A wyprawiliśmy bardzo duże przyjęcie na milion osób! Naprawdę… Na pierwszy ogień poszły dania meze. Czerwone cebule faszerowane mielonym mięsem, papryką, kolendrą. Połowa z cynamonem, połowa na ostro. Do tego baba ghanoush z pieczonych bakłażanów – gdybyście powtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik
GRUBY WAŁEKpsuło, dobarwione, żeby ładnie wyglądało itp, itd. Wydaje się, że skoro owoce są "suszone", to po kiego grzyba jeszcze dodatkowo je utrwalać, skoro są... suszone? A jednak, nadal faszeruje się różnymi konserwantami - widocznie ciągle są zbyt mało utrwalone... Naszym zadaniem jest wybrać te produkty, które ich nie zawierają. Zapewniam, że można dostać ekologiczne bakalie - choćby w sklepach ze zdrową żywnością
Katsuumiogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewytemperaturze 200 stopni. Smacznego:) Zobacz także: Frytki z selera o smaku orientalnym Faszerowane pieczone ogórki
KreatywnePinyDziś postawiłam na kuchnię włoską, moją ulubioną zresztą. Makaron! zresztą nie byle jaki - rurki cannelloni faszerowane mięsem mielonym, pieczarkami i groszkiem... Nie wiem czy wiecie, ale potrawa ta została poznana za sprawą Nicola Federico. Kucharz pracujący w restauracji La Favorita w Sorrento wymyślił ją w 1907 roku, właśnie dzięki niej stał się popularny na całe Włochy. W samej restauracji
Kuchenne aromatyJeden z tych deserów o których choćby się chciało zapomnieć, to zwyczajnie się nie da. Wszystko za sprawą taty, który w czasach dzieciństwa faszerował swoje dwie córki tymże o to rarytasem. Miał sposób na to co nie chciane, kwaśne, gorzkie, nie dobre - dodawał bezy i było po sprawie każda jadła bez gadania. Składniki na 2 porcje 1 duży jogurt naturalny
Kuchenne aromatyPowróciłam do papryki...wiem, wiem niedawno była... jednak ta jest lepsza. Faszerowana mięsem mielonym, kaszą gryczaną, pieczarkami, cebulą mmm tyle dobrego w jednej papryczce. Muszę Wam powiedzieć że jest lepsza jeszcze z jednego powodu mianowicie poprzednia była pieczona w piekarniku, z kolei ta duszona w garnku pod przykryciem. Pierwsza wyszła sucha, dzisiejsza dokładnie taka jaka być powinna - rozpływająca się
Kuchenne aromatyZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy
Salonik smakówPapryki przywieźliśmy z Węgier. Są delikatne i słodziutkie, sprężyste. Faszerowana papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka SKŁADNIKI: kilka papryk flexum świeży lub mrożony szpinak mięso mielone z indyka czosnek sól, pieprz, bazylia, oregano,węgierska pista, zioła prowansalskie sos pomidorowy Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą
MarciochaKucharzy