Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Tom niestety nie lubi takich wegetariańskich, ja wręcz odwrotnie ... Ciasto: 0,5kg mąki, jajko, szklanka wody, sól, Zagnieść wszystkie składniki. Farsz: 2 szklanka kaszy, ugotować
Anioły w kuchnipiec w 180 stopniach przez 30-35 minut (w silikonowych foremkach max. 30 min) SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na pasztet pieczarkowy <klik> Zobacz tez przepis na faszerowana pęczakiem paprykę <klik
Pora na pora i pomidoraminuty w osolonej wodzie, następnie wyjąć z wody i ostrym nożykiem przeciąć wzdłuż, jeżeli kuli groszku są naprawdę jeszcze małe to nie ma potrzeby ich wyjmowania. Każdy strączek groszku faszerujemy serkiem i odstawiamy do lodówki do czasu podania
Jadło i czytadłocytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka, jabłko, imbir) plasterki pieczonego buraka - miały być czipsy, ale mój piekarnik nie chciał ze mną współpracować i za długo
pyszne zdrowościzmiksować, nastepnie stopniowo dolewać wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty Podawać polane oliwą z oliwek Hummus bakłażanowy 135 g miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać
pyszne zdrowościCzyli schab faszerowany kiełbasą. Oryginalny przepis pochodzi od mojej Mamy, która właśnie tak go nazywała. :) Na przestrzeni lat przepis został przeze mnie zmodyfikowany, aż schab wyszedł idealny. Można zatem powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, ponieważ z oryginału zostało jedynie ... nadzienie. Pozwólcie, że zadedykuję go Izie, która poprosiła mnie o przepis na schab świąteczny. A ten właśnie idealnie
Garniec Magaliedokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem cukrem - jeśli będzie za kwaśne. Natkę posiekać i wmieszać na końcu. Faszerować naleśniki. Każdego krokieta włożyć do lodówki ( będzie się łatwiej panierować). Obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i obsmażyć po kilka minut z każdej strony i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyKiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki . Duszoną kapustę można
Smaczna PyzaPapryka faszerowana to moje ulubione danie z dzieciństwa. Dzisiaj w troszkę innej odsłonie, zdrowszej - z komosą ryżową, kurczakiem i groszkiem w sosie pomidorowym. Zapraszam. Do przygotowania 8-10 porcji potrzbujemy: - 4-5 czerwonych papryk - 5 łyżek komosy - 2 filiżanki groszku - pierś z kurczaka (ok 400g) - koncentrat pomidorowy Całość zaczynamy od przygotowania papryk - przecinamy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Komosę
Szybko Tanio SmacznieTradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa i syta zupa z mięsnymi pulpetami- nie faszerowana zbędnymi konserwantami. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego) 1 jajko 2 łyżki płatków ryżowych 1 łyżka oleju 3 ziemniaki sól do smaku 2 łyżki mąki Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili
Tradycyjna Kuchniaszklanka zmielonych biszkoptów 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 5 łyżek śmietany 1 kieliszek alkoholu 1/3 szklanki soku z pomarańcza Wykonanie: Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym
Tradycyjna KuchniaMasło ucierać w mikserze, dodawać po kolei jajka i ser. Następnie wsypać bułkę tartą i przyprawić według smaku podanymi przyprawami. Na końcu wsypać drobno posiekany szczypiorek i faszerować liście kapusty, formując gołąbki. Włożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać jarzyną i upiec w temperaturze 200 stopni około 30 minut
Tradycyjna Kuchniapołówek orzecha włoskiego 5 suszonych śliwek 1 łyżka stłuczonych orzechów włoskich Wykonanie: Śliwki wypestkować i w to miejsce włożyć połówkę orzecha. Z boczku uformować gniazdka i do środka włożyć faszerowaną śliwkę. Spiąć wykałaczką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 10 minut. Przed podaniem posypać tłuczonymi orzechami
Tradycyjna Kuchnia