Uda gęsie zapiekane z kaszą i kapustą

Uda gęsie zapiekane z kaszą i kapustą

Uda gęsie zapiekane z kaszą i kapustą

Gęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, pieczona w całości, faszerowana na różne sposoby, rozmaicie doprawiana. Ale nas tego dnia było mało przy stole więc pieczenie całego ptaka nie miało sensu. Szczególnie, że mięso gęsie nie lubi być odgrzewane. Poza tym zapowiadała się ładna pogoda a był z nami Chrupek więc wolałam mieć czas na spacer niż pilnowan... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, kasza, świąteczne, świąteczne przepisy, danie jednogarnkowe, żurawina, kapustą, indyk, mięso, proste i szybkie przepisy, obiad, prosty obiad, mięsa pieczone, czerwona kapusta

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Bąk, 12 listopada 2013 17:36:11

wygląda rewelacyjnie:)

Kama, 12 listopada 2013 18:18:28

Ależ to wygląda bosko!Mam ochotę zrobić taką gęś, nigdy nie próbowałam, ale... ;)Pyszności!

Aldi, 12 listopada 2013 18:29:34

Smakowite!!

Iza Kulińska, 12 listopada 2013 18:44:43

dzięki :)

Iza Kulińska, 12 listopada 2013 18:45:27

trzeba się odważyć żeby wiedzieć czy Ci zasmakuje :)

Iza Kulińska, 12 listopada 2013 18:45:49

to prawda ! pyszne były :)

Beata, 12 listopada 2013 20:08:42

O! Piękne :) Szkoda ze dopiero dzisiaj się pojawiły bo pewnie bym wczoraj zrobiła , a tak piekłam z ziemniakami ! Ale gęś nie zając ...

pollyzeczki, 12 listopada 2013 21:31:54

fajne udo! :) pycha!

Kama, 4 grudnia 2013 19:26:22

Pani Izo, próbowałam kaszy z kapustą - wyśmienita!Czy może Pani mi podpowiedzieć, ile musi się piec 4kg gęś? Po godzinie na 1 kg?Planuję na Boże Narodzenie upiec właśnie gęsinę na tej wspaniałej kaszy z kapustą, mam nadzieję, że się uda :)Serdeczności!

Iza Kulińska, 4 grudnia 2013 19:37:28

liczyłabym po 45-60 minut na kilogram bo lubię wypieczony drób - na początku pozwoliłabym się tuszce zrumienić nastawiając piekarnik na 220 st. a gdy się zarumieni zmniejszyłabym do 180 st. i piekła dalej. Jeśli gęś będzie z farszem to czas pieczenia może być dłuższy

Anonymous, 5 grudnia 2013 19:29:21

Jutro będę robiła, z tym że udźce wyfiletowałam z kości - Ela

Iza Kulińska, 5 grudnia 2013 19:58:18

czekam na wieści !

Anonymous, 7 grudnia 2013 14:32:40

Jestem facet i lubię gotować. Zrobiłem zgodnie z przepisem. Jeśli ktoś nie lubi gęsi niech płacze i żałuje. Moim zdaniem wspaniała.Zresztą gęś jest smakowita. Ja dodałem trochę rozmarynu świeżego.Polecam dziewczyny :)

Iza Kulińska, 7 grudnia 2013 20:15:55

super ! z tym rozmarynem dobry pomysł :)