Gęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, pieczona w całości, faszerowana na różne sposoby, rozmaicie doprawiana. Ale nas tego dnia było mało przy stole więc pieczenie całego ptaka nie miało sensu. Szczególnie, że mięso gęsie nie lubi być odgrzewane. Poza tym zapowiadała się ładna pogoda a był z nami Chrupek więc wolałam mieć czas na spacer niż pilnowan... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Ależ to wygląda bosko!Mam ochotę zrobić taką gęś, nigdy nie próbowałam, ale... ;)Pyszności!
O! Piękne :) Szkoda ze dopiero dzisiaj się pojawiły bo pewnie bym wczoraj zrobiła , a tak piekłam z ziemniakami ! Ale gęś nie zając ...
Pani Izo, próbowałam kaszy z kapustą - wyśmienita!Czy może Pani mi podpowiedzieć, ile musi się piec 4kg gęś? Po godzinie na 1 kg?Planuję na Boże Narodzenie upiec właśnie gęsinę na tej wspaniałej kaszy z kapustą, mam nadzieję, że się uda :)Serdeczności!
liczyłabym po 45-60 minut na kilogram bo lubię wypieczony drób - na początku pozwoliłabym się tuszce zrumienić nastawiając piekarnik na 220 st. a gdy się zarumieni zmniejszyłabym do 180 st. i piekła dalej. Jeśli gęś będzie z farszem to czas pieczenia może być dłuższy
Jestem facet i lubię gotować. Zrobiłem zgodnie z przepisem. Jeśli ktoś nie lubi gęsi niech płacze i żałuje. Moim zdaniem wspaniała.Zresztą gęś jest smakowita. Ja dodałem trochę rozmarynu świeżego.Polecam dziewczyny :)