odtłuszczony ser żółty, 2 plasterki porwanej szynki (bądź jakiejkolwiek wędliny, którą znajdziecie w lodówce), 2 plastry pomidora. Całość posypuję oregano. Wstawiam do piekarnika na 180st i obserwuję pizzę (ciasto bardzo szybko się piecze), więc pozostawiamy w piekarniku w zależności od tego jak przypieczona ma być pizza. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkimiski, mieszam z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i przyprawami. Dodaję miękką margarynę i dokładnie siekam nożem. Wbijam jajko, siekam jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.Kulę ciasta wkładam do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wycinam ciasteczka, dziurkuję (słomką do napojów), układam na blasze w niewielkich
Brzuszki ŁakomczuszkiSpód:130 g masła150 g migdałów w słupkach150 g herbatników kakaowychMasa:250 ml mleka400 ml kremówki4 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny50 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka
kolorowotorcikowoSkładniki:4 dojrzałe banany1 jajko75 g masła150 g cukru trzcinowegocukier waniliowy1 szkl. mąki1 łyżeczka sodyszczypta soli1 szkl bakali ( figi, rodzynki, morel, skórka pomarańczowa )Wykonanie:Banany rozgnieść
kolorowotorcikowoSkładniki:4 jajka1 szkl. cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 szkl, mąki pszennej1/2 szkl. oleju4 jabłka średniej wielkości Wykonanie:Oddzielić białka od
kolorowotorcikowomargaryny/masła2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudruszczypta solimarmolada owocowa Wykonanie:Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę.Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.Schłodzone wcześniej ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej
kolorowotorcikowośmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka
kolorowotorcikowoumyć, przepołowić, usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują
Pasja Smakumiękkiego masła -230g mąki orkiszowej -2 łyżki nutelli -1 łyżka kakao - kilka kropli aromatu waniliowego Masło zmiksować z cukrem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, nutellę i wyrabiamy. Oba kawałki ciasta(ciemne i jasne) rozwałkować na dwa w miarę równe prostokąty. Nałożyć jeden na drugi
Smaczne Zdrowesoli- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :- blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki)- białko jaja ( do przyklejania pazurów)Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam ksylitol w kryształach. Jeżeli ciasto zrobiło nam się bardzo miękkie , to podzielić na 2 części, zawinąć
Smaczne Zdrowebardzo proste ciasto - szybko i łatwo można sobie takie zrobić. Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i czekoladowe czyli takie jakie najbardziej lubię. Piekłam je już wiele razy gdy nie chciało mi się piec nic innego, wymagającego więcej wysiłku. Już po kilku minutach wstawiamy blaszkę do pieca i niech się dzieje, niech rośnie, niech zapachem zapowiada jakie będzie pyszne :) ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaSzybkie i proste w wykonaniu ciasto ze śliwką. Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie mogę się im oprzeć ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie. Tortownica wymiary: średnica 26 cm Czas pieczenia: ok. 1 godz. Składniki: 20 dag masła 2 jajka, sól 2 szkl(...)śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść półkruche ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki umyć , przekroić na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż śliwki ( można podsypać bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę
Różne smaki w kuchniRogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe(...)pieczemy do uzyskania złotego koloru (piekłam z termoobiegiem około 20 minut) *** *** Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rogaliki z budyniem
Blog z Apetytem