wyobrażam sobie kawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku 100 g margaryny(...)masła. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować nie za grubo wykrawać foremka ciasteczka z lekkim wgłębieniem w środku , chyba że macie taką foremkę . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć ciasteczka , w każdy środek nałożyć
Sama słodycz i szczypta chilirózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy je z masą kakaową (najlepiej w 2 turach). Ciasto przelewamy do tortownicy (o śr. 24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około(...)skondensowanym aż do połączenia. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, energicznie mieszamy, a następnie tak zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty masy. Ponownie krótko miksujemy (masa powinna dość szybko stężeć). Ciasto czekoladowe smarujemy połową masy serowej. Ostrożnie wykładamy na nią stężałą galaretkę. Przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin
Smaki Na Talerzumąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy bardzo krótko na najmniejszych obrotach lub mieszamy masę szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. U mnie ciasto wyrosło na płasko, ale gdyby wyrosła wam górka, wystarczy delikatnie ściąć ją nożem. Po wystudzeniu, kroimy biszkopt w poprzek na pół. Jedną połowę umieszczamy w foremce i nasączmy kawą. Teraz(...)wrzenia. Połowę masy (gorącej) wylewamy na biszkopt. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, szybko ją nasączamy i wylewamy resztę masy serowej. Wykonujemy te ostatnie czynności energicznie, ponieważ masa serowa szybko tężeje. Ciasto wstawiamy do lodówki. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 460 kcal (oj nie mało) Połączenie sernika gotowanego z biszkoptem orzechowym Ciasto eleganckie na każdą okazję Ciasto bardzo syte, jednak
Relaxtimedużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód
Gotowanie moimi oczamikilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem. Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła 60 g kakao 150 ml wody
Słodki KompromisZawsze ciekawiło mnie z czego składa się bajaderka. Dowiedziałam się , że jest to zlepek różnych ciast...do tej pory przechodząc obok cukierni, bardzo często kupowałam dla całej rodzinki po 1 kulce ;) Postanowiłam poszukać przepisu i sama w domu zrobić te czekoladowe kulki. Cukiernia straciła klientkę ;) Jeśli lubicie bajaderki to nie zastanawiajcie się długo i zróbcie je w domu(...)rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz
Różne smaki w kuchniśmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę
Słodki Zakątekpalato. La crostata è ideale da servire come dessert per finire in modo delizioso un pranzo in famiglia o da accompagnare con una tazzina di caffè. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 250 g m ą ki pszennej 120 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Krem 115 g pistacji niesolonych(...)uova 300 g di prugne PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy formę
La grande e la piccola cuocaKruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru 100 g masła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21×25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamMnie co prawda ostatnio nie ciągnie do słodkiego, jednak moich chłopaków tak:) Dlatego uraczyłam ich taką oto pyszna bombą kaloryczną! Byli zachwyceni! Ciasto dość szybko się robi, nie wymaga pieczenia i pasuje na wszystkie okazje. A już na pewno na Święto Pierwszej Komunii. foremka 23x33 cm Spód: 400g herbatników, 400g masy krówkowej. Na dnie formy rozłożyć warstwę(...)warstwą herbatników. Schłodzić. Śmietanka: 500ml śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 2 duże batony "Lion". Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce. Źródło: Sweet Cakes
Z miłości do słodkościskropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i wymieszać. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte
O kuchni z uczuciemczarnykakaoMąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki
Świat Ciastamnie na święta obowiązkowo musi być keks z dużą ilością bakalii, moja rodzina bardzo lubi to ciasto. Jest szybkie do przygotowania i można go upiec dużo wcześnie, zawsze piekę go na kilka dni przed świętami jest bardziej wilgotny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 gram masła 5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Wsypujemy mieszankę keksową, delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową
Bajeczna KuchniaZamiast tradycyjnego makowca upiekłam na święta makowiec na biszkopcie z masą śmietanową. Ciasto jest szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny(...)Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół wzdłuż ciasta. Masę makową wykładamy na dolną część biszkoptu, równomiernie rozsmarowujemy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, ucierając
Bajeczna Kuchniamielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem
Tradycyjna Kuchnia