dość słodkie ciacho. Z tym ostatnim nie zgadzali się pozostali domownicy, ale …. ja i tak wiem swoje;) Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, delikatnie zmniejszcie ilość cukru. Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g masła 150 g cukru pudru (proponuję minimalnie zmniejszyć ilość) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego (16g) 8 żółtek Beza: 8 białek(...)pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, zawijamy je w folię lub przekładamy do woreczków i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Dwie blaszki (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto kroimy
Smaki Na Talerzuorzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać. Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego! Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej i wygodniej. A to ważne, gdy w planie są jeszcze dwa inne rodzaje ciastek, bułeczki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i orzechami. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko i wlać kawę, szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić na plasterki grubości około
Pożeraczka, czyli raz adobrzeselen oraz potas. Zalecana jest do przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki: 1 duży(...)daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając. Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam do piekarnika na 20 minut do 180 stopni. Gotowe. Miłego weekendu
Życie na widelcułyżka posiekanego szczypiorku Instructions Zacząć od ciasteczek - w misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jogurt i posiekany szczypiorek - szybko zanieść ciasto i przełożyć do lodówki. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Pora umyć i pokroić w plasterki. Ząbki czosnku drobno posiekać. Seler pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić
Cooking for EmilyJako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa śmietanowa: ½ litra śmietany 30%, 2 opakowania śmietan fixu, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, ½ łyżeczki czerwonego barwnika(...)olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję
Tradycyjna kuchnia Kasikoniec urlopowania i czas się wziąć do pracy :) Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody Składniki na farsz : 3 szklanki Kwaszonej kapusty firmy Orzech vegeta , pieprz do smaku 1 duża cebula(...)maśle Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem lub vegetą. Wszystko dokładnie wymieszać . Na stolnicy zrobić kopczyk a w nim dołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
Sama słodycz i szczypta chiliQuiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną. Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie:Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h. Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez
Walijskie PichcenieCiasto kantyczka to jedno z moich ulubionych ciast na "szybko" i na jedną blachę :) Chciałabym Wam wyjaśnić skąd wzięła się ta dziwna nazwa, ale szczerze nie wiem. Nawet przeglądnęłam internet w poszukiwaniu historycznych korzeni, ale jedynie co znalazłam to kantyczkę, której nazwa oznacza książki ze zbiorem kolęd i pastorałek :) Składniki: Mąka pszenna 2,5 szklanki Margaryna 1,5 kostki(...)Dżem malinowy 1 słoiczek Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą
Tradycyjna Kuchniapójdę na zakupy to jak nic się nie wyrobię. no i skleciłam z tego co było :-) Wyszło przepysznie, zniknęło momentalnie, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ;-) Polecam Wam... na weekend... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka(...)Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część
Czary - gary w kuchniciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Mlyna Zbożowego w Szadku . Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam na pyszne ciasto :) Składniki na ciasto miodowe : około 3,5 szklanki Mąki tradycyjnej lub tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki płynnego miodu Krem(...)wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Sama słodycz i szczypta chiliWiśnie świetnie się nadają nie tylko do robienia konfitur , ale również są świetnym nadzieniem ciast. Smak tej tarty ciężko określić. W zależności od momentu i nastroju jest on albo bardzo słodki albo kwaśny. Momentami kwaśny smak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta(...)dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny Wiśnie opłukać i wydrylować. Wiśnie przełożyć do garnka
Mama Gotujemaraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek marchewka..pyszna do schrupania ,ale także w cieście lub ciasteczkach..ja upiekłam ciasteczka..ale może jeszcze kiedyś upiekę jakieś ciasto.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj. Ja zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść(...)margaryny 1 marchewka o wadze około 80g dżem truskawkowy lub malinowy Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami,następnie odcisnąć sok.Wszystkie składniki przełożyć do miski. Szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki).Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować
Moje domowe kucharzenieproszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru pół szklanki orzechów włoskich Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem(...)pył, można zostawić kilka większych kawałków dla chrupiącego efektu. Wysypujemy je na ciepły jeszcze spód, a następnie wyrównujemy; całość przykrywamy owocami. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50-60 minut. Studzimy i posypujemy na bogatości cukrem pudrem. Oczywiście szarlotko-gruszkotkę (chyba zarejestruję tę nazwę
sama złodyczJedną z rzeczy, które sprawiają mi ogromną frajdę jest robienie ciastek z myślą o moich bliskich, a już nic mnie tak nie cieszy gdy ciastko znika
Cynamonowe szczęściełyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Palcami rozetrzeć masło z mąką, dodać jajko i wyrobić szybko jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę pokrytą
wyzwania kuchenne