przygotowania tego ciasta potrzebowałam właśnie więcej białek! Idealną sytuacją jest, gdy posiadamy dwie jednakowe blaszki i możemy piec na raz dwa ciasta w piekarniku z termoobiegiem. składniki: ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru beza: szklanka białek szczypta soli szklanka cukru 3/4 szkl mielonych(...)mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ponadto: ok 500 g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować, wykleić dno natłuszczonych blaszek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 12 minut
6nieboDziś przedstawiam prosty przepis na szarlotkę z połówkami jabłek i galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu Danusi . Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 375 g schłodzonej margaryny 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku(...)kiwi Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy
Ewusiowe Smakitarta, z mnóstwem śliwkowego nadzienia, które delikatnie wypływa po przekrojeniu ciasta. Do tego aromat rozgrzewającego cynamonu i można na chwilę zapomnieć o całym świecie ;) SKŁADNIKI (forma 26 cm) kruche ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek(...)można więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki
DefinicjaSmakuTarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)masła 200g czekolady białej ok 1 szklanka jagód Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez
https:KKuchniaMniammiałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis też będzie]..i ogórki(...)drożdży świeżych Drożdże , 2 łyżki mąki i 0,5 szkl.wody wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia.Następnie dodać mąkę, sól oraz oliwę i wyrobić ciasto, stopniowo dodawać wodę. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto
Moje domowe kucharzeniezwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru(...)więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem
DefinicjaSmakubardzo sokiem z jabłek ale nic z tych rzeczy jest cudny, kremowy i owocowy. Taki jak powinien być - ideał serniko jabłecznik z cynamonową skórką. Na sernik potrzebujemy: CIASTO: szklanka mąki pszennej 75 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona(...)szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy
MamaOskarkaobca. Zawsze znajdzie się jakaś inna okazja, żeby upiec pyszną tartę dyniową. Ot, choćby październik sam w sobie... Tarta dyniowa Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30 cm) ciasto kruche: 150 g zimnego masła 90 g cukru 1 jajko 170 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii wypełnienie: 500 g puree z dyni(...)syropu klonowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 1 białko 1 łyżka cukru Mąkę, migdały i cukier wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, gęsto nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki. Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej wersji, gdzie część białej mąki zastąpiłam pełnoziarnistą. Inspiracja składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu greckiego masa orzechowa(...)cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto polewa: 100 g mlecznej czekolady odrobina mleka ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy do dekoracji Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić na godzinę do lodówki. Ziemniaki zblendować wraz z resztą składników; oprócz białek, które należy najpierw ubić na sztywną pianę z odrobiną soli następnie delikatnie
6niebododatkiem malinowego kisielu, który zagęszcza i nadaje pięknego koloru i świetnego smaku. Udekorowana świeżymi malinami i odrobiną bitej śmietany. Bardzo ładnie się prezentuje, jest delikatna, należy do tych ciast, które szybko się zjada ;) Idealne na takie upały, które teraz mamy, aż chciałoby się zawitać nad morze, najlepiej samolotem. Szybko i w miarę tanio, a samochód bezpiecznie można zostawić(...)dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Nadzienie jabłkowe 1 kg jabłek cukier - do smaku 1 duży kisiel malinowy Jabłka
Domowa cukiernia Ewysię pączkami, pączusiami, chrustem ... Przepis na takowe znajdziecie tutaj . Niemniej jednak, na tartę zawsze jest dobra pora. A taka tropikalna, zjedzona w połowie lutego, przywoła wakacyjne wspomnienia ;) Składniki na ciasto: ( na formę średnicy 26-28 cm ) 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 2-3 łyżki soku z cytryny Nadzienie(...)łyżki mąki pszennej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. W robocie lub na stolnicy posiekać masło z mąką, dodać cukier puder, żółtka oraz sok z cytryny - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto przenieść do formy na tarte, mocno
kolorowotorcikowomąki3/4 szkl. mielonych migdałów 1 jajko2 żółtka2/3 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:2,5 - 3 szklanki wydrylowanych wiśni4 łyżki cukru1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na mi. 40 minut.3/4 porcji ciasta rozwałkować, wyłożyć formę do tarty lub tortownicę śr. 26 cm.Na ciasto wyłożyć wiśnię, posypać cukrem oraz tartą czekoladą.Przykryć resztą
kolorowotorcikowoefekt jest świetny, a moja tarta podbiła serca i domowników i sąsiadów. Danie jest tanie, z łatwo dostępnych składników, wegetariańskie i na prawdę pyszne. Składniki na 4 porcje : Kruche ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g masła duża szczypta soli łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki zimnej wody Farsz: 1 cienka cukinia zielona 1 cienka cukinia żółta 4 niezbyt duże czerwone cebule(...)spore jajka 100 ml jogurtu (ja użyłam mleka owsianego, bo nie miałam akurat jogurtu) szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Z mąki, masła, wody, tymianku i soli zarobić szybko kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą tartę (u mnie o średnicy 28cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić warzywa
DietologJabłka w cieście to szybka i smaczna, słodka przekąska. Idealne na letni podwieczorek lub coś słodkiego do kawki. SKŁADNIKI : 4 duże jabłka 150 g mąki pszennej 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny cukier waniliowy 1 jajko olej do smażenia cukier z cynamonem do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Jabłka obieramy, kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne. Mleko, jajko, sok z cytryny wlewamy do miski, dodajemy mąkę, proszek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, tak aby ciasto mogło się przykleić do kawałków jabłek. Plastry jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, z jednej i drugiej strony
Kulinarne Fantazje MarioliCiasteczka cappuccino to niezwykle kruche krążki z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Przygotowuje się je z podstawowych składników na ciasto kruche, wzbogacając przepis o proszek do pieczenia oraz cappuccino (również w proszku). Z podanej ilości składników można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka cappuccino Składniki: 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 40g proszku cappuccino 2 żółtka 3/4 łyżeczki proszku(...)powinny być zimne - mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cappuccino w proszku - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, szybko zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto podzielić na części, każdą z części uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - kuleczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej
Smakołyki Berenikibananami i masą śmietankową. Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę. A ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa. Ryżowy przekładaniec Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto. Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej
Kuchnia smakówskłada się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 jajko M szczypta soli 3 łyżki mączki z ksylitolu/cukru Skladniki na nałożenie: 200 g marcepanu 5 łyżek mleka 3 łyżki amaretto(...)łyżka ksylitolu+1/2 łyżeczki cynamonu zmielony ksylitol do obsypania Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bananami i masą śmietankową. Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec. Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją rolę. A ziarenka ryżu nadają całości smak dzieciństwa. Ryżowy przekładaniec Biszkopt: 5-6 jajek 6 łyżek kopiastych(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki przesiać przez z sitko z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając ciasto. Biszkopt wylać na dużą blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa 600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej
Kuchnia smakówZapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie. Należy on do tych bardziej cięższych serników , zbitych , w smaku jest bardzo pyszny :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 4 żółtka 1 , 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru Składniki na ser : 1, 60 kg sera białego półtłustego 2 cukry waniliowe(...)margaryny Kasi kilka kropli olejku waniliowego Wykonanie : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać cukier ,cukier waniliowy , margarynę , posiekać wszystko nożem , na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto . Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować ciasto i przełożyć do blaszki . Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka , cukier , cukier waniliowy , olejek waniliowy i roztopioną margarynę .Następnie
Sama słodycz i szczypta chiliobiedzie delektowaliśmy się delikatną i jeszcze ciepłą szarlotką. Nie dało się poprzestać na jednym kawałku. Szarlotka z prażonymi jabłkami Składniki na tortownicę 23 cm: Kruche ciasto: 150g mąki pszennej 150g mąki krupczatki( u mnie semolina) 120g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160g masła Nadzienie : 1,5 kg jabłek(...)garnku z paroma łyżkami wody, aż się rozpadną. Dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy
Mia Cucina Sofieta