których składniki umieszczamy w misce, łączymy, mieszamy i wypełniamy formę. Tak powstało i to ciasto. Raz dwa trzy! Ciasto na jedną keksówkę, pachnące wanilią z powidłami. Wspaniałe! Dziś ciasto, łatwe, szybkie i proste z aromatem waniliowym i powidłami. Dla nas idealne w smaku, takie które znika niesamowicie szybko ze stołu, nie tylko do kawy. Po prostu smakujemy cały czas
Zasmakuj KuchniPrzyznacie, że ciasta z owocami są najsmaczniejsze. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet(...)mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościsito mąkę, dodać cukier oraz schłodzoną kostkę margaryny. Składniki posiekać nożem, jak będą dobrze rozdrobnione dodać pastę waniliową i zimne, prosto z lodówki jajko. Chwile jeszcze posiekać. Następnie szybko wyrobić ciasto rękoma na zwartą bryłę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać foremką ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180C
Grunt to przepis!łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki mąki ziemniaczanejpokrojone jabłkacynamon2 budynie waniliowe Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180`C.Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, 2 z nich zamrozić. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną ciągle mieszając. Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto
Słodkie PrzyjemnościCiasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej
Z butelką mleczka w tlesztuk składniki: 2 jajka 200 dag mąki 200 g masła 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 40 minut do lodówki. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy tak, aby ciasto było bardzo cienkie. Wykrajamy za pomocą foremek świąteczne kształty. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym
Ania i Marcin gotująMakowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach. Gdy używam kupnej(...)szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodajemy zimne, posiekane masło i mieszamy hakiem robota lub siekamy na stolnicy. Następnie dodajemy mieszankę drożdży, jajek i śmietany. Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce min. 30 minut. 2 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do gotowej masy makowej z puszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałej czekolady 2-3 łyżki śmietanki 30 % wiórki/kawałki czekolady deserowej jajeczka pudrowo czekoladowe 1. Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, dodajemy żółtko, kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Następnie chowamy je do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 1,5-2 cm, nadmiar odcinamy. Nadmiar ciasta zagniatamy
Gotowanie...to proste !budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony) 100 ml mleka dodatkowo 6 gruszek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15-20 min. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą gruszkę nacinamy, tak jak byśmy kroili
DefinicjaSmakuMąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo rozsypuje możecie dodać łyżkę, dwie, lodowato zimnej wody. Formujemy dwa szerokie wałki, zawijamy je w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki (takie kruche
Karo in the KitchenBardzo lubię połączenie owoców z gorzką czekoladą. Tym razem mojej rodzince upiekłam tartę z brzoskwiniami i gorzką czekoladą. Ciasto nie jest aż tak słodkie, ale moja rodzince bardzo przypadła do gustu. Składniki: 200g mąki 80g cukru pudru 140g masła 1 żółtko skórka starta(...)żółtka 1 płaska łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać masło i posiekać widelcem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki. Formę do tarty posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy (średnica 28cm) po nakłuwać widelcem. Piec
Amatorka kuchennatego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaObie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka5 jajek
Mia Cucina Sofietadół) aż do uzyskania złotego koloru. W moim piekarniku szybka babka piecze się około 1 godziny. Pamiętaj,aby przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Szybka babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkJeśli nie udało się Wam upiec klasycznego piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityjest jak tu nie piec. Uwielbiam śliwki, i właśnie jestem na etapie wybierania idealnego gatunku do swojego ogrodu, bo niestety jestem zdana na ich kupno. Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią. Składniki na dużą blachę lub tortownicę
greenscarfbudynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami(...)pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według
Pobite gary Barbaryżółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe drażetki ok. 6 kostek czekolady deserowej Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem. Dodać roztrzepane jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, schłodzić w lodówce ok. 45 minut. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując lekko mąką. Wykroić kółka np.zwykłą szklanką
Pełny talerzcukru* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem
Mix smaku