choć za kilka dni będziemy się urlopować to nie przeszkodziło nam to, by latem zapachniało i w naszej kuchni. Upiekliśmy pyszne, proste, błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie
Made By Mom And Sonzimnego masła 75 g cukru Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut
Korniszonkijajko mała szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę (warto ją wcześniej przesiać), dodajemy masło (siekamy je szybko). Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru i odrobinę soli. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (najlepiej rozwałkowywać porcie ciasta, reszta niech zostanie w lodówce). Uwaga! Najpierw(...)ciasta). Wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy je jeszcze przez 15 minut. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra-dół). Czas pieczenia może być różny, u mnie 15-20minut (ciasteczka powinny się lekko zarumienić). Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. U mnie znikły bardzo szybko Smacznego Szukając wyjątkowych produktów
Słodkie okruszkijajek 1 szklank cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie
magiczna kuchnia Kasicukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce
Ewusiowe Smakidżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek Przygotowanie W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy
Gotowanie moimi oczamiproszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję z lodówki rozwałkowujemy
mojewypiekiinietylkoziemniaczaną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem do chwili, gdy nie będzie widocznych grudek. Następnie dodajemy jajka i szybko zarabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy około 2 godziny w lodówce. Składniki na nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek; 750 ml soku jabłkowego; 250 ml białego wytrawnego wina
In my kitchenjest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka octu winnego160 g cukru pudru3 białka(...)łyżeczka cynamonu¼ łyżeczki goździkówłyżeczka ekstraktu z goździków/cynamonuSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie
Słodkie Przyjemnościwielowymiarowość smaków zachwyci niejednego, a może nawet przekona do siebie tych, którzy z bobem nie koniecznie są za pan brat ;) Szybko! Siadajcie do stołu, bo stygną! Mini quiche z bobem, kurkami i porzeczką na 4 porcje Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki 50g masła 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Farsz: 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego(...)garść czerwonej porzeczki 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj kulę i podziel na 4 równe ćwiartki. 3. Każdą ćwiartkę rozwałkuj i wyłóż foremki, w których będziesz przygotowywać quiche. 4. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż
Kuchnia w Słońcu Skąpanaubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy na nie pianę z białek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. Smacznego! Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Wskazówki. Puree z dyni wykonałam sama w domu. Najpierw
mecooksmleka 100g koziego sera łyżka oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Masło wymieszać z mąką i solą do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać zimne mleko oraz żółtko i szybko wyrobić ciasto do połączenia się składników. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Docisnąć do brzegów i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wsadzić do nagrzanego piekarnika
wysmienitycynamonu 2 jajka 25g roztopionego i przestudzonego masła 175 ml mleka Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier i schłodzone masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Włożyć ciasto do foremki dociskając
kuchnia doskiproszku! 1. Mąkę, migdały i proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać miękkie masło, 120 g cukru, jajko i 50 g marcepanowej masy, pokruszonej w rękach. Wyrobić szybko gładkie ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. W tym czasie wymieszać za pomocą miksera pozostały marcepan z jajkiem i cukrem na masę bez grudek(...)ciasta pozostawić w lodówce, drugą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wycinać ciastka foremką - średnim serduszkiem i kłaść w odstępach 1 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masą marcepanową ozdobić brzegi (trzeba dość sporo jej kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec na średnim poziomie piekarnika przez 12-15 minut (trzeba pilnować, gdyż marcepan szybko
Kuchnia Prezydentowejktórych składniki umieszczamy w misce, łączymy, mieszamy i wypełniamy formę. Tak powstało i to ciasto. Raz dwa trzy! Ciasto na jedną keksówkę, pachnące wanilią z powidłami. Wspaniałe! Dziś ciasto, łatwe, szybkie i proste z aromatem waniliowym i powidłami. Dla nas idealne w smaku, takie które znika niesamowicie szybko ze stołu, nie tylko do kawy. Po prostu smakujemy cały czas
Zasmakuj KuchniPrzyznacie, że ciasta z owocami są najsmaczniejsze. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy mleko, ocet(...)mąkę na przemian z olejem oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do kwadratowej blaszki wysmarowanej masłem. Na cieście układamy owoce. Ja wykorzystałam śliwki, jabłka i borówki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościsito mąkę, dodać cukier oraz schłodzoną kostkę margaryny. Składniki posiekać nożem, jak będą dobrze rozdrobnione dodać pastę waniliową i zimne, prosto z lodówki jajko. Chwile jeszcze posiekać. Następnie szybko wyrobić ciasto rękoma na zwartą bryłę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać foremką ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180C
Grunt to przepis!łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki mąki ziemniaczanejpokrojone jabłkacynamon2 budynie waniliowe Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180`C.Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, 2 z nich zamrozić. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną ciągle mieszając. Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto
Słodkie PrzyjemnościCiasto jest szybkie, proste i smaczne, więc czego chcieć więcej. Nawet przepis jest na tyle banalny, że pamięta się go od pierwszego razu ;)10 łyżek mąki tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej
Z butelką mleczka w tle