szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:216/1736)

Ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym 178

sól, utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wybić jajko do masła, zmiksować, na samym końcu wsypywać po trochu mąkę, zmiksować na wolnych obrotach. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do torebki foliowej i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubszy placek wykrawać ciasteczko foremką u mnie foremka na babeczki, środek wyciąć

Kuchnia Danusi
Tartaletki z kremem patissiere 146

cukru pudru 1 jajko krem: 300 ml mleka laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 80 g cukru dodatki: owoce, galaretka z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około godziny. Piec spody w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Mleko podgrzać z kaską wanilii, ale nie doprowadzać do wrzenia Żółtka utrzeć

Ania i Marcin gotują
Szarlotka z kruszonką 137

grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy

To co kocham
Muffinki szarlotkowe 156

grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy

To co kocham
Kruche z rabarbarem 129

grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 1/4 do zamrażarki, resztę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto przykryć, aby nie wysychało. • Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy

To co kocham
Szarlotka z rabarbarem 179

grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy

To co kocham
Ciasto styropian 1538

szkl. cukru pudru4 żółtka2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać  cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Do mniejszej części  wgnieść kakao i  schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rogaliki waniliowe 163

cukru Do posypania:15 dag cukru pudru 3 opakowania cukru waniliowegoPrzygotować na stolnicy mąkę, zmielone migdały, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałki zimne masło (fot.1). Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka a następnie podzielić je na 5 cm odcinki. Formować małe rogaliki i układać je na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem dopieczenia blaszce (fot.2

Świat Ciasta
Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) 229

wysoka) od Alfatec Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i . Dodajemy posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, aż powstanie a la kruszonka. Następnie dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Do małej foremki – u mnie papierowa 16 cm średnica 3,5 cm wysoka – wykładamy większą połowę ciasta (wcześniej warto większy

Słodkie okruszki
Ciasto jogurtowo-orzechowe z truskawkami 210

razem wymieszać i tyle. I deser, podwieczorek, drugie śniadanie, nazywajcie to jak chcecie, jedzcie kiedy chcecie - gotowy. Co do składników - prawie zawsze mamy je w domu, więc ciasto jest szybkie, tanie i bardzo smaczne. Do tego owoce. Jakie kto lubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie

Zasmakuj Kuchni
Podwójne ciasto z morelami 259

rzepakowego 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Zetrzeć na tarce jarzynowej do formy 21 x30, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec 15 min. Morele wypestkować

https:KKuchniaMniam
Tarta z bananami i bezą 180

łyżki kwaśnej śmietany 1/3 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem wszystko razem dość dokładnie. Na koniec dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto, żeby nie ogrzewać go zbyt długo w dłoniach. Zagniecione ciasto przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik krakowski 186

mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie

mojewypiekiinietylko
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 178

przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń (również dzień wcześniej). Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko

mojewypiekiinietylko
Ciasto styropian z malinami 273

cukru 100 g masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 żółtka Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21×25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym

https:KKuchniaMniam
Maślana tarta z owocami z kompotu 232

dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania

kawawszklance
Mortadela w cięśćie 175

mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy  a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób wykonania

Eli Gotowanie
Chleb pszenny z otrębami na zakwasie 262

minut. Po tym czasie dodałam łyżkę cukru, 1/2 łyżki soli i 2/3 szklanki zakwasu pszennego - ciasto wyszło luźne. Wyrobiłam  mikserem, zajęło mi to 2 minuty ( ciasto bardzo szybko zaczęło odstawać od brzegów miski). Odstawiłam pod przykryciem na 25 minut. Po tym czasie wyjęłam z miski, rozpłaszczyłam na blacie na kształt kwadratu i złożyłam jak kopertę i ponownie włożyłam

apetytnapieczenie
5 w 1 ciasto 351

żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Dodać śmietanę, szybko wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na czas wykonania pozostałych czynności

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania