szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:209/1736)

Tarta z kremem cytrynowym i figami 199

cukru pudru szczypta soli 100 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 1 jajko 3 łyżki wody Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać masło, jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić przez 30 min. w lodówce. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.   Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy około

Słodkie inspiracje
Szarlotka z bezą i złotą rosą 188

cukier puder. Masło pokroiłam w kostkę i dodałam do suchych składników. Posiekałam i wymieszałam. Kiedy masa wyglądała jak kruszonka dodałam żółtka a po chwili  śmietanę. Bardzo szybko zgniotłam ciasto, tak żeby nie ogrzało się od rąk i utworzyłam z niego kulę. Zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na godzinę, a najlepiej na dwie. Piekarnik ustawiłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach 482

dodatkiem nutelli, przełożone herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Do jego przygotowania użyłam kawy cappuccino w proszku o smaku orzechowym. Domownikom deser bardzo smakował :) i zresztą mnie też. Ciasto dosyć szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż kawa ostygnie. Jeśli ostatnia warstwa kremu stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę ją krótko podgrzać w mikrofalówce i rozmieszać (lub można też

Mała Cukierenka
Kruche babeczki z kremem i owocami 188

Kruche babeczki to takie proste, w miarę szybkie przegryzacze, które można przygotować sporo wcześniej i nawet ewentualnie zamrozić. Można je napełniać różnymi farszami, kajmakiem, kremem, bitą śmietaną... Owocowy dodatek podkręca smak i sprawia, że nawet najmłodsi chętnie sięgną po takie babki :) Składniki: CIASTO: 500g mąki pszennej 200g masła 200g cukru pudru 4 żółtka(...)łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli KREM: 400ml kremowego, gęstego jogurtu naturalnego 2 - 3 łyżki cukru pudru + owoce + odrobina cukru pudru Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść szybko na gładkie elastyczne ciasto. Włożyć je do woreczka lub owinąć folią spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, wycinać kółka i wylepiać nimi klasyczne, aluminiowe

Cakes By Kejt
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 167

cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń.   Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej.   Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone

Karo in the Kitchen
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 225

cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń.   Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej.   Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone

Karo in the Kitchen
Rustykalna tarta z jabłkami 148

razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej razowej)3 łyżki cukru pudru120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1/4 łyżeczki soli1 jajko30-50 ml zimnej wodyZ podanych składników szybko zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki

Food Square
Beza z bitą śmietaną i owocami 193

Kolejna propozycja letniego ciasta. Bardzo szybkie do zrobienia, ze świetnym efektem.  A pro po owoców to już można zaszaleć :) Ja wykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWYPEŁNIENIE

Serce zamknięte w formie pyszności
Kruche różyczki 167

ozdobą każdego stołu. Ciasto: 1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki1 opakowanie cukru wanilinowego1 jajko2 łyżki wodyszczypta soliszczypta proszku do pieczeniaDodatkowo:cukier puder do posypania1 białkoZ wymienionych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i mocno schłodzić. Wałkować na grubość ok. 3 mm i szklanką wycinać kółka. Układać po 3 kółka tak, aby zachodziły na siebie do połowy. Przez środek

Praktyczna pl
Krewetki w cieście 194

Krewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a goście lubiący owoce morza będą zachwyceni. Lista składników oraz przepis znajdują się poniżej… Składniki 14-18 sztuk świeżych krewetek 2 jajka 6 łyżek mąki 1/3 szklanki mleka olej do smażenia szczypta soli Krewetki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym bez mąki 114

puszkę mleka, więc nie zwlekałem. Przepis zaczerpnięty z dobrym skutkiem stąd . Zamieniłem olej kokosowy na rzepakowy, a otręby owsiane ( miałem jedynie żytnie ) na płatki owsiane. Zdjęcie robione na szybko, bo ciasto było na wynos. Po oryginał odsyłam do źródła czyli Pani Eli :) Składniki : Ciasto : - 150 g oleju, - 50 g dobrego kakao, - 1 łyżeczka kawy ( dałem inkę ), - 125 ml wrzącej wody

Przepisy Mikołaja
Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly 190

cytryn 285 g cukru Krem chantilly 100 ml maślanki 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru starta skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Ciasto kruche - wszystkie składniki ciasta ugniatamy szybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok 30 min 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do tarty

Słodki Kompromis
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 265

wymieszaj. Zimne masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Rozetrzyj mąkę i sól z masłem przy pomocy dłoni, aż uzyskasz kruszonkę. Na koniec dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Ciasto możesz oczywiście przygotować również przy pomocy malaksera.  Kulę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Szarlotka z bezą 203

misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i rozcieramy wszystko w dłoniach, aż całość zamieni się w grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki (nie musi być na długo, chodzi o to by stało się trochę twardsze - będzie łatwiej wykleić nim dno foremki). Gdy ciasto

Czary - gary w kuchni
Angielskie bułeczki śniadaniowe 159

odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć

Grunt to przepis!
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 172

kakao, cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć je palcami z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki. Tortownicę posmarować masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej niż tortownica a następnie

Mama Gotuje
Szarlotka w papilotach 225

misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do mafinek wykładamy papierowymi papilotkami

Malinowe Pocałunki
Szarlotka wydanie modern. 211

misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie problemów podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie formę do tarty wykładamy wylepiamy ciastem.  Nakłuwamy

Malinowe Pocałunki
Tartlets with Blueberries 198

Słodkości nie są moją mocną stroną. Ogólnie nie lubię babrać się w mąkach, kremach, polewach itp. Dlatego też rzadko udaje się mnie namówić na pieczenie ciast. Poniżej szybkie i najprostsze w wykonaniu ciasteczka w sam raz na niedzielny deserek do kawusi... Tartaletki z jagodami

bastalena
BISZKOPT ZE ŚMIETANKĄ I KOSTKĄ Z GALARETKI 125

Kolorowe, przyciągające wzrok ciasto. Biszkopt nasyconą arakowym ponczem z puszystą śmietanką i uwielbianą przez dzieci galaretką. To propozycja na szybkie i bardzo proste ciasto.    Składniki na biszkopt (średnica ok 20x30 cm): 5 dużych jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy Cytryna Składniki(...)zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.  Smacznego

Słodki Zakątek
Karnawałowe ciasteczka… z patelni! 377

pomocą miksera z hakiem lub malaksera zagniatamy ciasto z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, cukru z wanilią, jajka, żółtka i posiekanego masła. Ciasto dość szybko się połączy. Jeśli lubimy – możemy dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Ja lubię je bez dodatków. Dzielimy na dwie części, spłaszczamy i chowamy na 20-30 minut

Poezja smaku
Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym 457

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem

mojewypiekiinietylko
Rurki z kremem 182

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość

mojewypiekiinietylko
Malinowa chmurka 987

dałam 100 g mąki i 50 g mielonych migdałów) 100 g masła 1 łyżka cukru waniliowego (dałam migdałowy)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Najlepsze ciastka z dziurką 210

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i foremką w kształcie koła wykrawamy ciastka. Następnie mniejszą

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany z mini rollsami 327

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (u mnie

mojewypiekiinietylko
Ciastka maślane z cukrem 211

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i fremką o dowolnym kształcie wykrawamy ciastka. Ubijamy lekko

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany 335

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie

mojewypiekiinietylko
Brownies z kaszy jaglanej 239

kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto

Mała Cukierenka
Brownies z kaszy jaglanej 237

kolejną „ Zdrową Środę ” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania )     Brownies z kaszy jaglanej Składniki

Mała Cukierenka
Sernik jagodowy 335

pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (można

mojewypiekiinietylko
piernikowa babka na majonezie 192

Babka na majonezie, choć już coraz bardziej popularna dla niektórych może wydawać się dziwna. Mnie z początku też dziwił dodatek majonezu w cieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kremówka 1044

proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części, wkładamy do woreczków, i na noc – do lodówki. Na drugi dzień, obie porcje ciasta rozwałkowujemy na kwadraty wielkości blaszki (najpierw przygotowałam spód

mojewypiekiinietylko
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 169

soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie

Pełny talerz
Sernik gotowany 268

krupczatki i 15 dag zwykłej pszennej 10 dag cukru  3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła Przygotowanie : Z mąki, masła, proszku i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa Piekłam przez około

Proste Potrawy
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 207

pieczenia i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki. Dłońmi rozcieraj masło z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę przypominającą mokry piasek.  Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na arkusz folii plastikowej, uformuj z niego kulę (ja robię to przez folię), owiń kulę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Możesz zagnieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechowa szarlotka 410

orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: ~60 min | Ciasto  1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. orzechów włoskich, uprażonych na patelni i zmielonych na mąkę 3/4 szkl. cukru pudru (100 g) 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy(...)puder, proszek do pieczenia posiekać z masłem. 2. Gdy powstanie masa przypominająca kruszonkę dodać żółtka i ekstrakt waniliowy. Moja masa była dość twarda dlatego dodałam dodatkowo śmietanę. Szybko wyrobić ciasto (chodzi o to by dłońmi dodatkowo nie nagrzewać ciasta). 3. Ok. 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm. i wstawić do lodówki (~2h) a najlepiej

coolinarnastrefa.blogspot.com