mnie urzekło że postanowiłam je zrobić. Jest pyszne, wilgotne, pachnie słońcem i warto je wypróbować. Będzie znakomite na majówkę, na spotkania z przyjaciółmi, polecam. Robi się szybko - zaleta. Ciasto pomarańczowe, bezglutenowe, bez mąki, z płatkami owsianymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiaderka) 1 op.cukru wanilinowego 1,5 opakowania budyniu śmietankowego Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 375 ml mleka 5 jaj 150 g margaryny 150 g cukru szczypta soli Wykonanie: Ciasto kruche szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Gotujemy budyń z mleka i cukru. Zaraz po ugotowaniu wrzucamy pokrojoną margarynę i mieszamy by się rozpuściła. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Pyszności Słodkościmisce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, a następnie wodę, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Przygotuj nadzienie : Umyte i obrane jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na grube
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamojprzepisna.pl | Kostka Cappuccino Ciasteczko, jakie upiekłam na imprezkę rodzinną. Ciasto nieprzesłodzone, szybkie w przygotowaniu, bezproblemowe, smaczne, idealne dla fanów kawowych wypieków. Rodzinie bardzo smakowało. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na kwadratową blaszkę 23 cm u mnie prostokątna 19 na 29 cm: Ciasto: 100 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 5 jajek
moj przepis naMąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki.Foremki na Strzępiaki:silikonowe foremki do muffinekpergaminowy papier do pieczeniaPrzygotowanie foremek:Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty.Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe, aby powstały
Eat Shrimpstrakcie nocnych szaleństw moich w kuchni urodziły się 2 ciasta. Jedno puchate z owocami i ta piękna i jakże smaczna tarta. Nie jest słodka, ożywiająca, z lekką chmurką bitej śmietany. Boska w smaku, pojawiła się na stole i szybko ślad po niej zaginął. Mój osobisty tester (czyt. mąż) powiedział, że najlepsza jaką jadł. Składniki: 200 g mąki pszennej(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego borówki Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier. Łączymy z masłem lub margaryną rozcierając ją w palcach. Wlewamy sok z limonki i wbijamy żółtko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło.Formę na tartę metalową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Formę silikonową zostawiamy bez niczego. Wylepiamy
Malinowe PocałunkiCIASTO:* 200 g zimnego masła* 3 szklanki mąki pszennej* 1 jajko* 1/2 szklanki cukruZimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.NADZIENIE:* 1 kg śliwek* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone
kolorowotorcikowokosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta
kolorowotorcikowomieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Blondynka Gotujeznaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można mrozić, idealny na imprezy szkolne dla dzieciaków = czyli zawiera wszystkie cechy, które w cieście sobie cenię najbardziej. Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. Składniki na tortownicę 22-24 cm. 10 kwaskowych jabłek średniej wielkości 1 jajo 150 g masła + łyżka masła 250 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej szczypta soli 100 g rodzynek cukier puder do oprószenia Wykonanie: Żółtko oddzielić od białka. W naczyniu umieścić mąkę, masło, żółtko, szczyptę soli, łyżkę jogurtu i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Masę podzielić na dwie części - jedną w ilości 75% a drugą 25%. Tę większą część wyłożyć na spod
Poezja Smaków - blog kulinarnyMagda Bardzo uniwersalny przepis na szybkie i proste ciasto kruche warto wykorzystać do zrobienia tych świątecznych ciasteczek. Można zaszaleć z kształtami, dać ulubione nadzienie, zaangażować dzieci, które chętnie powycinają ciasteczka a i na pewno pooblizują łyżkę po dżemie. Ładnie się prezentują, pięknie pachną przy pieczeniu, ale niestety… bardzo szybko znikają. Składniki (na około 20 ciasteczek): 2 szklanki mąki 100g(...)mąkę oraz cukier puder. Wkrawamy do tego masło i rozcieramy szybko w palcach do uzyskania mokrej, sypkiej konsystencji. Następnie, dodajemy do tego jajko oraz wodę i szybko zarabiamy do uzyskania jędrnego, jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na 2 części, spłaszczamy aby szybciej stężały, okręcamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachy do pieczenia wykładamy
Smaczna Stronamleka, 4 żółtka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru, esencja waniliowa, owoce – jagody, maliny, porzeczki, borówki (około 500g), Ciasto: w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe
królestwo garówcukru 3 żółtka, beza włoska : 150 ml wody, 375 g cukru, 6 białek, owoce: maliny, porzeczki, borówki, jagody Ciasto : w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy
królestwo garówróżnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać same lub zamiast pieczywa jako dodatek do sałatki. Moje starsze dziecko i mąż również fanami takich przekąsek są. Tym razem proste, szybkie ślimaczki. Ciasto posmarowałam dobrej jakości ketchupem, posypałam oregano, na to salami, kukurydza i mozzarella. Kroimy, pieczemy i gotowe :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego salami w plasterkach kukurydza
kruche babeczkiaromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%. Ciasto kawowe Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Zasmakuj KuchniBardzo szybką przekąskę z ciasta filo przygotowałam, w które kiszkę ziemniaczaną schowałam. W każdej sakiewce jedno ziarenko marynowanego pieprzu zielonego dołożyłam, a czarnym mielonym pieprzem doprawiłam. Chrupiące ciasto z miękkim nadzieniem jest banalne do przygotowania, takie inne, nietypowe, ale fajne, smaczne do zjadania. Z tych samych składników można roladę przygotować i jej smakami się rozkoszować. Składniki(...)dłuższego brzegu zwijamy na roladę, układamy łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C ok. 30 min, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie spiekło się za szybko
Moniki Smakołykiwszystkie szczeliny pomiędzy bananami wciskamy maliny. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem puderem i przekładamy na owoce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Gotowe Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Proste ciasto bez pieczenia Proste ciasto z owocami Malinowe banoffee pie Smacznego!!! Justyna
Relaxtimecynamonu tak, aby odparował sok. Dodać suszoną żurawinę. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, aromat i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję. Wykładam równo
Zasmakuj KuchniSzkoda by było nie wykorzystać sezonu na rabarbar i nie zrobić jakiegoś ciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru
Kuchnia co dniakońcu po długich przymiarkach mam i ja. Ciasto poduszkowiec to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto. Długo się wahałam przed upieczeniem go bo miałam obawy czy ser nie opadnie. Ale wyszło super. Następnym razem dam więcej sera. Inspiracją był przepis znaleziony w internecie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniumyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło lub margarynę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko je razem zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, którą podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylep dno i boki formy (boki do wysokości mniej więcej
blog.moje-pasje.infoczosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy
Smak mojej kuchnimąki pszennej; 250 g zimnego masła; 1/2 szklanki cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 żółtka; 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%; Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 23x33 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30-60 minut
In my kitchenpracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić(...)dobrze się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto
Kulinarne Inspiracjeantonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na części 3/4 + 1/4. 4. Większą częścią ciasta wyłóż
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŁatwe, szybkie i do tego przepyszne ciasto, oczaruje każdego bo smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam ciasto z wiórkami pomarańczowymi, które otzymałam od Sempre .pl Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego, gdzie można kupić dużo fajnych i smacznych produktów w przystępnej cenie. cukieteria.pl Miałam przyjemność wiele razy testować produkty tej firmy i nigdy się nie zawiodłam
Kuchnia Danusimąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany owoce do dekoracji galaretka(opcjonalnie) 2 op. budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem
Mieszam w Garnkumasa budyniowa: 500 ml mleka kokosowego 1 opakowanie budyniu bezglutenowego 2 łyżki cukru 50 g białej czekolady Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia.(można tez po prostu ciasto pokruszyć palcami). Formę z ciastem
Bon appetit mon amierobot kuchenny, który zmieli orzechy niemal na proszek. W wypadku tego przepisu rabarbar również posiekałam robotem kuchennym, a następnie odcisnęłam wydzielające się z niego soki. I po trzecie - ciasto filo szybko wysycha, dlatego rozłożone arkusze należy zabezpieczyć papierem do pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką. Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek
Chilli Czosnek i Oliwawyłuskanych) 40 gr rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
La grande e la piccola cuocaładnym kolorze, nowym gadżetem kuchennym, który otrzymałam ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Praca w kuchni z takim wałkiem, stanie się lekka i przyjemna i pozwoli na szybkie przygotowanie ciasta. Polecam nowy wałek silikonowy, który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się wałkuję. Ja rozwałkowałam ciasto na pierogi, bez potrzeby podsypywania mąki. Po użyciu wałka, nie trzeba
Kuchnia Danusiłyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej czekolady skórki kandyzowane siekane migdały kandyzowane wiśnie Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni
Smakołyki AsiBardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki
Świat SmakuSzybka i łatwa przekąska z ciasta francuskiego. Możemy zrobić przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary
W kuchennym oknie Ewymąka pszenna, 60g cukier, 90g Owoce śliwki, 500-600g cukier puder, 3 łyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Śliwki myjemy, rozcinamy
Gotowanie moimi oczamicukier, 90g Owoce jeżyny, 500g cukier puder, 3 łyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Jeżyny delikatnie
Gotowanie moimi oczamiProste, szybkie w przygotowaniu, klasyczne, domowe ciasto z owocami. Ciasto idealne na niedzielny deser, piknik lub "garden party". Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, dzięki czemu ciasto będzie za każdy razem inne, wykorzystamy sezonowe owoce, a wypiek będzie zawsze przepyszny. Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami - Składniki: 200 g masła 4 duże jajka 200 g mąki pszennej
Słodka Stronamiseczce. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Nie róbmy tego dokładnie, gdyż ciasto usiądzie. Mogą pozostać grudki. Wsypujemy 4/3 dodatków do ciasta i szybko mieszkamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzch wykładamy 1/4 mieszanki cukierko-owocowej. Pieczemy w 170 'C przez 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto
kawawszklanceśliwki węgierki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą
https:KKuchniaMniamprzesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką. Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na ten sam czas
Mama GotujeMąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić na 5 lub 6 równych
Mała CukierenkaMąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić na 5 lub 6 równych
Mała CukierenkaBardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi. Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka
KreatywnePinyWitajcie dziś mam dla Was ciasto czekoladowe. Biszkopt czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku
Panda i jej światmielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Suchy placek
królestwo garówśmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek
królestwo garówłyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch
Mama GotujeSkładniki: 0,5 kubka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1
Luźna Kuchniafajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :) Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza
Smakowy Rajsmażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto(...)orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto podzielić
w mojej kuchniJest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa
Ostra na Słodkoskładniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek
SzczyptaSmaQbyło Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne
Moje domowe kucharzeniemasła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.Wylepiamy ciastem foremki.Babeczki pieczemy 25 minut
kolorowotorcikowo