szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:205/1736)

Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i kukurydzą 150

różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać same lub zamiast pieczywa jako dodatek do sałatki. Moje starsze dziecko i mąż również fanami takich przekąsek są. Tym razem proste, szybkie ślimaczki. Ciasto posmarowałam dobrej jakości ketchupem, posypałam oregano, na to salami, kukurydza i mozzarella. Kroimy, pieczemy i gotowe :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego salami w plasterkach kukurydza

kruche babeczki
Ciasto kawowe 122

aromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%. Ciasto kawowe Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej tortowej szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Zasmakuj Kuchni
Sakiewki filo z kiszką ziemniaczaną 155

Bardzo szybką przekąskę z ciasta filo przygotowałam, w które kiszkę ziemniaczaną schowałam.  W każdej sakiewce jedno ziarenko marynowanego pieprzu zielonego dołożyłam, a czarnym mielonym pieprzem doprawiłam. Chrupiące ciasto z miękkim nadzieniem jest banalne do przygotowania, takie inne, nietypowe, ale fajne, smaczne do zjadania.   Z tych samych składników można roladę przygotować i jej smakami się rozkoszować.  Składniki(...)dłuższego brzegu zwijamy na roladę, układamy łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C ok. 30 min, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby ciasto nie spiekło się za szybko

Moniki Smakołyki
Malinowy banoffee pie – bez pieczenia 142

wszystkie szczeliny pomiędzy bananami wciskamy maliny. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem puderem i przekładamy na owoce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Gotowe Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Proste ciasto bez pieczenia Proste ciasto z owocami Malinowe banoffee pie Smacznego!!! Justyna

Relaxtime
Jabłecznik 105

cynamonu tak, aby odparował sok. Dodać suszoną żurawinę. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, aromat i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję. Wykładam równo

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 164

Szkoda by było nie wykorzystać sezonu na rabarbar i nie zrobić jakiegoś ciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru

Kuchnia co dnia
Poduszkowiec 345

końcu po długich przymiarkach mam i ja. Ciasto poduszkowiec to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto. Długo się wahałam przed upieczeniem go bo miałam obawy czy ser nie opadnie. Ale wyszło super. Następnym razem dam więcej sera. Inspiracją był przepis znaleziony w internecie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wiosna / Lato 2017: Placek truskawkowo-borówkowy 146

umyj, truskawki odszypułkuj, a borówki ewentualnie przebierz. Blachę do pieczenia wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Masło lub margarynę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko je razem zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, którą podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylep dno i boki formy (boki do wysokości mniej więcej

blog.moje-pasje.info
Tarta z pieczarkami, szynką i porem 165

czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy widelcem, obciążamy

Smak mojej kuchni
SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER 183

mąki pszennej; 250 g zimnego masła; 1/2 szklanki cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 żółtka; 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%; Wszystkie składniki dokładnie posiekać i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 23x33 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30-60 minut

In my kitchen
Babeczki makowe - mini makowce 265

pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić(...)dobrze się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby.  Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto

Kulinarne Inspiracje
Kardamonowa szarlotka z antonówkowych spadów 142

antonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na części 3/4 + 1/4. 4. Większą częścią ciasta wyłóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto pomarańczowe 172

Łatwe, szybkie i do tego przepyszne ciasto, oczaruje każdego bo smakuje rewelacyjnie. Przygotowałam ciasto z wiórkami  pomarańczowymi, które otzymałam od  Sempre  .pl Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego, gdzie można kupić dużo fajnych i smacznych produktów w przystępnej cenie. cukieteria.pl Miałam przyjemność wiele razy testować produkty tej firmy i nigdy się nie zawiodłam

Kuchnia Danusi
Tarta z truskawkami i budyniem 158

mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany owoce do dekoracji galaretka(opcjonalnie) 2 op. budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem

Mieszam w Garnku
Szarlotka z budyniem (bez glutenu) 189

masa budyniowa: 500 ml mleka kokosowego 1 opakowanie budyniu bezglutenowego 2 łyżki cukru 50 g białej czekolady Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia.(można tez po prostu ciasto pokruszyć palcami). Formę z ciastem

Bon appetit mon amie
Baklawa migdałowo-rabarbarowa 134

robot kuchenny, który zmieli orzechy niemal na proszek. W wypadku tego przepisu rabarbar również posiekałam robotem kuchennym, a następnie odcisnęłam wydzielające się z niego soki. I po trzecie - ciasto filo szybko wysycha, dlatego rozłożone arkusze należy zabezpieczyć papierem do pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką. Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) 145

wyłuskanych) 40 gr rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez

La grande e la piccola cuoca
Testowanie stolnicy silikonowej oraz silikonowego wałka 179

ładnym kolorze,  nowym gadżetem kuchennym, który otrzymałam ze sklepu  przyjemnegotowanie.pl . Praca w kuchni z takim wałkiem, stanie się lekka i przyjemna i pozwoli na szybkie przygotowanie ciasta. Polecam nowy wałek silikonowy,  który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się wałkuję. Ja rozwałkowałam ciasto na pierogi, bez potrzeby podsypywania mąki. Po użyciu wałka, nie trzeba

Kuchnia Danusi
Mazurek różano-marcepanowy 144

łyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej czekolady skórki kandyzowane siekane migdały kandyzowane wiśnie Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni

Smakołyki Asi
Stefanka na herbatnikach 588

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki

Świat Smaku
Spirale z ciasta francuskiego z serem 181

Szybka i łatwa przekąska  z ciasta francuskiego. Możemy zrobić przed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta.  Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać  na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI  2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasto ze śliwkami 148

mąka pszenna, 60g cukier, 90g Owoce śliwki, 500-600g cukier puder, 3 łyżki Przygotowanie W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Śliwki myjemy, rozcinamy

Gotowanie moimi oczami
Kruche ciasto z jeżynami 161

cukier, 90g Owoce jeżyny, 500g cukier puder, 3 łyżki  Przygotowanie           W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku.   Jeżyny delikatnie

Gotowanie moimi oczami
Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami 472

Proste, szybkie w przygotowaniu, klasyczne, domowe ciasto z owocami. Ciasto idealne na niedzielny deser, piknik lub "garden party". Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców, dzięki czemu ciasto będzie za każdy razem inne, wykorzystamy sezonowe owoce, a wypiek będzie zawsze przepyszny. Najlepsze Proste Ciasto Ucierane z Owocami - Składniki:   200 g masła 4 duże jajka 200 g mąki pszennej

Słodka Strona
Wilgotne ciasto czekoladowe ze śliwką, krówką i czekoladą (bez miksera) 244

miseczce. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Nie róbmy tego dokładnie, gdyż ciasto usiądzie. Mogą pozostać grudki. Wsypujemy 4/3 dodatków do ciasta i szybko mieszkamy. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, na wierzch wykładamy 1/4 mieszanki cukierko-owocowej. Pieczemy w 170 'C przez 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto

kawawszklance
Ciasto marcepanowe ze śliwkami 233

śliwki węgierki Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto ze śliwkami 303

przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką. Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na ten sam czas

Mama Gotuje
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 174

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić na 5 lub 6 równych

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 190

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (patrz FILM). Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Odłożyć bardzo mały kawałek ciasta na liski (jeśli odłożymy za duży kawałek, nie starczy nam ciasta na pokrycie szóstego jabłka), pozostałe ciasto podzielić na 5 lub 6 równych

Mała Cukierenka
Szybkie kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 1363

Bardzo szybkie, i proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką :) Idealne również  w połączeniu z truskawkowym sorbetem bądź domowymi lodami truskawkowymi.   Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm) Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej- opcjonalnie pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka

KreatywnePiny
Ciasto czekoladowe z truskawkami 183

Witajcie dziś mam dla Was ciasto czekoladowe. Biszkopt czekoladowy jest mokry a połączone z nim truskawki idealnie się łączą. Ja zrobiłam to ciasto na grilla więc bardzo szybko zeszło. Składniki: Ciasto: pół szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju pół szklanki jogurtu greckiego 1 szklanka mąki pół szklanki kakao pół łyżeczki proszku

Panda i jej świat
tarta z agrestem - ciasto z agrestem 106

mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier,   1 żółtko, 2 łyżki śmietany,   masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki.  Suchy placek

królestwo garów
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami 250

śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek

królestwo garów
Rurki z kremem 185

łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch

Mama Gotuje
Ciasto MocnoMarchewkowe 191

Składniki: 0,5 kubka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1

Luźna Kuchnia
Błyskawiczny lany chrust 180

fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :) Przepis na lany chrust znalazłam w Poradniku Domowym, jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. W oryginale nie było proszku do pieczenia i ciasto wychodziło strasznie płaskie. Poza

Smakowy Raj
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 372

smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić. ciasto(...)orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto podzielić

w mojej kuchni
Charlotte Royal z kremem bawarskim 280

Jest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa

Ostra na Słodko
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 218

składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek

SzczyptaSmaQ
Najprostszy jabłecznik 283

było Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim  cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne

Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 210

masła30 g tartych orzechów laskowych100 g cukruszczypta soli1 żółtko250 g mąki pszennejmasło orzechowe Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.Wylepiamy ciastem foremki.Babeczki pieczemy 25 minut

kolorowotorcikowo
Kruche babeczki z mascarpone i owocami 273

Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany i owoców. Owoce można dodać dowolne, najlepiej takie sezonowe(...)Wykonanie: Babeczki – Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. – Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami i śmietaną. – Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. – Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. – Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kwiatki większe

To co kocham
Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami 167

szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami. Musiałam tym daniem dogodzić moim dwóm panom, bo jeden chciał coś z bakłażanem, a drugi koniecznie salami. Więc połączyłam oba składniki, dodałam pomidora i ser. Wyszła bardzo smaczna tarta, obaj panowie zadowoleni więc cel osiągnięty :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)  Składniki ciasto forma(...)mała cebula 1 szklanka passaty szczypta cukru trzcinowego 2 kulki mozzarelli 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i posiekać nożem. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na wielkość formy i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć, po nakłuwać widelcem i zapiec w 180 stopniach przez około 25 minut

kruche babeczki
Pieczone parówki w cieście francuskim 261

Opis pieczone parówki w cieście francuskim: Pieczone parówki w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska. Nie jest to bardzo wykwintne ani skomplikowane danie. To właśnie w jego prostocie kwi dobry smak. Przekąska uwielbiana przez dzieci. Jeżeli nie macie czasu możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie Parówki z szynki Kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sos chili

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczony naleśnik – dutch baby 297

będzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy na nią masło. Kręcimy patelnią, aby rozprowadziło się po całym dnie i brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować

Poezja smaku
Skubaniec 180

drobnego cukru do bezy 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier, sól, żółtka i schłodzone posiekane masło. Szybko wyrobić ciasto i podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao.  Ciasto schłodzić w lodówce około godziny. W między czasie ubić białka razem z cukrem i łyżką mąki

Pysznie & Pięknie
Czekoladowa lawa, czyli zdrowe śniadaniowe ciasto dla dwojga 184

formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne.  Uwaga!  Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie je z miłością :)  I teraz niespodzianka: połowa

Gawron w rosole
Tarta z czarną porzeczką, jagodami, czereśniami i bezą! Obłędnie dobra!!! 146

masła prosto z lodówki - 300 g mąki pszennej typu 480 - 2 żółtka - 135 g cukru pudru - 2 łyżki mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki

SMYKWKUCHNI
Sernik panna cotta z truskawkami 439

mąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić min. 30 minut w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obęcz, zostawiając kilka centymetrów papieru dookoła (łatwiej będzie później przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta

Pełny talerz
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 185

Układać na lekko oprószonej mąką powierzchni. Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu). Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz. W ten sam sposób przygotować resztę uszek. Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków   The post Uszka z grzybami

Moja Delicja
Dorsz w cieście naleśnikowym 176

Kolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe

Pasja Smaku
Ciasto z dynią 176

ostatnim przyrządzaniu zupy z dyni został mi kawałek tego pomarańczowego warzywa, nie chcąc za bardzo kombinować wykorzystałam go do szybkiego, ucieranego ciasta. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, dzięki dyni nie za suche, takie idealne do kubka ciepłego napoju w domu, albo w pracy :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Just My Delicious ") 4 jajka 1,5 szklanki cukru

Simply Food
CIASTO KOKOSOWE – ŁATWE I SZYBKIE 9782

kokosowego tu dawno nie było?No to pora nadrobić!Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach!Produkty normalne zastąpiłam tymi bez laktozy i już mogłam się cieszyć jego smakiem! :D  SKŁADNIKI:* mąka – 250 g* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Ostra na Słodko