pieczenia i cukrem mieszamy tworząc kopczyk. Na środek dodajemy żółtka i śmietanę oraz pokrojone w kostkę bardzo zimne masło. Całość siekamy nożem lub siekaczem dosyć dokładnie. Bardzo szybko zagniatamy ciasto, żeby go za bardzo nie ocieplić naszymi dłońmi. Kulkę ciasta dzielimy na 2 równe części i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (moje było tam aż 2 dni). Kruche ciasto
MamaOskarkamąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką. Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Foremkę do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do lodówki
MamaOskarkakostka margaryny Krem: 1 litr mleka 1 szklanka mąki niepełna szklanka cukru 2 żółtka cukier wanilinowy Wykonanie: Mąkę z margaryną siekamy nożem, wlewamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak jak ciasto francuskie. Pieczemy dwa jednakowe prostokątne placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° na złocisty kolor. Pół litra mleka gotujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy
Słodkie ciachozimnego masła 100g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę, cukier i cukier waniliowy razem wymieszać. Schłodzone masło pokroić nożem na mniejsze kawałki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką). Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30-60 minut aby się schłodziło. szarlotka Nadzienie: 1kg jabłek
Pomysłowa kuchniabędę kopiować żadnego z nich tylko przedstawię wam moją wizję. Ciasto ma formę przekładańca. Puszysty niezwykle delikatny czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczno-orzechowo-migdałową to jest to . Ciasto zniknęło szybko a mój mąż zjadł ostatnie 3 kawałki do kawy komentując, "że cieszy się że akurat nie mam ochoty na nic słodkiego do kawy". Nie będę nic więcej pisać... Koniecznie spróbujcie
vaniliowoczekoladowawysypujemy mąkę wraz z cukrem, dodajemy masło, siekamy nożem, powinna powstać kruszonka; jak powstanie nam kruszonka to dodajemy 2 żółtka i szczyptę soli - wtedy szybko wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą, wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki; ciasto rozwałkujemy na stolnicy wysypanej mąką i formujemy co chcemy
Zasmakuj Kuchnimąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. 2. Dodać posiekane, schłodzone masło i smalec lub zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej ( patrz FILM ). 4. Większe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem
Mała Cukierenkaszklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
Słodka Kraina Wypiekówpszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki
SMYKWKUCHNIpszennej 1 szklanka śmietany 12%-18% 250g margaryny lub masła. Dodatkowo: Słoiczek marmolady lub powideł Cukier puder do oprószenia. Sposób wykonania rogalików: Z mąki, śmietany i tłuszczu zagnieść szybko jednolite ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzleć na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik
Na słodko lub wytrawniesito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy
Mama GotujecukruKruche ciasto:100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajka20 g orzechów laskowych – do dekoracjiSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że
SMYKWKUCHNIzmielone migdały przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, sól i cukier puder. Siekając całość dużym nożem, dobrze połączyć składniki a następnie szybko zagnieść ciasto. Bardzo ważne jest, żeby ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu
Świat Ciastakamieniołomach niż słuchać jej gadania. Booosz... Co zrobić? No przecież się nie wyrobię ze zrobieniem pieczywa. Bo to jedno wyrastanie godzinę, drugie wyrastanie godzinę... Pieczenie, przedtem jeszcze wyrabianie ciasta... Potrzebowałem szybkiego pomysłu. A wiadomo, że potrzeba matką wynalazków. A dodam jeszcze, że pieczywo było niezbędne. Bo w weekend na śniadanie jemy jajecznicę. Zawsze. Bez dyskusji. Weekend bez jajecznicy na śniadanie(...)liczy. Więc co miałem robić? Po prostu wymyśliłem szybkie bułki śniadaniowe. Okazały się pyszne. Madzia chwaliła :) 300 g mąki pszennej 150 ml wody 90 g aktywnego zakwasu żytniego 1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej
Marder&Marder ManufactureSkładniki na ciasto mąka pszenna, 300g masło lub margaryna, 150g jajko, 1 sztuka cukier waniliowy, 30g Składniki na kruszonkę mąka pszenna, 8 łyżek masło, 4 łyżki olej, 2 łyżki cukier, 3-4 łyżki Dodatkowo jabłka, 1 kg cynamon, 1 łyżeczka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy cynamon i przekładamy na patelnię. Jeśli(...)jabłka są mocno kwaśne, możemy je delikatnie dosłodzić. Smażymy jabłka do miękkości.Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło, jajko i cukier waniliowy. Całość siekamy, potem szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie smarujemy foremki odrobiną margaryny. Używamy do tego pędzelka, to najwygodniejszy sposób. Wyciągamy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy placek na grubość
Gotowanie moimi oczamipowoli na średnich obrotach miksera; zbyt szybkie miksowanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu. Do gotowego kremu dodać ekstrakt/aromat migdałowy i zmiksować. Można też dodać alkoholu - np. łyżkę likieru Amaretto, wódki lub spirytusu. Jeśli krem od razu po przygotowaniu jest zbyt rzadki, włożyć go do lodówki do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta: Oba ciasta ( już wyrównane ) przekroić poziomo na 3 równe(...)ciepłą ) wylać na schłodzone ciasta ( dla ułatwienia można podzielić ją sobie na pół ). Szpatułką lub szerokim nożem rozprowadzić polewę równomiernie po wierzchu i po bokach ciast ( na schłodzonym cieście polewa szybko zastyga ). Wierzch posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby całość dobrze się zestaliła. Smacznego
Opowieści z piekarnikaciasto z owocami, ale już po pierwszym kęsie przekonacie się, że tak nie jest. Zaskakuje smakiem wynikającym z połączenia rumu i kokosa. Jest delikatnie kruche z lekko chrupiącą kruszonką, a do tego pełne soczystych czereśni. Mi i moim domownikom posmakowało tak bardzo, że nie pozostały już nawet okruszki. Dlatego zachęcam Was do upieczenia, zwłaszcza, że robi się je dość szybko(...)czereśni 3-4 łyżki kaszy manny Cukier, cukier waniliowy, jaja, sól, olej i rum ucieramy na kremową masę. Dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy . 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, pozostałe wykładamy na blaszkę (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, podpieczone posypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców) i wykładamy równą warstwę pozbawionych pestek czereśni
Cynamonowe szczęściekrupczatkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy lub wanilinowy i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników. Dodać żółtka i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części - 2/3 i 1/3. Blaszkę do pieczenia ( 26*40 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta włożyć do przygotowanej blaszki i rozwałkować. Nakłuć widelcem
WSZYSTKO SMACZNEBeza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka sezamu do posypania 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180*C z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko i sprawnie jednolitą masę , którą formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki aby nieco ją schłodzić. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki
W Moim Magicznym DomuPapierówki w waniliowym cieście. Pyszny i prosty deser na każdą okazję. Ostatnio dostaliśmy dużą ilość pyszny jabłek. U mnie w domu wszyscy chętnie po nie sięgają
Słodkie okruszkidodatkiem masy krówkowej i biszkoptów nasączonych w kawie. Ciasto jest bardzo smaczne, świetnie smakuje kawa z kajmakową bitą śmietaną i kakaowym biszkoptem. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto dosyć szybko się robi, nie ma z nim dużo zachodu, ładnie się prezentuje, polecam! W ponczu zamiast kawy możemy użyć herbaty. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mała CukierenkaJeżeli zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami. Składniki na 1 dużą makową
Ugotowaćmąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą na tarce margarynę. Wymieszać wszystko mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nie równe części, jedna ma być większa. Przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , na spód zetrzeć ciasto
Sama słodycz i szczypta chilidodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Przygotować nadzienie: Mleko i jajka ubić a następnie dodać
Mama Gotujepszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
maniapieczeniaWiecie że ostatnio spotkałam w sklepie truskawkę wielkości nieco większej od filiżanki do espresso?? Szok, że takie coś kupują ludzie :( ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z TRUSKAWKAMI-SZYBKIE I WILGOTNE KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI SERNIK BANANOWY Z TRUSKAWKAMI TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI GRYCZANKA
Zdrowie i pysznie na talerzuszklanki mąki szczypta soli 7 łyżek drobnego cukru duże jajko, roztrzepane 1 łyżka zimnej wody ok. 1 kg śliwek + cukier do posypania Śliwki umyć, wypestkować. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i schłodzić 20 min. w lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na kształt formy i wyłożyć nim jej dno. Resztę ciasta również rozwałkować i powycinać paski
Słodkie inspiracjeżółtka łyżka śmietany 2 łyżki cukru pudru 125 g masła łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać. Dodać masło, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg większy od formy do tarty, wyłożyć dokładnie jej dno i boki, odciąć nadmiar
Słodkie inspiracjeCiasto na szybko czyli ucieraniec z owocami, u mnie są to jagody. Zapomniałam dodać ten przepis więc na pewno świeżych jagód już nie macie ale śmiało możecie ruszyć zapasy z zamrażarki i użyć mrożone. Do tego ciasta możecie użyć też borówek bo jeszcze są więc nie ma dużego problemu, choć przyznam, że mi lepiej smakuje z jagodami właśnie. Rozwiń
Ewa w kuchniłyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy
Wrzosowa Polana