łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka
Słodka Kraina WypiekówSkładniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki. Kruszonka: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła 1 op. cukru wanilinowego Masło roztapiamy, mąkę mieszamy
Słodka Kraina Wypiekówmąki Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy okruchy odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, chłodzimy w lodówce 45 minut. Ze schłodzonego ciasta odcinamy 1/4 i wkładamy z powrotem do lodówki. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę
Rozpustne gotowaniemasła 1 jajko Tarteletki delikatnie wysmarować masłem . Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem rozwałkować i wyłożyć nim każdą tarteletkę . Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Każdą tarteletkę wyłożyć papierem do pieczenia
Delicious Titbitspóźniej trafiłam na blog Yum and yummer. Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi, powzdychałam więc tylko do ciasta, żeby szybko o nim zapomnieć. Później znów na nie trafiłam, tym razem na polskiej stronie K&L food blog. Nadal uważałam, że jest genialne, i zdecydowanie za trudne. Teraz jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min. Przygotuj masę migdałową: miękkie masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, aż stanie
Chilli Czosnek i Oliwaprosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Idealne dla kulinarnych leniuszków lub dla tych co nie mają zbyt dużej wprawy w pieczeniu ciast. Ich przygotowanie nie jest ani pracochłonne ani trudne, nie zajmie też nam dużo czasu. A z talerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka
SMYKWKUCHNIpasuje do białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych
Apetyczna babeczkabyło pycha. Twaróg zmielić przez maszynkę, lub dokładnie ugnieść. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, żółtko, szczyptę soli, dodać podkrojone w małe kawałki masło i zmielony twaróg. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą masę. Ciasto rozwałkować partiami na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wycinać kółka za pomocą dużej filiżanki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniaza nasienne i pokroić w grube plasterki
Kuchnia Pokoleńśmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce
Szczęśliwa kuchniapieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy
mojewypiekiinietylkoszklanka cukru 1 szklanka mleka ok. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Bita śmietana: 400g śmietany 30% 2 śmietan-fixy Dodatkowo: kakao/czekolada/polewa czekoladowa 2 banany Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je na stolnicy posypanej mąką i wykroić babeczki. Można użyć foremek. Ja nie mam aż tylu, dlatego wykroiłam kółka a następnie zrobiłam ozdobne brzegi z resztek ciasta. Piec
Wrzosowa Polanażółtka 1 jajko 20 dag masła 20 dag cukru szczypta soli 2- 3 łyżki kakao Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, jajko, sól a także kakao. Szybko zagnieść ciasto, następnie uformować kule , zawinąć w folie aluminiową i chłodzić w lodówce około godziny. Składniki na masę serową; 75 dag twarogu śmietankowego ( jeśli będzie pare dag więcej nic się
Radość kipiąca uśmiechem.śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki orkiszowej białej- 65g twardego masła- 2 łyżki ksylitolu- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1 żółtko- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba)Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy
Smaczne ZdroweBardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne rogaliki na bazie ciasta serowego, z dodatkiem fantastycznej przyprawy do kawy i deserów, dzięki której całe mieszkanie wypełnione było wspaniałym aromatem korzennym. Robiłam je już kilka razy, ale dopiero teraz, dzięki zakamuflowaniu kilku sztuk doczekało się szybkiej sesji ( dosłownie w biegu pstryknęłam zdjęcia ). Z ręką na sercu mogę polecić te rogaliki, ponieważ warte są grzechu(...)jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce. Schłodzone rozwałkować na grubość około 3 mm, pociąć na 12 kwadracików, nadziać owocami i zawinąć. Piec do zrumienienia około
Pieguskowa Kuchnia