budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony) 100 ml mleka dodatkowo 6 gruszek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15-20 min. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą gruszkę nacinamy, tak jak byśmy kroili
DefinicjaSmakuMąkę (i ewentualnie zmielone orzechy) mieszamy z cukrem, dodajemy zmrożone masło starte na tarce o grubych oczkach i 3 żółtka, mieszamy składniki siekając je ze sobą nożem i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo rozsypuje możecie dodać łyżkę, dwie, lodowato zimnej wody. Formujemy dwa szerokie wałki, zawijamy je w folię i wkładamy na minimum 30 minut do zamrażalki (takie kruche
Karo in the KitchenBardzo lubię połączenie owoców z gorzką czekoladą. Tym razem mojej rodzince upiekłam tartę z brzoskwiniami i gorzką czekoladą. Ciasto nie jest aż tak słodkie, ale moja rodzince bardzo przypadła do gustu. Składniki: 200g mąki 80g cukru pudru 140g masła 1 żółtko skórka starta(...)żółtka 1 płaska łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać masło i posiekać widelcem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki. Formę do tarty posmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy (średnica 28cm) po nakłuwać widelcem. Piec
Amatorka kuchennatego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaObie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka5 jajek
Mia Cucina Sofietadół) aż do uzyskania złotego koloru. W moim piekarniku szybka babka piecze się około 1 godziny. Pamiętaj,aby przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone. Rusty fork http://rustyfork.pl/ Artykuł Szybka babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkJeśli nie udało się Wam upiec klasycznego piernika staropolskiego , to mam dla Was jeszcze jedną, obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityjest jak tu nie piec. Uwielbiam śliwki, i właśnie jestem na etapie wybierania idealnego gatunku do swojego ogrodu, bo niestety jestem zdana na ich kupno. Jest to proste, szybkie ucierane ciasto, w której funkcję słodzącą pełni chałwa i banany. Jest wilgotne i sycące. spokojnie wytrzyma 3 dni poza lodówką, ale szczelnie zawinięte folią. Składniki na dużą blachę lub tortownicę
greenscarfbudynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami(...)pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według
Pobite gary Barbaryżółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe drażetki ok. 6 kostek czekolady deserowej Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem. Dodać roztrzepane jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, schłodzić w lodówce ok. 45 minut. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na grubość 3-4 mm, podsypując lekko mąką. Wykroić kółka np.zwykłą szklanką
Pełny talerzcukru* 1 cukier wanilinowy* 1/2 szklanki oleju* 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 g)Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem
Mix smakuinnym blogu, jednak już w trakcie robienia zauważyłam, że trzeba trochę zmienić proporcje. Tarta się udała, jednak następnym razem muszę dodać mniej cukru niż było w przepisie. Ciasto zniknęło szybko, więc jestem zadowolona :) Składniki: [przepis stąd., ale z moimi poprawkami] 450 g mąki 140 g masła 1 żółtko 60 g cukru pudru szczypta soli 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka
Pasja Smakubudyniowa2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mlekamąka do podsypania Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać cukier i cynamon, składniki pomieszać razem- zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto- gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce- jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez
Smakołyki Berenikiprzygnębienia chyba skoczyło nam zapotrzebowanie na endorfinki, bo ostatnio coraz więcej słodkości wychodzi z naszego piekarnika. Tym razem są to pierożki z jabłkami, które posmakują naprawdę każdemu! Ciasto zagniata się w 2 minuty. Leniwi zamiast świeżych owoców mogą użyć dżemu, wyjdzie równie pyszne, a oszczędzi czasu. ;-) SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 500 g mąki pszennej(...)łyżka śmietany jabłka cynamon cukier puder do posypania Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego margarynę pokrojoną na małe kawałeczki, mąkę oraz jajko lub śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka lub owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min (im więcej tym lepiej). Jabłka obieramy i kroimy na plasterki
Kuchnia od dwojgaSmak maliny i ajerkoniaku to doskonałe połączenie:) I chociaż sporo pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego ciasta, to wierzcie mi, warto:) Polecam, bo zachwyci Waszych gości:) Składniki na ciasto kruche: 3 jajka; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 0,5 szklanki cukru; 1 cukier waniliowy; 125 g masła lub margaryny(...)Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Do sypkich składników dodać zimne masło lub margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem
In my kitchenjest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • 1 słoik żurawiny • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana(...)wody – 125 ml • 1 łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko
To co kochamjakie zrobić. Moi domownicy chcieli szarlotkę a ja miałam ochotę na sernik. Wiecie, że do serników mam słabość i mogłabym je piec na okrągło. Chcąc sprostać zadaniu upiekłam ciasto, które zadowoliło wszystkich (Blaszka 25x40 cm) Składniki: 320 g mąki pszennej 170 g margaryny 2 żółtka 300 g cukru 4 łyżki mleka 2 kg jabłek(...)śmietankowego serka 600 g serka homogenizowanego Wykonanie: Do miski wsypałam mąkę, dodałam margarynę, żółtka i 100 g cukru (z 300 g). Posiekałam siekaczem i szybko zagniotłam ciasto, ukształtowałam w kulę, zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nastawiłam na 180 °C. Foremkę do ciasta wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem
Kuchnia u Krysisklepowych proszków ( u mnie nie ma, są za to laski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka lub domowy budyń z tego(...)łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka, ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie
Słodkie Przyjemnościnieco późno, sezon ma się ku końcowi, ale może jeszcze uda Wam się gdzieś dostać rabarbar i skorzystać z naszego przepisu. A jak nie to na przyszły rok będzie. Ciasto: 200 g mąki tortowej 130 g zimnego masła + kawałek do posmarowania formy 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie(...)oczyszczonego rabarbaru 150 g jogurtu 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: umyty i oczyszczony ze skórki rabarbar kroimy w 3-4 cm kawałki. Jogurt mieszamy z jajkami, cukrem
Marder&Marder ManufactureCiasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka(...)następnie wyrobić kruche ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny, po czym rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut. Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek i piec jeszcze przez 15 minut
Tradycyjna Kuchniaricotta• Oliwki• Sól/pieprzMąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h. Przygotować farsz:Wszystkie składniki farszu zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku.Ciasto wałkować
Mia Cucina Sofieta