szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:232/1736)

Sernik z brzoskwiniami 190

Ostatnio jechałam w odwiedziny do znajomych do Luksemburga, z tej okazji postanowiłam zrobić jakieś ciasto. Jako, że mamy sezon na brzoskwinie to padło na sernik z brzoskwiniami. Wyszedł przepyszny i mogę go serdecznie polecić!  Składniki 900 g twarogu na sernik 3 jajka 4 łyżki mąki 180 ml śmietany 12% 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)jajko 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy do reszty składników na spód i wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier

Delusional Trine
Łódeczki rabarbarowe – kuchnia podkarpacka 218

cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu Cukier puder do oprószenia Mąkę wysypujmy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę i siekamy. Dodajemy resztę składników na ciasto i szybko wyrabiamy. Spłaszczamy, formując placek, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę, a najlepiej 2–3 godziny. W międzyczasie obieramy rabarbar, kroimy go w plasterki, dodajemy cukier(...)się. Taką masę miksujemy na gładko i dalej podsmażamy, żeby woda odparowała. Marmolada musi być na tyle gęsta, by nie wylewała się z łyżeczki. Odstawiamy ją do wystygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 mm , wycinamy z niego nieduże kwadraty (ja użyłam foremki o karbowanych brzegach i boku długości 4 cm). Marmoladę układamy na kwadratach po przekątnej

Trzeci talerz
Rogaliki z marmoladą pigwową 194

nadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam Wam również mój starszy przepis na rogaliki z nadzieniem orzechowym. Z ciastem świetnie się pracuje, rogaliki podczas pieczenia rosną. Ciasto: 500 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g miękkiego masła łyżka ekstraktu z wanilii lub migdałów 3 żółtka 2 jajka 50 g drożdży (pół kostki), 150 bardzo drobnego cukru lub cukru(...)żółtka zachować. Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajka, surowe żółtka, płynne drożdże, śmietanę i ekstrakt. Szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze śmietany. Z ciasta uformować wałek, podzielić na pięć równych kawałków. Każdą porcję ciasta rozwałkować na kształt koła. Każde koło przeciąć na 8 części

Czerwień i błękit
Wielkanocne muffinki z kremem 184

misce wymieszać suche składniki, czyli  mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Jajko, jogurt, olej  zmiksować- nie ubijać. Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać. Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4. Muffiny piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru. Upieczone muffiny wyjąć na kratkę(...)rozpuszczoną czekoladą zdjąć z garnka, pozostawić do lekkiego ostygnięcia ( nie może jednak zbyt wystygnąć i zgęstnieć ). Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Do utartego serka dodać białą rozpuszczoną czekoladę. Szybko zmiksować, do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo, gdyż krem może się zważyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekorowania tortów. Wyciskać krem na ostygnięte muffinki, tworząc

kolorowotorcikowo
Rogaliki dyniowe z żurawiną i orzechami laskowymi 200

Konfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, łyżeczka cukru waniliowego, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 150 bardzo drobnego cukru lub cukru pudru, 2/3 szklanki puree z dyni. Do posmarowania: 1 białko z łyżką(...)żurawinowa  Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże oraz puree dyniowe. Szybko zagnieść ciasto. Gdyby było za gęste, dodać jeszcze śmietany, a jeśli za luźne - mąki. Odstawić na ok. godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować wałek, podzielić

Czerwień i błękit
Rodzynkowa drożdżówa 181

Każdy gdzieś tam w zakamarkach swojej kuchni chomikuje przepisy rodzinne. Jako, że czas wspominkowy, to zajrzałam do Matczynych zapisków, by znaleźć idealne ciasto drożdżowe. Szybkie, wyjątkowo smakowe i najlepiej wchodzi ze szklanicą ciepłego mleka na kolację oraz dnia następnego z poranną kawką! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, szklanka mleka, 150 g margaryny mlecznej, 2-3 jajka, małe opakowanie(...)Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem. Wbijamy jajka. Mleko podgrzewamy i w ciepłym rozpuszczamy drożdże. Wlewamy do miski z mąką. Rozpuszczamy tłuszcz i również do ciepłego wlewamy aromat do ciasta. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej pierwotnej objętości. Rodzynki parzymy na sitku i obsypujemy mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do wysmarowanej

Karczma Honorietty
Jogurtowiec z owocami na kruchym cieście 637

akurat użyłam brzoskwiniowego , ale możemy jego smak dopasować też do używanych owoców , albo  skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego) Składniki : Na formę 28 x 24 cm Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki (280g) pół kostki zimnego masła (125g) 1/3 szklanki cukru (70g) czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka. Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru(...)proszek ( takie po 40g) 300g owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić ok 20 min w lodówce a następnie upiec w 180'C ok 20 min , do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Białka

Malinowa Kawiarenka
Ciasteczka z bezą, czyli słodkie aspirynki. 139

mąki pszennej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka  cukru waniliowego szczypta soli 125 g margaryny 2 żółtka jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany dżem do połączenia ciasteczek (ja użyłam rabarbarowego, lecz może być również każdy inny, nieco kwaskowy dżem) BEZA: 2 białka szczypta soli 200 g cukru(...)cukier, cukier waniliowy, sól, mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto

Rozpustne gotowanie
Ciasto Truskawkowe z Bezą 345

wszystkich którzy mają ochotę na coś bardzo słodkiego i pysznego. Jest ono łatwe do zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm. Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury(...)sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem

Mama Gotuje
Zimowa szarlotka z bezą 173

pomarańczami. Dodałam odrobinę mielonej skórki pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe. Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki:Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli(...)łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 187

słodka beza. Ciasto idealne można by rzec. Zróbcie, a na pewno nie pożałujecie...no chyba, że tego trzeciego zjedzonego kawałka, kiedy miało się skończyć na jednym ;) PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO  ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ Składniki: ( na blachę prostokątną )  450 g mąki pszennej 3/4 szklanka cukru pudru + 1 szklanka do bezy 250 g zimnego masła 4 żółtka ( białka zostawić(...)bułki tartej Wykonanie:  Zimne masło pokroić w kostkę, cukier i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać składniki nożem. Dodać żółtka oraz śmietanę lub jogurt  i szybko zagnieść ciasto ( lub przygotować ciasto w malakserze ). Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/1. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Większą  porcję włożyć na 40 minut do lodówki

kolorowotorcikowo
Tarta z agrestem i kremem czekoladowym 218

Krucha tarta wypełniona orzeźwiającą, budyniową masą z agrestu. Na wierzchu słodki krem z białej czekolady dla osłody :) kruche ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody MASA AGRESTOWA: 800 g agrestu 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe KREM CZEKOLADOWY(...)czekolady białej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Z reszty ciasta wycięłam motylki i piekłam

https:KKuchniaMniam
Tarta z rabarbarem i budyniem 218

Moja ulubiona...tarta...z rabarbarem, cały rok czekam z utęsknieniem na sezon rabarbarowy. Lekko słodka, lekko kwaskowa, przepyszna, rabarbar utopiony w budyniu, mało kruchego ciasta, a dużo rabarbaru...mniam. Ciasto mimo że nie jest podpiekane, jest idealnie kruche, niezakalcowe. Polecam, sezon rabarbarowy jest tak krótki...  :) Składniki: 200 g mąki pszennej 120 miękkiego masła 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli(...)puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać miękkie masło i rozrabiać palcami tak długo, aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy dodać wodę i wyrobić szybko jednolite ciasto. Odłożyć ciasto na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka wg przepisu na opakowaniu. Jeśli budyń jest bez cukru, to należy dodać

na moim stole...
Kruchy placek morelowo budyniowy 174

ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem.     Składniki na ciasto kruche:   - 500 g mąki krupczatki- 125g cukru pudru-  250g masła- 2 żółtka- 1 łyżka kwaśniej śmietany- 1-2 łyżki lodowatej wody- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 1 kg świeżych moreli(...)pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto się schłodzi

mojewypiekiinietylko
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 454

węgierkami, a owoce zamiast wymieszać z bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą i śliwkami Składniki na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na piankę(...)wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem. Ja piekę

Kulinarne przygody Gatity
Placek z jabłkami 142

cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę siekamy z cukrem pudrem i margaryną. Dodajemy żółtka i śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na 2 części, wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

MojaQchnia.pl
Szarlotka na kruchym cieście 159

cukru cytryna łyżeczka cynamonu Przygotowanie   Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku

R'n'G Kitchen
Szybka kremówka z malinową konfiturą (bez pieczenia) 164

pieczenia) Są takie dni, w których nie mam ochoty lub po prostu czasu na tradycyjne wypieki. Wówczas stawiam na proste rozwiązania jakimi są ciasta bez pieczenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybką kremówkę z malinową konfiturą. Pyszny krem (a la karpatkowy), konfitura dla przełamania smaku i paluszki francuskie. Kilka prostych składników, a jaki smaczny efekt Osobiście uwielbiam kremówki(...)lekko nasączyć paluszki francuskie stanowiące spód ciasta. Przygotowujemy masę. Dwie szklanki mleka wlewamy do garnka z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka), dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko (1 szklanka) mieszamy bardzo dokładnie z żółtkami jaj, cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią i mąkami. Naszą mieszankę dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze

Słodkie okruszki
Tarta z Rabarbarem 134

Przyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g  cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Nadzienie: 3 jajka 150 ml śmietanki 30% 80 g mąki 150 g cukru pudru około(...)przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 mi Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej

Mama Gotuje
Mazurek z masą mleczną i bakaliami 345

zrobiłam swój pierwszy mazurek - z masą mleczną i bakaliami. Był pyszny, a jego słodycz była przełamana kwaśnym dżemem. W tym roku też coś z pewnością wykombinuję :) Składniki (24x28 cm): Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany (12% lub 18%) cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku(...)wody 1 łyżka cukru waniliowego dżem z czarnej / czerwonej porzeczki bakalie / czekolada do dekoracji Sposób wykonania: 1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem

Kuchnia domowa Ani
Krucha tarta z węgierkami 174

tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny. Składniki: 300 gram mąki pszennej(...)cukier puder wymieszany lub cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak  do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę. Blaszkę wstawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem 266

Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała(...)każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Odciąć nadmiar ciasta i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 4555

szukałam inspiracji w internecie i na blogu  Eksperymentalnie  znalazłam przepis na takie ciasto i postanowiłam je wypróbować. Choć osobiście nie bardzo przepadam za rabarbarem to to  ciasto mi bardzo bardzo zasmakowało i pewnie jeszcze nie raz je zrobię. Składniki : 500 g mąki (3 szkl.) 200 g masła lub margaryny 100 g cukru (½ szkl.) 1 całe jajko(...)cukru 500g rabarbaru cukier puder do posypania Przygotowanie:  W misce umieść mąkę, posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, mleko i sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części (w zależności od tego czy chcesz mieć wyższy czy niższy spód niech jedna część będzie większa lub mniejsza). Jedną częścią ciasta wyłóż spód blachy

Motylkowa Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 173

mogłam mu się oprzeć i zrobiłam ciasto. Obowiązkowo również ugotowałam kompot z rabarbaru,to taki mój tradycyjny majowy zestaw. Przepis na ciasto pochodzi z bloga I love bake  ciasto: 2,5 szkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pianka: 5 białek 1 szkl. cukru 2 op. budyniu(...)obierać),posypać łyżką cukru i odstawić. Mąkę przesiać razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać sól, żółtka i wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko zagnieść ciastoCiasto podzielić na dwie części. Jedną wylepić dno formy (u mnie kwadratowa o wym. 24×24 cm) wcześniej wyłożona papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki

Kolorowa kuchnia Elki
Kruche ze śliwkami i bezą 162

śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 6 żółtek • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 500 g śliwek węgierek Beza • 6 białek • 1 szklanka cukru(...)grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Ciasto trudno się zagniata i należy

To co kocham
Seromak z serkiem mascarpone 197

Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka(...)łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem

Luźna Kuchnia
Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym 193

kilogramów staram się je piec rzadziej, żeby nie kusiły. Tym razem jednak jak zobaczyłam przepis na tej stronie , postanowiłam je koniecznie upiec, bo byłam bardzo ciekawa połączenia kakaowego kruchego ciasta z kajmakiem.  Wyszły przepyszne. Delikatne, kruche o wspaniałym połączeniu dwóch smaków. Wprawdzie krem wyszedł mi troszkę rzadszy, ale to w niczym nie ujmuje babeczkom :-) Z podanego przepisu wychodzi(...)margaryny 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru Sposób wykonania babeczek Odjąć 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dołożyć 3 łyżko kakao. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Foremki do babeczek wysmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną i wylepić ciastem. Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11 minut ( gdy foremki są małe) lub 13 minut ( gdy foremki

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka tatrzańska 194

Witajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam!Składniki:25 dag mąki tortowej25 dag mąki krupczatki250 g margaryny / masła100 g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietanyNadzienie(...)jabłek (szarej renety)2-3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonu1 cukier waniliowySposób wykonania:1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki.2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy

Kuchnia domowa Ani