Kolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą. kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty(...)razem z proszkiem oraz cukrem pudrem do miski lub na stolnicę. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i szybko posiekać nożem. Następnie dodać sól oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie części (jedna troszkę większa), owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 2 godz. Formę o wym. 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia
Kolorowa kuchnia Elkisobie cynamonu, maku ani skórki pomarańczowej to swoją owocową świeżością i puszystą bezą podbiło gusta domowników. Już mam zamówienia na kolejne blaszki :) SKŁADNIKI (blaszka 25 x 40 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka jaj masa śmietanowa 250 ml śmietanki kremówki 500g mascarpone(...)mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych posypka truskawkowy maczek Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiewamy na stolnicę, łączymy z kawałkami zimnego masła, cukrem wanilinowym proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy formą i wkładamy na 45 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika
DefinicjaSmakuŻeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g. Składniki: Ciasto: 300 g mąki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oleju 8 łyżek lodowatej wody 60 g łyżki zimnego masła Farsz: 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku(...)twardo 4 łyżki startego grana padano 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (⅓ i ⅔). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Sery, czosnek
Pełny talerzpodgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało mogę powiedzieć, że jest idealny sprawdza się za każdym razem czy do tarty brokułowej czy do szpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej(...)masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę
Brzuszki Łakomczuszkicytryny skórka z połowy wyparzonej cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka i zetrzeć
Gorący kąsektworzą ciekawy wzór na zwykłym ciasteczku maślanym. Klasyczne maślane ciasto na ciasteczka, przygotowałam z dodatkiem aromatycznego cynamonu . To właśnie jego dodatek, oraz świąteczny motyw na ciasteczkach sprawiły, że ciasta sprawdzą się idealnie, jako bożonarodzeniowy wypiek. Ciasteczka takie, pięknie opakowane, mogą stać się pięknym prezentem dla Waszych bliskich. Zróbcie takie ! PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CYNAMONOWE Składniki na ciasteczka(...)niedużą kostkę. Masło i mąkę posiekać dobrze nożem na stolnicy lub rozdrobnić w malakserze ( ja używam malaksera ). 3. Do mąki z masłem dodać jajko i zagnieść szybko jednolite ciasto. Tu także ułatwiam sobie pracę, tym samym nie ogrzewając ciasta i zarabiam ciasto malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Ciasto włożyć
kolorowotorcikowowinogronami, słodką galaretką i owocową, puszystą pianką. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy nieśpiesznie pitej w promieniach chłodnego już październikowego słońca. Zaletą tego wypieku jest to, że smak ciasta możemy dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytej galaretki i owoców, choć ja polecam tę wersję, z owocami wczesnej jesieni. To co, skusicie się na kawałek? Składniki(...)jajka Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski, dodajemy skórkę z cytryny, posiekane masło i rozcieramy wszystko opuszkami palców aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym
Rozpustne gotowanieciasto w domu (do czego bardzo zachęcam), to koniecznie zostawcie je na noc w lodówce i zjedzcie na drugi dzień. Przez te kilka, kilkanaście godzin w chłodzie smaki kremu, ciasta i owoców doskonale się połączą i wtedy dopiero tarta nabierze smaku i to jakiego smaku! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 0,5 szklanki cukru(...)łyżka cukru Dodatkowo: 200 g jeżyn 3 dojrzałe brzoskwinie 1 galaretka brzoskwiniowa Dr. Oetker Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem
Kulinarne InspiracjeSYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza do kruchego ciasta, dwie foremki 26 cm i 15 cm, ciasto zaraz po wyrobieniu przełożyć do foremek, mocno przyklepać do dna i rantu, schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięMałe, maślane, kruche. Babeczki, które możemy wypełnić dowolnie według upodobań są apetyczną opcją do podania na słodko, lub także na wytrawnie (pomijamy dodatek cukru przy wyrabianiu ciasta). Można je przechowywać w szczelnym pojemniku i podać nawet za kilka dni ( bez masy). A Wy dekorujecie babeczki ze swoimi Dzieciaczkami? :) Składniki: 30dag mąki pszennej (typ 450) 20dag masła (nejlepiej z zawartością(...)masło. Masło wraz z mąką siekamy drobno nożem do momentu kiedy nie powstaną drobne grudki, wyglądem przypominające kruszonkę. Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy żółtka wraz z cukrem i szybko wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało). Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz
ChilliJemytruskawkami koniecznie musi być :) Tym razem postawiłam na ciasto mega truskawkowe. Puszysty biszkopt, lekka, rozpływająca się w ustach pianka i mus ze świeżych truskawek to połączenia idealne. Ciasto bardzo szybko znikło ze stołu :) Biszkopt upiekłam według przepisu, który już znacie, ale tym razem użyłam blachy prostokątnej 24 na 26 cm (przepis tutaj). Składniki na biszkopt: * 5 jajek(...)cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Moja rada
Zrób to smaczniekształcie serc jakie zrobiłam ze starszą córcią :-) Przy okazji przetestowałam cukier do polew Diamant, jaki niedawno dostałam od firmy :-) Herbatniki wyszły obłędnie waniliowe, pachnące, kruche, pyszne... upieczcie koniecznie... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukry i proszek mieszamy razem. Dodajemy masło starte na tarce o dużych oczkach i rozcieramy w dłoniach, aż powstaną małe grudki (jak kruszonka). Następnie dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 - 5 mm i wycinamy ciastka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut
Czary - gary w kuchniletnich, czerwonych wspomnień okraszonych malutkimi zielonymi piegami :))) Ciasto dodatkowo posmarowałam konfiturą truskawkową od MarokoSklep , dzięki czemu mój sernik jest podwójnie truskawkowy! Szczerze polecam, na każdą okazję. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA(...)proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy
MamaOskarkaSzarlotka wyszła obłędna. Trzeba tylko poczekać żeby chwilę przestygła, zanim zaczniemy ją kroić. Ja do zdjęć tego nie zrobiłam, bo chciałam złapać ostatnie promienie słońca. Dlatego kawałki ciasta nie trzymają ładnie formy. Składniki: 250 g masła 1 szklanka cukru 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru waniliowego (domowego ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wykonanie: Formę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier i ponownie posiekać. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Można też wyrobić kruche ciasto w robocie. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą rozwałkować na wymiary blachy. Jeden płat położyć w przygotowanej blaszce
Sto kolorów kuchnisię te bułeczki, tym bardziej, że spodziewaliśmy się kilku ważnych gości... córka z zięciem i z wnuczkami. To był strzał w 10! Bułeczki szły jak przysłowiowa woda. Składniki na ciasto: 800 g mąki krupczatki 200 g masła 150 g margaryny 60 g świeżych drożdży 3 jajka 3 żółtka 300 g gęstej śmietany (18 lub 22%) ¼ łyżeczki soli Składniki na farsz(...)kostkę masło i margarynę, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam z ciasta kulę, przełożyłam do miski i przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Teraz zrobiłam farsz W dużym rondlu zagotowałam 3 szklanki wody. Soczewicę przelałam
Kuchnia u Krysipracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko(...)łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa
mojewypiekiinietylko