szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:197/1736)

Tarta z rabarbarem i kremem 103

rabarbarem i kremem?  Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk.  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45-60 min.   W między czasie robimy nadzienie

Kuchnia Łukasza
Sernik z rosą - pyszny 144

zimne masło i siekać do momentu, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę (ja czasem rozcieram masło z mąką w rękach). 2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki (u mnie ta pierwsza wersja :-)) 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, blaszkę

kruche babeczki
Tarta ziemniaczana z łososiem 135

pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij

codojedzenia
szybka pizza ze szparagami 203

smakowitym dodatkiem! Dziś proponuję pizzę. Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa. Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera. Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam. składniki: ciasto: ok 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłego mleka

6niebo
CIASTO CZESKIE 441

połowy cytryny dżem wiśniowy   Wykonanie: Ciasto:   Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.   Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 142

burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto  wałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM POD OWSIANĄ PIERZYNKĄ 99

cukrem pudrem. Posiekany tłuszcz (masło i smalec) dodajcie do mąki i szybko wyróbcie (ręcznie lub, lepiej, mikserem). Kiedy zacznie przypominać  mniej więcej "mokry piasek" dodajcie żółtka. Szybko zagniećcie ciasto, obwińcie je kawałkiem folii i włóżcie na kilkanaście minut do zamrażalnika. W tym czasie zróbcie nadzienie. Rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki wielkości około 1 cm. W rondlu rozpuśćcie masło, wrzućcie

OliveandThyme
Tęczowa rolada z galaretką 154

Moje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder

Tradycyjna Kuchnia
Sernikowy tort z malinami 376

dekoracji bita śmietana poszatkowane pistacje     Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut

Mała Cukierenka
Pyszna szarlotka klasyczna 229

dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta

Mieszam w Garnku
Placek do barszczu 182

grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta. Wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem

Kulinarne życie
Sernik cynamonowy z syropem klonowym i polewą karmelową 133

rozpuszcza się w ustach :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Tortownicę o średnicy 23 cm natłuścić, oprószyć kaszą manną. Ciastem wylepić spód foremki. Nakłuć widelcem

Domowa cukiernia Ewy
Sernik "czekoladowa dama" 174

sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę

Wanilia i Kardamon
Bułki nocne 212

pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś przyzwyczajony

Basia w kuchni
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 203

Witam wszystkich w wiośnie i zapraszam na przepyszne ciasto cytrynowe!Chyba jak widać z nazwy jest to ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo jest to czas z pieczeniem i ostudzeniem. Bardzo cytrynowe i pachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej

Kuchnia Łukasza
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 224

sól, miksujemy do momentu aż ze składników utworzy się jednolita kula (ew. można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.Zamrożony szpinak podsmażamy(...)serem. Solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Na cieście równomiernie rozkładamy szpinak, zalewamy masą jajeczną.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut, do momentu aż brzegi tarty się zarumienią, a masa jajeczna się zetnie.Podajemy

Obiad za dychę
Mini tarty kokosowe z owocami 263

polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto w piekarniku

Ala piecze i gotuje
Tarta z morelami i migdałami 184

płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku

Ala piecze i gotuje
FAWORKI: kruchutkie faworki z piekarnika, przepis 129

chrupiące faworki.  Pyszny przepis na kruchutkie faworki z piekarnika.      Oto wyjątkowy przepis na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które udadzą się każdemu! Faworki pieczone w piekarniku są mega kruche, lekkie i mają piękny złoty kolor. Szybkie faworki z piekarnika są niedrogie i bardzo łatwe do zrobienia - przepis idealny na co dzień i od święta! Faworki - idealny(...)pyszne i dają dużo radości z jedzenia, nie tylko tym najmłodszym :) Domowe faworki - poniżej pełny przepis na wyjątkowe faworki z ciasta francuskiego z piekarnika. Faworki z ciasta francuskiego - przepis. Faworki - szybki i łatwy przepis - składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder do posypania Faworki - jak je przygotować: Krok 1. Wyjąć ciasto francuskie z opakowania i rozłożyć na blacie lub stolnicy

Moja Książka Kucharska
kostka cappuccino 276

składniki na 1 ciasto czekoladowe: (pieczemy dwa takie ciasta lub podwajamy porcje a po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty) 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 60

Domowy Smak Jedzenia
murzynek ekspresowy 125

składniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao

Domowy Smak Jedzenia
ekspresowe ciasto choinka + ciasteczka 170

Wesołych Świąt !!! składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 100 – 150 g masy makowej 1 białko, ubite na sztywno 1 jajko + 1 łyżka wody bakalie opcjonalnie

Domowy Smak Jedzenia
rolada z kremem z mascarpone i kokosem 150

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta

Domowy Smak Jedzenia
szybie ciasto czekoladowe 119

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Rogale marcińskie 131

drożdży, odrobiny ciepłego mleka, cukru oraz łyżeczki mąki. Odstawcie w ciepłe miejsce na 15 minut. W sporej misce umieśćcie przesianą mąkę, rozczyn, cukier, jajka i resztę mleka. Szybko wyrabiamy ciasto (najlepiej tak aby pozostało chłodne) po czym dodajemy 2 łyżki masła i ponownie zagniatamy. Formujemy prostokąt, owijamy folią do żywności i schładzamy w lodówce (ok 30-45 minut). Wyciągamy ciasto

Szybko Tanio Smacznie
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką 110

pizze z ciasta francuskiego z szynką to idealna, wręcz wymarzona przekąska na przyjęcie. Szczególnie sprawdzi się na domówkach, kiedy jedzenie znika w mig. Przygotowanie mini pizzerek z ciasta francuskiego jest bardzo szybkie i proste. Moje ulubione składniki, które dodaje do pizzerinek to szynka, ser, pieczarki oraz czerwona cebula. Zdarza mi się także używać do nich mozzarelli, oliwek czy pomidorków koktajlowych

Kuchnia Bazylii
Ciasto porzeczkowe 151

ilość porzeczki czarnej. Z jednej części zrobiłam dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii" przepis na z owocami i robię.  OK, ciasto wstawione, w końcu upieczone, ale zbyt gorące. Wszyscy czekają na to, kiedy wystygnie i kiedy będzie można go pokroić. Dzieciarnia się nie cierpliwi. Nareszcie moment konsumpcji nadszedł...... i co się(...)szklanki i wtedy wymieszać z porzeczkami. A jeśli to nie zda egzaminu, to miałam jeszcze pomysł, by zrobić  słodką bitą śmietanę na wierzch, przykryć nią porzeczki, ale ciasto zbyt szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D   Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci, a wręcz przeciwnie.  Wypróbujcie na różne sposoby i dajcie

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania