szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:189/1736)

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym 183

trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika. Składniki:           Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao

Kuchcik gotuje
Kruche ciasto rabarbarowe 182

pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko 3 laski rabarbaru szczypta soli1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki.Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy  w plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną(...)posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek, a na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnikana.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Raz na jakiś czas należy zajrzeć do piekarnika i jeśli beza za szybko brązowieje, obniżyć temperaturę do 160 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Czerwcowe doskonałości, czyli kruche ciasto z truskawkami i pianką 108

budynie jasne bez cukru 5 białek 75 dag truskawek Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz jajek i śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, na prostokąt o wymiarach blaszki (25 cm na 36 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej

KulinarneImpresje.pl
Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe 180

Frangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego. Proste, urocze, a krem idelnie łączy maślane ciasto francuskie z kwaskowatym, bardzo wyrazistym w smaku rabarbarem w taki sposób, że naprawdę trudno im się oprzeć. Polecam, pracy przy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty i delikatny sernik 125

czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wyklej spód, nakłuj widelcem. Piecz w nagrzanym piekarniku 15 minut

Z Kuchni Do Kuchni
BUŁKI CIABATTKI ORKISZOWE- BŁYSKAWICZNE I PYSZNE 177

mieszam tylko do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę (dłońmi maczanymi w oliwie) i przełożyć do miski przesmarowanej oliwą, przykryć i odstawić na ok.20 minut do podwojenia objętości. Ciasto bardzo szybko wyrasta. Ja swoje zbijałam po 20 minutach i wyrastało jeszcze raz (byłam zajęta czym innym...). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany maką blat, obtoczyć delikatnie w mące, podzielić na dwie

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z agrestem i pianką 143

ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta – mąkę cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło. Posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. jedna z nich musi być dużo większa. 4/5 do 1/5. Małą część ciasta włożyć do lodówki. Przygotowanie owoców – agrest oczyścić, czereśnie wypestkować. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Rolada orzechowa 192

dzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto kruche:     300g mąki pszennej     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia     50g cukru pudru     2 łyżeczki cukru waniliowego

Cukiernia Pychotki
Szarlotka z ananasem 173

smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika na godzinę. Blaszkę (20x30cm) wylepić ciastem z lodówki, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą. Jabłka umyć, obrać

Smakołyki Asi
Waniliowa tarta z truskawkami i budyniem 148

zgęstnieje, ściągamy go z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.  Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier. Dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone nie będzie się lepiło i łatwo rozprowadzimy je na blaszce. Przygotowujemy formę do ciasta. Dno tortownicy wykładamy

Smak mojego domu
Ciasto jogurtowe z truskawkami 602

boki smarujemy masłem. Przelewamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki przecięciem do góry. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieni, możemy je przykryć folią aluminiową. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

My Culinary Art
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem 131

Ciasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z rabarbarem na cieście orkiszowym 134

cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać nożem, albo siekaczką do ciasta, tak, aby nie było widać kawałków masła - chodzi o konsystencję wilgotnego piasku. Dodajemy roztrzepane żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwa kawałki - jeden nieco większy od drugiego - ja na spód używam 2/3 ciasta, a na kratkę z wierzchu 1/3. Obie części wstawiamy do lodówki

Kulinarne Inspiracje
Wytrawne kruche babeczki (z pieczarkami, z łososiem i mascarpone i z indykiem) 387

pieprz oregano tymianek ostra czerwona papryka słodka czerwona papryka Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i solą. Dodać żółtka, margarynę i wodę a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem. Piec

Mama Gotuje