szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:185/1736)

Kruche ciasto z rabarbarem 127

Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem otulonym chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 600g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 180g masła ekstra 100g cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Wykonanie: 1. Rabarbar umyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 1132

kopiasta łyżka mąki pszennej 1 laska wanilii 500g rabarbaru cukier puder do oprószenia ciasta Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, przypominać duże płaty kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez

Obiad gotowy
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 197

mąki? Zamiast mąki jest kasza manna i jest to najlepszy, pulchny i delikatny makowiec jaki jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też są w składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Kuchnia Paulettes
Malinowa chmurka 176

drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę dodać zimne, pokrojone masło i posiekać. Dodać resztę składników ciasta i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy. Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić przez około 30 min. Piec

Pieguskowa Kuchnia
Malinowa chmurka 282

drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40-50 g płatków migdałowych Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę dodać zimne, pokrojone masło i posiekać. Dodać resztę składników ciasta i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy. Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić przez około 30 min. Piec

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto grysikowe z owocami leśnymi 245

bokach "przypinam" papier klamerkami, wówczas nic się nie przesunie. Jeśli chcemy gotowe już ciasto wyjąć z formy, poprośmy do pomocy drugą osobę; chwytając za brzegi folii delikatnie i szybko przenosimy ciasto np. na deskę.Nie jest to jednak konieczne i możecie pozostawić ciasto w blaszce. Spód wykładamy warstwą herbatników (jeśli trzeba docinamy herbatniki). Na to wykładamy połowę kremu i równomiernie

My simple kitchen
Wiśniowa tarta z bezą 171

cukru Diamant 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tortową o średnicy 26 cm podwijając boki. Włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami 131

łyżka masła 1 łyżka cukru trzcinowego bita śmietana do dekoracji Masło zimne kroję, przekładam do miski, dodaję smalec, przesianą mąkę, żółtka, cukier puder, sól proszek do pieczenia i ciasto zagniatam szybko rękoma. Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Wykorzystałam formę o średnicy 22 cm. 1/4 ciasta odkładam. Pozostałe rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na średnicę formy plus boki. Ciasto przekładam

wesoła kuchnia
TARTA Z JAGODAMI 156

łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa  WYKONANIE Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut. Krem: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy

słodki bratek
Swieza tortilla z meksykanskim akcentem 141

czerwoną wędzoną paprykę oraz szczyptę sproszkowanego chilli, ale nie jest to konieczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 15 min, aby odpoczęło; Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto na blacie i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich wałkujemy okrągły placek i smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż do powstania brązowych "kropek". Gotowe, usmażone

Kuchnia od dwojga
Ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem 146

składnikiem i to właśnie on czyni z prostego ciasta wyborny deser. Przygotowanie tego ciasta, to dosłownie chwila czasu, a wypiek tak przypada wszystkim do gustu, że znika naprawdę szybko.  Te ciasto naprawdę spodoba się osobom, które lubią gdy w cieście jest więcej jabłek, niż ciasta. Lecz wiadomo, że w ciastach z dużą ilością jabłek często powstaje zakalec

Kuchnia Łukasza
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 211

jeśli za rzadka dosypujemy skrobi ziemniaczanej. Po wymieszaniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok 30 minut, aż do podwojenia objętości ciasta (ciasto bardzo szybko rośnie). Po tym czasie foremkę do wypieku wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, przykrywamy foremkę folia i odstawiamy ponownie na ok. 30 minut do wyrastania. Dla niecierpliwych

Naturalna Kuchnia
Anielska szarlotka 171

drodzy, dziś zapraszam po przepis na nieskomplikowaną i szybką szarlotkę. Ciasto pięknie pachnie cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: Kruche ciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek

Kuchnia domowa Ani
Banoffee, szybkie słodkie ciasteczko 133

Bardzo znane w Anglii ciasto, bardzo słodkie i pyszne. Zrobiłam dzisiaj prostrzą wersję banoffe. Idealnie na Walentynkowy Dzień. Bardzo szybko je zrobicie. Z tej porcji wychodzi 5 ciasteczek. Biszkopty pokruszyć, dodać szczyptę soli i wlać roztopione masło, wymieszać. Rozłożyć masę z ciastek do specjalnych krążków i lekko przydusić masę. Wstawić na chwilkę do lodówki, żeby masło stwardniało.   Na każdym

Kuchnia Pokoleń
Ciasto 3 Króli 147

Przepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech

Moje domowe kucharzenie