szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:187/1736)

W biegu: ciasto jednogarnkowe :) 293

Było błyskawiczne śniadanie, szybki obiad, czas na deser Dzisiaj ciasto jednogarnkowe – proste, mało zmywania i naprawdę pyszne w smaku. Ciasto znika tak samo szybko, jak szybko się je przygotowuje. Idealne do filiżanki kawy lub herbaty. Zapraszam! SKŁADNIKI: 1 kostka margaryny (lub szklanka oleju roślinnego) 1 szklanka brązowego cukru (może być też biały, ciasto wyjdzie słodsze) 2 szklanki mąki

Kuchnia w biegu
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 170

serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który(...)powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy ciasto na lekko podsypanej mąką stolnicy. Ze względu na zawartość sera to ciasto będzie lepkie. Stolnicę podsypujcie tylko odrobiną mąki – im mniej będzie jej dodane ‘ekstra’, tym bardziej miękkie

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z borówkami 208

owoców cukier kokosowy lub syrop klonowy Masło z proszkiem przesiać do dużej miski, wrzucić masło i posiekać szybko nożem. Kiedy masło będzie już dobrze rozdrobnione, dorzucić żółtka i cukier albo syrop. Zagnieść i pod koniec dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a blachę o wymiarach(...)albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść. Ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję mokrego piasku, to znaczy musi dać się zbić w kulkę, którą w miarę łatwo rozgnieść rękami na mniejsze kuleczki. Ciasto wstawić do piekarnika

Przepysznik - BLW i nie tylko
CIASTO PLEŚNIAK 178

Strasznie żałuję tej późnej decyzji, bo jest tak pyszny, że oblizuję talerz, aż do ostatniego okruszka :-). I smaku dodają mu czarne porzeczki... po prostu uwielbiam kwaskowe ciasta! Na kruche ciasto 200 g masła, schłodzonego 5 żółtek, z dużych jajek 400 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki drobnego cukru  szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)czarnej porzeczki  blaszka o wymiarach 20x30 WYKONANIE Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 równe części (u mnie jedna z części - ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych),Uformować 3 kule, owijamy folią spożywczą

Mała w garnku miesza
Słodkie drobiazgi 100

Ciasto parzone jest u mnie na stole zawsze jak ktoś niespodziewanie na kawkę wpadnie lub gdy mam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba. Od kilku lat zamiast pączków  w tłusty czwartek smażę takie drobiazgi. Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny lub masła 1 szklanka mąki 4 jajka cukier puder(...)kolor - Usmażone wyciągać łyżką cedzakową na  papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar oliwy.   Przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem Czy oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybko rośnie to znaczy że jest dobry. Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką

Eli Gotowanie
Strudel z jabłkami 197

elastyczne i tylko lekko kleiste (nie może kleić się do rąk). By ciasto dobrze się rozciągało najlepiej energicznie rzucić nim 100 razy o stół (bez obaw idzie bardzo szybko). Gotowe ciasto odstawiamy w natłuszczonej misce na około godzinę, by odpoczęło. Wierzch zabezpieczamy folią. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je na małe kawałki. Dodajemy do nich 3 łyżki soku

Dieta bez mleka
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 424

sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka z powidłami 137

masła 150 g powideł śliwkowych lub innych, wedle uznania 1 jajko do smarowania ciastek przed pieczeniem opcjonalnie: 30 g kakao Składniki na ciasto wyrabiamy kruche ciasto. Staramy się ciasto wyrobić szybko, by nie zagrzało się od naszych dłoni. Można je także wyrobić przy użyciu miksera planetarnego. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawamy z niego okrągłe ciastka

Kucharzyca
Papierówki pod migdałową kruszonką 117

Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta cytrynowa z granatem 153

cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 śmietan-fix 1 owoc granatu WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki.  Zimne ciasto rozwałkować i wylepić nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Formę

Passions hobbies life
Karnawałowa szarlotka z pianką 244

masło. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.  Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło

Grunt to przepis!
Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 170

wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.  Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez minimum 30-40 minut. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać połową

Grunt to przepis!
Jabłecznik 142

reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia

Kuchnia Danusi
Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 100

szklanka cukru trzcinowego 1 garść płatków migdałowych  Przygotowanie:  ciasto: Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli  szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.  Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą

Bon appetit mon amie
Stefanka 271

gorzkiej   - pół szklanki cukru   - 50 ml spirytusu (jeśli będą jadły dzieci nie dodawać )   - pół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki

Wypieki Rene
KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWE 137

sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty

Ciastka - domowe słodkości
MAKOWIEC GWIAZDA 590

potem kolejny raz. Powtórz tę czynność z pozostałymi parami ciasta. Delikatnie nałóż boki tortownicy, zepnij i posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Piecz makowca przez 45 minut. Ciasto dość szybko się mocno rumieni, dlatego przykryj je w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej. Ja przykryłam swoje ciasto około 15-20 minut od rozpoczęcia pieczenia.  Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 122

sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania