Szybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np. NAJPROSTSZA
Kuchnia MagdaLenyBanalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest
Z Kuchni Do Kuchnipiątek rybka na obiad musi być a jeżeli nie macie pomysłu, jak j ą przygotować, spieszę z pomocą ;) Przepis na pieczony filet z łososia w cieście jest szybki, prosty w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny. Ryba jest bardzo soczysta a pokrywające j ą puszyste ciasto, idealnie komponując si ę z łososiem
La grande e la piccola cuocaszybkie i proste ciasto, które możecie upiec w wolnej chwili. Dodatek dżemu śliwkowego sprawia,że ciasto jest wilgotne i smaczne SKŁADNIKI: 3 szkl. mąki 1 łyżeczka płaska sodki 1 łyżka czubata kakao 1 szkl. cukru 2 jaja 1 szkl. mleka zapach migdałowy mały słoiczek dżemu śliwkowego Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i mleko, wymieszać, dodać resztę składników, wszystko utrzeć
Z MarcepanemZawsze szukałam szybkiego przepisu na ciasto, aby móc je błyskawicznie przygotować, gdy rano zadzwonią goście z informacją, ze wpadają na obiad. Tak to jest najlepszy i najszybszy przepis na sernik! Idealny do niedzielnej kawy. Lekki, mało słodki i orzeźwiający. Składniki 500g twarogu 3x mielonego 400g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 3 galaretki cytrynowe 5-6 łyżek cukru
Słodki ZakątekCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo szybkie ciastka. Ciasto francuskie jest chyba dostępne w prawie każdym sklepie. Kompot wiśniowy zresztą też. W kilka chwil można wyczarować pyszne, słodkie co nieco do kawy. Ciastka francuskie z wiśniami Przygotuj płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek
blog.moje-pasje.infoSzybkie i proste ciasto dla zabieganych. Warto wykorzystać sezon na truskawki i je zrobić. Z dodatkiem kefiru dłużej pozostaje wilgotne. Składniki: 60 g masła 130 g drobnego cukru do wypieków 8 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duże jajko 250 ml kefiru 270 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej
Słodka Strefasmaczniejsza ( klik ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc lepiej naszykować niewielką porcję, tak, aby nie trzymać focacci do następnego dnia. składniki 1/4 porcji ciasta uniwersalnego ( przepis tutaj ) 1- 2 łyżki oliwy
Stare Garycukrem + 350 ml wody szklanka malin Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier oraz dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki. W zależności od tego, jaką formę używamy, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a formę do tarty smarujemy masłem
Smak mojego domużółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem
Słodkie okruszkizielonej tarty. POTRZEBUJEMY: (na formę około 22,23 cm) CIASTO: 100 g masła zimnego 200 g przesianej mąki 1 jajko lub żółtko szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. NADZIENIE DO TARTY pęczek szparagów około 100- 120 g sera ricotta 1 jajko 250 g śmietany 18% łyżka mąki mała cebula szczypior sól
WYSPA SZCZĘSLIWASmaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Marmolada wieloowocowa i mielone orzechy to doskonałe połączenie. Składniki 500 g mąki 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki śmietany 18 % 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny 1 szkl cukru pudru ok. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśmietankowego 8 jajek ( oddzielnie żółtka) WYKONANIE : Przygotowanie ciasta: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i siekamy z tłuszczem. Łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny Przygotowanie masy serowej: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku
W kuchennym oknie EwySzybkie i pyszne ciasto do kawy z niewielu składników z jesiennymi darami czyli jabłkami i orzechami. Znane jest także pod nazwą ciasto amerykańskie lub ciasto salceson. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jabłka 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przesianą
Na Ciasteczkowych PapierachSzybki i smaczne ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami, bardzo lubię ciasta drożdżowe z różnymi owocami. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 50 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3 jajka Kruszonka: 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 200 gram margaryny Dodatkowo: 500 gram jeżyn Tłuszcz do formy Bułka tarta
Bajeczna Kuchniaręczników papierowych. Kolej na przygotowanie ciasta. Do miseczki wsypałam mąki:kukurydzianą i pszenną. Wlałam bardzo lodowata wodę. Można do niej dodać kostki lodu. Szybko wymieszałam.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Maczałam w nim kawałki ryby. Wrzucałam kawałki na bardzo rozgrzany olej. Smażyłam aż ciasto się pięknie zarumieniło. Po usmażeniu rybę przekładałam na ręczniki papierowe
potrawyregionalnepieczenia na masę jabłkową: 2 kg obranych już jabłek 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOwoce ostudzić, dodać cukier i galaretkę. Całość dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Odłożyć trochę ciasta do dekoracji do lodówki, a do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wyrobić. ⅓ ciasta włożyć do zamrażarki, natomiast resztą ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy
Mama GotujeBardzo szybkie i proste ciasto z dodatkiem startej, surowej dyni, nafaszerowane orzechami włoskimi, o miękkiej i wilgotnej konsystencji oraz niesamowitym aromacie, którego nadaje cynamon, gałka muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki
Kraina Miodem Płynącadość często. Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta dużo czasu. Lubię przepisy, które nie zajmują dużo czasu a ciasto powstaje szybko. Tak jest właśnie w tym przypadku. Kilka zmiksowanych składników, foremka, piekarniki i po kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku. Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem
Smaczna Pyzakogo: dla poszukujących sposobu na wykorzystanie białek dla chcących upiec szybkie, łatwe ciasto dla tych, którym został mak ze świątecznych makowców Składniki: szklanka białek (ok. 8 sztuk) 20 dag mąki 20 dag maku 25 dag cukru pudru 25 dag rozpuszczone masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj skórka otarta
Mania Wypiekaniadrobnego 80 g mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania 1. CIASTO; Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39 cm . 2. MASA; Mielony twaróg miksujemy z jajkami cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli
Wanilia i KardamonProste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny
Wanilia i KardamonLetnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy
VioletoweKucharzenieTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamniej więcej taki wymiar na jakim ostatecznie będzie pieczone ciasto. Najlepsza będzie blaszka o wymiarach ok 25x25 cm. Budynie pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Z podanych składników wyrobić szybko kruche ciasto (brak cukru sprawi, że ciasto będzie naprawdę bardzo kruche). Odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie 3/4 ciasta wylepić wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Resztę ciasta wkładamy do zamrażalki. Ciasto wstawić
Jadło i czytadłośmietany 18%1 cebula dymka5 listków bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.*W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty.Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią
kulinarnyJaZnowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki
Niezły Młynekpierożków.) Po upływie min. 1,5 godz. możemy wrócić do ciasta. Dzielimy je na kilka części, bierzemy jedną, a resztę odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, bo dość szybko obsycha. Ciasto wałkujemy dość cienko (tak jak na tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny kształt. Na jego środku układamy
Ratunku obiadszkl. cukru pudru2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%białko do posmarowania ciastaWykonanie:Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować
kolorowotorcikowojego solidnąobróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później.Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu.Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze,najbardziej kruche ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych owoców
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na dzisiejsze ciasto jest bardzo stary. Dostałam go od jednej z ciotek dobrze ponad 20 lat temu. Zawsze wychodzi, jest proste i szybkie. Czego chcieć więcej? Z tym ciastem wiąże się jednak mała anegdota. Otóż zaprosiłam sąsiadkę na ciasto. Na jednym ze znanych i lubianych blogów znalazłam przepis, który w połączeniu ze zdjęciem wydał(...)razu następne. I co? znowu zakalec. Sąsiadka przyszła, poskubała ciasto przekonując mnie, że uwielbia zakalce. Taaaa....powiedzmy, że uwierzyłam ;) Zła byłam na siebie, bo przypomniałam sobie wtedy, że mam przecież sprawdzony wiele razy i jeszcze prostszy przepis na ciacho, które zawsze mi wychodziło. Upiekłam więc trzeci raz :) Zniknęło bardzo szybko, dobrze, że zdążyłam w ogóle jakieś zdjęcie zrobić
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis, jest także szybki i przede wszystkim prosty. Przekąska nadaje się na rożnego rodzaju imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi, a także jako mała zagrycha w trakcie pracy :) Przepis na sos szpinakowy jest dość nietypowy i trochę kaloryczny, więc jeśli ktoś z Was jest na diecie, to proponuje zrobić sobie CHEAT DAY ! Niestety nie przygotowuję sama ciasta francuskiego, gdyż jest
Justa próbuje gotowaćJeśli szybka tarta, to tylko na cieście francuskim 🙂 Co prawda nie jest to danie wybitnie dietetyczne, ale za to idealnie wpisuje się na wielki głód po aktywności(...)świeżym powietrzu. Dobrze się spisze też jako elegancka przekąska, gdy właśnie mają pojawić się goście i nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie. Jesteście na wakacjach, […] Artykuł Szybka tarta na cieście francuskim pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkanazwę "Cytrynowa Kostka" - jednak jej smak nie jest aż tak cytrynowy jak może się wydawać mimo to ciasto jest pyszne. Mogłabym jeść tylko i wyłącznie samą śmietankową część. Ciasto jest szybkie i proste. A oto: Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 gr śmietanki 30 % lub 36 % 3 opakowania galaretki(...)studzimy. Kiedy zacznie tężeć, a przynajmniej będzie już chłodna wylewamy ją na koniec na śmietanową masę i pozostawiamy ciasto jeszcze przez jakiś czas w lodówce aż galaretki stężeją do końca Zdjęcia nie są może najpiękniejsze za sprawą faktu iż szybko znikało ... mimo to musicie wierzyć ,że jest pyszne :) ... zwłaszcza biała warstwa
W Moim Magicznym DomuParówki w cieście francuskim to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych parówek. Parówki w cieście francuskim smakują doskonałe na ciepło, albo na zimno. To idealna przekąska do przygotowania na szybko. Do jej przygotowania potrzebujemy(...)jedynie cienkich parówek, gotowego ciasta francuskiego i ulubionego ketchupu i majonezu. W formie mniejszych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki w cieście francuskim są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Parówki w cieście Rogaliki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Naleśniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki 30% Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki. Masa makowa: Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować. Masa serowa: Żółtka jaj utrzeć
Kuchnia Danusidzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil. Ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3 żółtka 3/4 kostki masła (150 g) 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem
Cynamonowe szczęścieciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujetężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser na zimno z truskawkami Dorota - Domowe mini batoniki Bounty
Kuchenne zapiski Edytywykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, cukier z wanilią, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm. Ciasto ma strukturę dość sypką, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta
Smak mojego domuciasto z wiśniami i marcepanem. Przepis na ciasto znalazłam tutaj kraina szczesliwosci troszeczkę go zmieniłam czyli jak to zazwyczaj ja odcukrzyłam i w piekarniku pojawiło się szybkie, pyszne ciasto :) Składniki: 200g masy marcepanowej, 250g masła/margaryny (ja dałam masło), 100g cukru, 32g cukru waniliowego, 4 jajka, 250g mąki pszennej, 75g mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Państwo Wojtczuk gotujądrugą część samymi brzoskwiniami uzyskując dwu -smakowe ciasto :) Kroimy owoce i układamy je na kremie lekko dociskając. Wyciągamy naszą twardą posypkę i ścieramy ją na tarce szybko aby ciasto nam się w rękach nie ociepliło bo wtedy ciężko się trze ;) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 160*C i pieczemy przez 45 minut Gotowe ciasto można udekorować cukrem pudrem / kleksem
W Moim Magicznym Domudałam ekstra) Wykonanie: Przygotować ciasto kruche. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym. Dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę i 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto siekając (ja robiłam w robocie). Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki. Każdy posmarować dżemem porzeczkowym. Wstawić
Sto kolorów kuchniwspółgra. Myślę, że będzie Wam smakować. Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -240 g mąki pszennej - 120 g masła - sól - 1 żółtko - 2 łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Po schłodzeniu wylep formę ciastem. MASA DYNIOWA: - 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną
SMYKWKUCHNIłyżki śmietany 18% szczypta soli 1 białko do posmarowania ciasta Farsz: 1 kg jabłek cynamon cukier puder Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko wałkujemy
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto z pysznymi jabłkami z dodatkiem cynamonu jest idealne do zaspokojenia wzmożonego zapotrzebowania na słodycze, zamiast kupować batona wystarczy szybko zagnieść ciasto, wykroić z niego kółka po czym położyć kawałek jabłka i zrobić uśmiechającą się w naszą stronę smaczną buźkę :) Smacznego! Składniki: 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. cukru 150 g masła 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
psgotujemyZastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQ