szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:193/1736)

WIŚNIOWA FANTAZJA 146

wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec przez 15-18 min w 175oC. Rolada. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz wodę. Dodać mąki

Słodki Zakątek
Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami 128

dlatego staramy się jak najwięcej zrobić nożem. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki, możemy rozetrzeć masło z mąką – rękami. Gdy już stworzy nam się kruszonka dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę.   Pozostałe składniki: brzoskwinie z puszki galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka

MojaQchnia.pl
Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 441

żelatyny  Do posypania: czekoladowe kreacje Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, wylepić  dno dwóch jednakowych  blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut. Upiec

Wanilia i Kardamon
3 BIT 167

łyżek kwaśnej śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE CIASTA : Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i siekamy z margaryną. Robimy w środku dołeczek i dodajemy żółtka, miód, sodę. Szybko zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Pieczemy z nich kolejno placki na blasze 25/40 wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach C. WYKONANIE KREMU :  Galaretki rozpuszczamy

Pani na deser
Tarta szparagowa z sosem pietruszkowo - cebulowym 176

wodzie przez 15 minut. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były zamoczone w wodzie, ponieważ zbyt szubko się rozgotują.   Składniki na ciasto wyrabiamy szybko na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkowujemy i układamy w formie na tarte. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Jadło i czytadło
Kolorowa babka 136

przepyszna! Na pewno zaskoczy gości wyglądem i smakiem. Ciasto ucierane jest puszyste i delikatne. U mnie pieczona w dużej formie do pieczenia wieńców, jednak pomimo, iż była duża szybko zniknęła :) Ciasto można upiec w zwykłej keksówce. Przepis z Moich Wypieków . Polecam!  Kolorowa babka Składniki na formę z kominem o średnicy 26cm: 250g masła lub margaryny 6 jajek 1 szklanka

Smak mojej kuchni
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 344

cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut

Passions hobbies life
Ciasto salceson 567

dodaje się orzechy lub inne bakalie. Ono z kolei posiada dwie nazwy: ciasto amerykańskie lub wiewiórka. Niektórzy używają wszystkich tych określeń naprzemiennie. Jaka by nie była jego nazwa, ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Zawsze piekę je w keksówce, choć niektórzy robią to w większej formie, przez co ciasto jest niższe. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA Z NUTĄ POMARAŃCZY 118

będzie Waszą ulubioną! Spróbujcie !!! POTRZEBUJEMY:  KRUCHE CIASTO:  200 g zimnego masła 300 g przesianej mąki 100 g lub mniej cukru pudru 2 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki. MASA JABŁKOWA ok. 6,7 miękkich jabłek na szarlotkę 2 łyżki brązowego cukru 1 lub 1,5 kubka soku pomarańczowego (może być

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sezamowiec 180

budyniowa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 35 dag masła 3 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta. Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu

Pobite gary Barbary
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 453

galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej)     Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić na 45 minut do lodówki. 2. Blaszkę o wymiarach 23x33cm lub 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra

Mała Cukierenka
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 465

galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej)     Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić na 45 minut do lodówki. 2. Blaszkę o wymiarach 23x33cm lub 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra

Mała Cukierenka
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 207

kostkę masło. Łączymy składniki za pomocą noża. Jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub jogurtu naturalnego. Gdy przesiekamy już składniki nożem (ok. 5-10 minut) szybko sklejamy ciasto rękoma. Nie powinno się go "ugniatać" gdyż straci kruchość. Formujemy z ciasta kulę i okładamy je do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie dzielimy je połowę. Jedną

chili & sugar
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 149

amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z kruszonką z owocami 274

czereśnie, troszkę malin i kilka małych truskawek)Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odłożyć i przygotować masę serową. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Potem dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę

Monia miesza i gotuje
Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką 164

śmietanki czekoladowej truskawki perełki do dekoracji Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki do małych tart. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić

Monia miesza i gotuje
Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą 151

wcześniej nie wpadłam na to aby przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie z sezonu rabarbarowego i szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze(...)truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Umyty i obrany rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut

Mienta blog
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 206

6.Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7.Ciasto bananowe z kajmakiem / 8.Smoothie bananowe / 9.Makowiec krucho-drożdżowy / 10.Miodownik / 11.Domowy twaróg (metoda szybka) / 12.Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami

Słodkie Przyjemności
Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką 218

można będzie odpocząć, albo nadrobić różne zaległości. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Możecie spokojnie zrobić właśnie na ten weekend, ciasto robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 32x22 cm Składniki ciasto: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru u mnie trzcinowy

kruche babeczki
Placek z morelami 117

Dziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki. W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju(...)śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko, sprawnie i już:) Ciasto upiekłam w formie 30×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, najlepiej sezonowe! Także bakalie i ulubiony aromat

Zasmakuj Kuchni
Jadą goście, jadą... czyli szybkie tartaletki z ciasta francuskiego z owocami 221

zrobić, kiedy wiemy, że jadą do nas niespodziewani goście? Czym ich poczęstować, czym uraczyć, żeby było smacznie i ładnie? Ja zrobiłam deser na szybko. Tartaletki z mrożonego ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami. Uważam, że to jest najłatwiejszy sposób na szybki, smaczny, niebanalny deser.   Pod warunkiem, że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja mam zawsze ciasto francuskie(...)niektóre z produkty, z których zawsze można coś wyczarować w nagłych sytuacjach. Tartaletki robi się błyskawicznie, bo krótko się pieką i szybko stygną i można jeść je zaraz, natychmiast po zrobieniu Składniki: opakowanie (375 g) ciasta francuskiego   500 ml śmietanki (30%) (zimnej) miąższ   z 1 laski wanilii 2 łyżki cukru pudru owoce Dodatkowo: Konfitura owocowa lub frużelina owocowa

Kuchnia u Krysi
Tarta z rabarbarem i kremem 113

rabarbarem i kremem?  Rozpoczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, dodajemy masło i ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, aby się nie ogrzało od rąk.  Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 45-60 min.   W między czasie robimy nadzienie

Kuchnia Łukasza
Sernik z rosą - pyszny 157

zimne masło i siekać do momentu, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę (ja czasem rozcieram masło z mąką w rękach). 2. Dodajemy resztę składników: żółtka, jajko, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 60 minut do lodówki (u mnie ta pierwsza wersja :-)) 4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, blaszkę

kruche babeczki
Tarta ziemniaczana z łososiem 154

pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij

codojedzenia
szybka pizza ze szparagami 214

smakowitym dodatkiem! Dziś proponuję pizzę. Jest pyszna i naprawdę wyjątkowa. Prócz szparagów zapiekłam na niej szynkę dojrzewającą i trzy rodzaje sera. Niesamowite i warte polecenia jest ciasto: drożdżowe, szybkie, bo niewymagające wyrabiania, wałkowane na kaszy mannej. Z pewnością wykorzystam je również w innych pizzowych wariantach, wszystkim bardzo polecam. składniki: ciasto: ok 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl ciepłego mleka

6niebo
CIASTO CZESKIE 450

połowy cytryny dżem wiśniowy   Wykonanie: Ciasto:   Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.   Masa

Niespełnione zdolności kulinarne
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 155

burro uova di cioccolato PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto  wałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM POD OWSIANĄ PIERZYNKĄ 111

cukrem pudrem. Posiekany tłuszcz (masło i smalec) dodajcie do mąki i szybko wyróbcie (ręcznie lub, lepiej, mikserem). Kiedy zacznie przypominać  mniej więcej "mokry piasek" dodajcie żółtka. Szybko zagniećcie ciasto, obwińcie je kawałkiem folii i włóżcie na kilkanaście minut do zamrażalnika. W tym czasie zróbcie nadzienie. Rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki wielkości około 1 cm. W rondlu rozpuśćcie masło, wrzućcie

OliveandThyme
Tęczowa rolada z galaretką 164

Moje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder

Tradycyjna Kuchnia
Sernikowy tort z malinami 398

dekoracji bita śmietana poszatkowane pistacje     Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut

Mała Cukierenka
Pyszna szarlotka klasyczna 239

dodajemy rozrobiony w 1/3 szkl. wody kisiel. Ciasto Mąkę przesiewamy. Dodajemy żółtka, 0,5 szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier waniliowy. Masło siekamy w kostkę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Odstawiamy obie połówki do lodówki lub zamrażalki na ok. 1h. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na spód połowę ciasta, lub połowę ciasta

Mieszam w Garnku
Placek do barszczu 194

grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wsadzamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy jedną część ciasta. Wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem

Kulinarne życie
Sernik cynamonowy z syropem klonowym i polewą karmelową 162

rozpuszcza się w ustach :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Tortownicę o średnicy 23 cm natłuścić, oprószyć kaszą manną. Ciastem wylepić spód foremki. Nakłuć widelcem

Domowa cukiernia Ewy
Sernik "czekoladowa dama" 189

sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę

Wanilia i Kardamon
Bułki nocne 225

pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać sól, olej, letnią wodę oraz zaczyn drożdżowy- ciasto bardzo szybko się zagniata jest elastyczne- wysypać miskę mąką, włożyć kulę cista posypać mąką przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś przyzwyczajony

Basia w kuchni
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 212

Witam wszystkich w wiośnie i zapraszam na przepyszne ciasto cytrynowe!Chyba jak widać z nazwy jest to ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo jest to czas z pieczeniem i ostudzeniem. Bardzo cytrynowe i pachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania