pstrag - 1507 przepisów (strona:23/101)

Pstrąg nadziewany pomidorami 135

Przepis na szybkie i proste danie rybne. Pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem pomidorów, ziół i cebuli. Czas przygotowania i ilość porcji 2 porcję, około 25 minut. Produkty 2 pstrągi patroszone, 2 pomidory, 1 cebula, ryż, masło, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Przygotowanie Rybę umyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego rybę. Do wnętrza ryby włóż plasterek masła, przypraw(...)włóż w środek ryby, a resztę na jej wierzch. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Rybę piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem. Wiem co jem Pstrąg to ryba, która posiada najwięcej kwasów omega 3 spośród ryb słodkowodnych. Osoby,które mają problemy z układem krążenia powinny wprowadzić ją do swojej diety. Pstrąg posiada dużą ilość pełnowartościowego białka

Fit&Fast Kitchen
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 88

Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można przygotować na 2 sposoby: 1. składniki warstwowo układać na talerzu (szpinak, pomidorki, cebulka i kawałki pstrąga), 2. wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać.  Przed

Ugotować
Pstrąg pieczony 95

Taki pstrąg chodził za mną już dłuższą chwilę, ale mój syn jak zobaczył, że ryby są z głowami, to powiedział, że nie będzie takiego jadł. Więc kupiłam, a w tym czasie, w którym go przygotowywałam, gdzieś szalał i po prostu pozbyłam się głów. Jadł już gotową rybkę, która bardzo mu posmakowała. Pstrąg upieczony został z masełkiem, dużą ilością koperku, czosnkiem(...)cytryną.  Składniki: 3 pstrągi masło 3 ząbki czosnku koperek cytryna sól pieprz Pstrąga myjemy, pozbywamy się łusek (ja dodatkowo pozbyłam się głowy). Do środka włożyłam po dwa plasterki masła, czosnek pokrojony również w plasterki, pocięty koperek i po dwa plasterki cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Na wierzch również dałam masełko i koperek. Zawinęłam w folię aluminiową i zapiekłam około

kruche babeczki
Pstrąg z puree z batata pieczony na parze 99

całości przygotowane na parze.Gotowanie przy użyciu pary wodnej jest coraz modniejsze a najważniejsze bardzo zdrowe , tym razem mój posiłek upiekłam na parze. Wygląd i smak mnie zadziwił. Pstrąg wyszedł bardzo delikatny z chrupiącą skórą a puree z batatów zaskoczyło smakiem.Polecam jak najbardziej spróbować. Składniki: 1 pstrąg patroszony świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz sok z cytryny 1/2 batata(...)łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki chili świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pstrąga myjemy , osuszamy, odcinamy głowę lub zostawiamy wg.upodobania. Skrapiamy po wierzchu i od środka sokiem z cytryny , oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Batata myjemy , obieramy ze skórki , kroimy w dużą kostkę. Składniki umieszczamy w specjalnym naczyniu do pieczenia na parze lub np. w silikonowym naczyniu umieszczonym w naczyniu

Szczyptachili
Pieczony pstrąg z ziołowym sosem. 81

Piątek z rybą XI. Lubię rybę, nawet bardzo! Dziś przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku z dodatkiem pysznego sosu koperkowo-pietruszkowo-szczypiorkowego.  Cały obiad przygotujesz w około 30  minut. Ja podałam rybkę z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.  Cudowny obiad !  Składniki(...)porcje ) * 2 pstrągi ( wypatroszone ),  * sól, pieprz,  * 1 cytryna,  * 4 łyżki śmietany,  * 2 łyżki siekanego koperku,  * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  * 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku,  Przygotowanie :   Pstrągi umyj, osusz ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem ( z wierzchu i w środku).  Z cytryny ukrój 6 cienkich plasterków i  włóż

Jusia gotuje
Pstrągi zawsze piekłam w piekarniku ,smażenie jakoś do mnie nie przemawiało jednak postanowiła spróbować .Usmażyłam je w ziołowe 85

Pstrąg ziołowy smażony Składniki: 2 wypatroszone pstrągi tęczowe 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy sól 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyzki masła olej do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania usmażonej ryby Przygotowanie: Od pstrągów odciąć łby ( nie jest to konieczne(...)mieszanki ziół. Pozostałe zioła wymieszać z mąką. Każdą rybę dokładnie obtaczać w mieszance. Na patelni rozgrzać olej z masłem , dzięki temu ryba będzie aromatyczniejsza o lekko maślanym smaku. Smażyć pstrągi na rumiano z obu stron. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Szczyptachili
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 216

pewnego czasu unikam w swojej kuchni mrożonych filetów czy gotowych panierowanych paluszków. Ze zdrowym odżywianiem nie mają one wiele wspólnego, a i ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Pstrąga za to uwielbiam, a najprostszy i chyba jeden z najsmaczniejszych sposobów jego podania, to upieczenie go w folii.  Ryba: świeży pstrąg , gałązka świeżego rozmarynu , 2-3 plasterki świeżego(...)imbiru , 1 cienki plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej), kilka plasterków marchwi , kilka plasterków pietruszki , sól , pieprz . Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Wszystkie dodatki upchnąć dość mocno w środku ryby, żeby nie wystawały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg zapiekany w soli 112

Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu  2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z  cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni

My Culinary Art
Pstrąg grillowany z salsą mango 97

przecież bez tego ryba byłaby lżejsza. Panierka też nieciekawa, pachnąca jeszcze lipcowym olejem. No i tak odechciało mi się smażonych ryb na jakiś czas. Dlatego dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty(...)doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można dobrać według upodobań. Ja zdecydowałam się na makaron z pełnoziarnistej mąki i paprykę faszerowaną warzywami. Składniki dla 4 osób: 600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 średnie mango 1 pęczek dymki 1 duża papryczka chilli sok z 1 cytryny 6 łyżek oliwy sól pieprz cytrynowy Filety umyć, osuszyć. Oczyścić z ości i ściągnąć skórę

Pełny talerz
Pstrąg z warzywami i białym winem 92

Pstrąg z warzywami i białym winem Pierwsze postanowienie noworoczne prawie zrealizowane, więc mogę po przerwie wrócić do bloga. Dzisiaj coś lekkiego, zdrowego i szybkiego. Wystarczy świeży pstrąg i kilka popularnych składników, które w większości mamy w domach. Warto spróbować, bo naprawdę nie trzeba dużo, żeby było pysznie :) Składniki na 2 porcje: 2 wypatroszone pstrągi 1 ząbek czosnku 1 cebula(...)nieduże gałązki tymianku sok z cytryny dodatkowo foliowa torebka do pieczenia Ryby umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem. Do środka wsadzić po gałązce tymianku. Przyprawione pstrągi odstawić do lodówki. Czosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej na patelni łyżce oleju. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i osuszyć. Marchewkę

Pełny talerz
DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 147

produktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba. Chociażby taki pstrąg czy łosoś - odrobina masła, przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego(...)innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie na ząb wrzucić pstrąga w asyście oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :) SKŁADNIKI: - pstrąg łososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży

Wypisz Wymaluj
Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym 150

które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią między zębami. Wędzony twaróg przypomina nieco świeży śnieg, który właśnie spadł na moją zieloną dolinę. A wyjątkowy smak oleju rydzowego, który jest(...)przekonacie!  Zatem dla wszystkich spragnionych lekkiego dania i szukających nowych inspiracji polecam moją sałatkę, która doda Wam mnóstwa energii i z pewnością wpłynie pozytywnie na urodę! Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym, skropiona Olejem Rydzowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Sajkofanka smaku
Pstrąg smażony na maśle i zielone szparagi z akcentem azjatyckim 94

przypadku pstrąga świetnie sprawdza się włoskie podejście do jedzenia – im prościej tym lepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia(...)kilka – kilkanaście minut co jakiś czas mieszając. Na koniec smażenia posypujemy szparagi sezamem, lekko solimy i zdejmujemy je na talerze, kładąc obok ryby. Szparagi mają być lekko chrupiące. Pstrągi podajemy ze szparagami i młodymi ziemniakami. Każda rybę polewamy masłem ze smażenia. Smacznego

OstryKęs
Pstrąg łososiowy z patelni 149

Pierwszy raz kupiłam pstrąga łososiowego. A właściwie był to filet. Ponieważ w ostatnich dniach gotowania i przebywania w kuchni było sporo, postanowiłam pstrąga zrobić jak najprościej. Pstrąg został więc usmażony. Ponieważ filety są w miarę cienkie, wystarczy je smażyć po ok 3 minuty z każdej strony.  Do przyprawienia użyłam papryki Antep Isot czyli tureckiego czarnego pieprzu o ostrym smaku(...)Oczywiście możemy użyć zwykłego pieprzu. Ryba bardzo szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Polecam! składniki (2 porcje)1 filet z pstrąga łososiowego ze skórąsok z cytrynysól,  przyprawa Antep Isot  lub pieprzoliwa do smażeniaprzygotowanieFilet opłukać, osuszyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Po tym czasie filet osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Można ukośnie

Stare Gary
Pasta z wędzonego pstrąga 125

Właściwie, sama nie wiem czemu, ale nie kupowałam do tej pory wędzonego pstrąga. Na początku października odbyły się w Łodzi    VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej  NATURA FOOD  2014. I właśnie na tych targach kupiłam znakomicie, mocno uwędzonego pstrąga. Przyjechał gdzieś z okolic Kotliny Kłodzkiej. Był rewelacyjny! Wędzoną rybą pachniało w całym domu(...)kupiony już na Jarmarku Staropolskim, nie był może aż tak pięknie uwędzony, ale też też okazał się smaczny. Tak więc późno bo późno ale wędzony pstrąg wchodzi do naszego jadłospisu. składniki 1 wędzony pstrąg średniej wielkości , obrany, ości wyjęte 2 łyżki bryndzy 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 - 4 młode dymki zielone i białe części, drobno

Stare Gary