zrobienia tej smacznej przekąski. Nie dość że wychodzi to bardzo tanio to na dodatek, dostępność półproduktów do sushi jest przeogromna. Będzie to szybka wersja sushi idealna na imprezę. Pstrąg łososiowy z kozim serem świetnie połączy się z ostrością wasabi, papryką czy mieszanką sosu sojowego i worcestershire :). Na górę czarny sezam i po prostu widelce! Profanacja? niekoniecznie :) Zapraszam! Czas przygotowania: godzina(...)łyżki) Cukier (4 łyżeczki) Sól Pasta wasabi 7 sztuk listków nori 1 mała papryka czerwona z usuniętymi gniazdami nasiennymi Ser kozi Palhais 100g (zielony) (Jest często w biedronce) Pstrąg łososiowy wędzony 100g Czarny sezam Sos sojowy Sos worcestershire Przygotowanie: 1/ Gotujemy ryż wd. opisu z opakowania. Gdy się ostudzi doprawiamy podgrzaną lekko mieszanką octu i cukru z odrobiną soli. Mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnaPrzepis na szybkie i proste danie rybne. Pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem pomidorów, ziół i cebuli. Czas przygotowania i ilość porcji 2 porcję, około 25 minut. Produkty 2 pstrągi patroszone, 2 pomidory, 1 cebula, ryż, masło, zioła prowansalskie, pieprz, sól. Przygotowanie Rybę umyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż do niego rybę. Do wnętrza ryby włóż plasterek masła, przypraw(...)włóż w środek ryby, a resztę na jej wierzch. Całość posyp ziołami prowansalskimi. Rybę piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z ryżem. Wiem co jem Pstrąg to ryba, która posiada najwięcej kwasów omega 3 spośród ryb słodkowodnych. Osoby,które mają problemy z układem krążenia powinny wprowadzić ją do swojej diety. Pstrąg posiada dużą ilość pełnowartościowego białka
Fit&Fast KitchenJeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można przygotować na 2 sposoby: 1. składniki warstwowo układać na talerzu (szpinak, pomidorki, cebulka i kawałki pstrąga), 2. wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Przed
UgotowaćTaki pstrąg chodził za mną już dłuższą chwilę, ale mój syn jak zobaczył, że ryby są z głowami, to powiedział, że nie będzie takiego jadł. Więc kupiłam, a w tym czasie, w którym go przygotowywałam, gdzieś szalał i po prostu pozbyłam się głów. Jadł już gotową rybkę, która bardzo mu posmakowała. Pstrąg upieczony został z masełkiem, dużą ilością koperku, czosnkiem(...)cytryną. Składniki: 3 pstrągi masło 3 ząbki czosnku koperek cytryna sól pieprz Pstrąga myjemy, pozbywamy się łusek (ja dodatkowo pozbyłam się głowy). Do środka włożyłam po dwa plasterki masła, czosnek pokrojony również w plasterki, pocięty koperek i po dwa plasterki cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Na wierzch również dałam masełko i koperek. Zawinęłam w folię aluminiową i zapiekłam około
kruche babeczkipewnego czasu unikam w swojej kuchni mrożonych filetów czy gotowych panierowanych paluszków. Ze zdrowym odżywianiem nie mają one wiele wspólnego, a i ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Pstrąga za to uwielbiam, a najprostszy i chyba jeden z najsmaczniejszych sposobów jego podania, to upieczenie go w folii. Ryba: świeży pstrąg , gałązka świeżego rozmarynu , 2-3 plasterki świeżego(...)imbiru , 1 cienki plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej), kilka plasterków marchwi , kilka plasterków pietruszki , sól , pieprz . Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Wszystkie dodatki upchnąć dość mocno w środku ryby, żeby nie wystawały
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 3 osób: 3 wypatroszone pstrągi 1,5 kg soli morskiej 1 cytryna 20 g liści szczawiu 2 białka Do podania: gotowane młode ziemniaki z masełkiem cytryna pokrojona w ćwiartki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
My Culinary Artprzecież bez tego ryba byłaby lżejsza. Panierka też nieciekawa, pachnąca jeszcze lipcowym olejem. No i tak odechciało mi się smażonych ryb na jakiś czas. Dlatego dzisiaj przygotowałam pstrąga delikatnie bez panierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty(...)doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można dobrać według upodobań. Ja zdecydowałam się na makaron z pełnoziarnistej mąki i paprykę faszerowaną warzywami. Składniki dla 4 osób: 600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 średnie mango 1 pęczek dymki 1 duża papryczka chilli sok z 1 cytryny 6 łyżek oliwy sól pieprz cytrynowy Filety umyć, osuszyć. Oczyścić z ości i ściągnąć skórę
Pełny talerzPstrąg z warzywami i białym winem Pierwsze postanowienie noworoczne prawie zrealizowane, więc mogę po przerwie wrócić do bloga. Dzisiaj coś lekkiego, zdrowego i szybkiego. Wystarczy świeży pstrąg i kilka popularnych składników, które w większości mamy w domach. Warto spróbować, bo naprawdę nie trzeba dużo, żeby było pysznie :) Składniki na 2 porcje: 2 wypatroszone pstrągi 1 ząbek czosnku 1 cebula(...)nieduże gałązki tymianku sok z cytryny dodatkowo foliowa torebka do pieczenia Ryby umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem. Do środka wsadzić po gałązce tymianku. Przyprawione pstrągi odstawić do lodówki. Czosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej na patelni łyżce oleju. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i osuszyć. Marchewkę
Pełny talerzproduktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba. Chociażby taki pstrąg czy łosoś - odrobina masła, przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego(...)innym? Przecież tą samą potrawę można ugryźć z innej strony! Dać jej nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie na ząb wrzucić pstrąga w asyście oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :) SKŁADNIKI: - pstrąg łososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży
Wypisz Wymalujktóre tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią między zębami. Wędzony twaróg przypomina nieco świeży śnieg, który właśnie spadł na moją zieloną dolinę. A wyjątkowy smak oleju rydzowego, który jest(...)przekonacie! Zatem dla wszystkich spragnionych lekkiego dania i szukających nowych inspiracji polecam moją sałatkę, która doda Wam mnóstwa energii i z pewnością wpłynie pozytywnie na urodę! Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym, skropiona Olejem Rydzowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Sajkofanka smakuprzypadku pstrąga świetnie sprawdza się włoskie podejście do jedzenia – im prościej tym lepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia(...)kilka – kilkanaście minut co jakiś czas mieszając. Na koniec smażenia posypujemy szparagi sezamem, lekko solimy i zdejmujemy je na talerze, kładąc obok ryby. Szparagi mają być lekko chrupiące. Pstrągi podajemy ze szparagami i młodymi ziemniakami. Każda rybę polewamy masłem ze smażenia. Smacznego
OstryKęsPierwszy raz kupiłam pstrąga łososiowego. A właściwie był to filet. Ponieważ w ostatnich dniach gotowania i przebywania w kuchni było sporo, postanowiłam pstrąga zrobić jak najprościej. Pstrąg został więc usmażony. Ponieważ filety są w miarę cienkie, wystarczy je smażyć po ok 3 minuty z każdej strony. Do przyprawienia użyłam papryki Antep Isot czyli tureckiego czarnego pieprzu o ostrym smaku(...)Oczywiście możemy użyć zwykłego pieprzu. Ryba bardzo szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Polecam! składniki (2 porcje)1 filet z pstrąga łososiowego ze skórąsok z cytrynysól, przyprawa Antep Isot lub pieprzoliwa do smażeniaprzygotowanieFilet opłukać, osuszyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Po tym czasie filet osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Można ukośnie
Stare GaryWłaściwie, sama nie wiem czemu, ale nie kupowałam do tej pory wędzonego pstrąga. Na początku października odbyły się w Łodzi VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014. I właśnie na tych targach kupiłam znakomicie, mocno uwędzonego pstrąga. Przyjechał gdzieś z okolic Kotliny Kłodzkiej. Był rewelacyjny! Wędzoną rybą pachniało w całym domu(...)kupiony już na Jarmarku Staropolskim, nie był może aż tak pięknie uwędzony, ale też też okazał się smaczny. Tak więc późno bo późno ale wędzony pstrąg wchodzi do naszego jadłospisu. składniki 1 wędzony pstrąg średniej wielkości , obrany, ości wyjęte 2 łyżki bryndzy 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 - 4 młode dymki zielone i białe części, drobno
Stare GaryŻeby nie było , że samymi słodkościami Sylwia żyje , o nie nie , to d czasu do czasu lubię sobie na talerz rybkę wrzucić. Zwłaszcza pstrąga ! Dziś mam dla Was przepis prosty , łatwy , szybki i niesamowicie smaczny. Smażone na patelni pstrągi ( jeśli lubicie zrumienioną skórkę to śmiało! ) z prawdziwym masełkiem , czosnkiem i ziołami … podane ze świeżym , chrupiącym pieczywem są świetnym pomysłem(...)tylko na piątkowy obiad! Tak samo możemy przyrządzić je na grillu – zaskoczą miło biesiadników! Polecam! SKŁADNIKI : * pstrąg – 1 szt * masło – 4 łyżki * koperek – 1 pęczek * czosnek – 2 ząbki * cytryna – 1 szt * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pstrągi myjemy , oczyszczamy , suszymy
Ostra na SłodkoPstrąg to jedna z tych ryb , które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej. Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu. Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. A jeśli(...)pstrąg to może dorsz taki jak > tutaj <? Spróbujcie! SKŁADNIKI: * pstrąg wypatroszony – 1 szt * por – 2 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * masło – 50 g * mąka pszenna – 1 łyżka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszonego pstrąga nacieramy w środku odrobiną masła i dodajemy posiekany czosnek. Posypujemy sola i pieprzem. Z zewnątrz również
Ostra na Słodko