Ryby są bardzo zdrowe i staram się, by dość często pojawiały się na naszym stole. Gdy tylko mam okazję kupuję świeżego pstrąga zwykłego lub tęczowego. Przyrządzam go z dodatkiem prostych składników, które wspaniale podkreślają delikatny smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad. Pstrąg pieczony z boczkiem(...)pstrągi patroszone 2 cytryny 100g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pietruszki suszonej 1 łyżeczka koperku suszonego 100g boczku surowego wędzonego sól i pieprz Jeśli macie taką możliwość kupcie już wypatroszoną rybę, jeśli jednak kupicie świeżego pstrąga to najpierw zajmijcie się jego oprawieniem. Pozbądźcie się wnętrzności przekrawając rybę wzdłuż brzucha. Oczyśćcie rybę pozostawiając 2 filety wzdłuż kręgosłupa. Oczyśćcie także
Cooking MonsterDostałam od rodziców dużego pstrąga (ponad 1 kg!), więc oprócz jedzenia samej rybki, postanowiliśmy przygotować z niego jeszcze coś dobrego na kanapki. Pasta z wędzonego pstrąga to proste i pyszne smarowidło na kanapki, które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Polecam! To świetny sposób na wykorzystanie większej ilości wędzonej ryby! Składniki: ok. 300 g wędzonego pstrąga(...)serka naturalnego (typu kanapkowy) 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól, Czytaj dalej... Artykuł Pasta z wędzonego pstrąga pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Zamiast włoskiego prosciutto możecie wykorzystać szynkę szwarcwaldzką. ➤Kliknij - Przepis na saltimboccę z kurczaka Środa - Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem Spolszczona frittata z burakiem, wędzonym pstrągiem, ziemniakiem i koperkiem. Oryginalna, ale uwierzcie mi - przepyszna! Smakuje też na zimno, choć ja polecam ją na ciepło w towarzystwie sałatki z pomidora, cebuli(...)osoby. Wymyśliłam też, że skoro dzień wcześniej pieczemy ziemniaki do saltimbocci, możemy zrobić ich więcej i część dodać do frittaty. ➤Kliknij - Przepis na frittatę z wędzonym pstrągiem Czwartek - Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i serem Każdy Włoch powie, aby makaron gotować w dużej ilości wrzątku, bo inaczej nie wyjdzie al dente i ja dotąd ściśle trzymałam się tej zasady. Dlatego
Chilli Czosnek i OliwaPrzepyszny pomysł na pieczonego pstrąga - praktycznie fit obiad, który sam się robi :) Przepis z Kwestii Smaku z moimi małymi zmianami - pod nasze podniebienia - bardzo smacznie polecam! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 4 świeże wypatroszone pstrągi 750 g mrożonych warzyw
Moje Kuchenne Rewelacjezupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Szacowany koszt dla 2 osób: około 19 zł Zobacz też(...)ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany
Niedzielny kucharzzupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł od szefa kuchni Pomysł na to danie jest inspirowany(...)ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza, ryby w praktyce w polskich sklepach nieobecnej, zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym
Niedzielny kucharzsmak sprawia, że mogą stanowić dodatek do wielu potraw. W ramach konkursu „Zdrowa jesień na talerzu”, ogłoszonego przez markę Ambition, proponuję Wam lekkie, zdrowe danie na jesień z pstrąga łososiowego, purée z brokuła, i pomidorków koktajlowych z ziołowym winegretem. Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 35 min. Składniki: ● 4 filety z pstrąga łososiowego (po ok. 250 g każdy(...)osusz i przekrój na pół. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj pomidorki, posiekaną cebulę i zioła z sokiem z cytryny i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Filety z pstrąga posmaruj oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego i podsmaż na suchej patelni przez około 4 minut (w zależności od grubości filetów) z każdej strony. Posól i popieprz. Podawaj filety z pstrąga
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg. 2 pstrągi 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 garść suszonych podgrzybków sól, pieprz natka pietruszki cytryna papryczka chili olej pieprz czerwony Ryby oczyszczam osuszam. Cebule kroję(...)samej wodzie godzinę. Cebule pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Przesmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą, pieprzem. Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem.Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby skrapiam oliwą, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniaoraz jod i potas. Chcąc wybrać zdrowy okaz łososia, powinniśmy zwrócić uwagę na te atlantyckie i pacyficzne. Powinniśmy unikać łososi hodowlanych norweskich oraz łososia bałtyckiego. Pstrąg – najłatwiej dostępnym pstrągiem jest tęczowy, który hodowany jest w gospodarstwach rybackich. Kupując pstrąga lepiej decydować się na mniejsze okazy. Jest to ryba słodkowodna, która posiada najwięcej kwasów omega-3. Karp – żyje w stawach(...)Jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3. Mintaj – od innych ryb różni go przede wszystkim wysoka zawartość fosforu, niestety ma on 3 razy mniej potasu niż pstrąg. Post Jakie ryby warto spożywać? pojawił się poraz pierwszy w Dajet.pl
DajetMożna połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się. Składniki 6 plastrów szynki prosciutto kostka zimnego masła 12 listków świeżej szałwii 6 filetów pstrąga 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina sok z jednej cytryny Przygotowanie Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę(...)ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchenakurat znajduje się w lodówce. W mojej lodówce zawsze jest sporo warzyw i często goszczą ryby. W tym tygodniu na Fish Friday (piątkową rybkę) gwiazdą jest pstrąg. Po innym daniu (którego jeszcze nie znacie) został mi kawałek czerwonej kapusty, no i zanurkowałam w mojej ulubionej „kaszowej szafce” i wybrałam drobną kaszę jęczmienną. W zaledwie 40 minut stworzyłam pyszne(...)danie rybne. Składniki na 2 porcje : 2 całe pstrągi 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku pęczek ulubionych ziół (u mnie pietruszka i kolendra) sól do smaku 60g kaszy jęczmiennej perłowej 1/4 główki czerwonej kapusty 1 małe jabłko 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli
DietologUwielbiam pstrąga! Czy Wy też za nim przepadacie? Ta niedoceniona ryba może być spożywana w różnej postaci - wędzonej, pieczonej, duszonej, grillowanej czy też smażonej - tą ostatnią oczywiście najmniej polecam. :) Pstrąg jest rybą słodkowodną, która zawiera najwięcej spośród nich kwasów omega 3, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu, gdyż obniżają ciśnienie krwi oraz złego cholesterolu! Ta pyszna ryba zawiera również(...)witaminę A, D i E, a jeżeli chodzi o składniki mineralne to zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz selen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Na zdjęciu - pstrąg wędzony - polecany do kanapek lub past. Polecam kromkę ciemnego pieczywa obłożyć wędzonym pstrągiem i rukolą! Przepyszne połączenie! Pozdrawiam
MintTasteDzisiaj proponuję Wam przepis na pstrąga z dodatkiem rozmarynu, masełka czosnkowego i cytryny. Ryba tak przygotowana jest niezwykle wilgotna, aromatyczna i przepyszna Składniki: 500 g świeżego patroszonego pstrąga (u mnie 2 sztuki po ok 250 g) 2 średnie cytryny 200 g masła klarowanego lub oleju kokosowego (bez laktozy) 2 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego gałązki rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego(...)sól i pieprz do smaku Pstrągi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ponacinać skórkę w poprzek. Wewnątrz skropić ryby sokiem z 1 cytryny, dodać masło lub olej kokosowy, wyciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i włożyć gałązkę tymianku lub posypać suszonym. W naciętych otworach w skórce również umieścić trochę soku z cytryny, dodać sól, pieprz i rozmaryn. Na wierzchu
Ola la LCHFCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem. Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki oleju - szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 1 łyżkę masła - 1 czubatą łyżkę mąki - 2-3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy(...)Cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny, śmietanę i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do uzyskania konsystencji kremowego sosu. 8. Tak powstałym sosem polewamy usmażonego pstrąga. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również pstrąga w pikantnym maśle czosnkowym lub z sosem miodowo-musztardowym
Bez CebuliSkładniki: pstrąg patroszony 2 sztuki większe, kucharek 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek pstrągi umyte, osuszone ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony kucharkiem do środka pstrągów wsypać pieprz cytrynowy, skropić sokiem z cytryny, włożyć do środka natkę pietruszki, włożyć do naczynia i schować do lodówki na 2 godziny(...)kawałki masełka rozłożyć na pstrągu i w środku, przykryć, piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 25-30 minut, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec w termoobiegu na 160 C około 10-15 minut - smaczna, delikatna i sycąca ryba do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię