się M. do ryb przekonać, ale moje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia(...)masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy bądź nie - jak kto woli (ja pozbawiłam, licząc na to, że wyda się M. bardziej przyjazna). Kroimy oliwki, chilli, pietruszkę, pomidorki, rozmaryn oraz bazylię i razem z kaparami umieszczamy w miseczce. Mieszamy po to, żeby się poszczególne dodatki nierównomiernie rozłożyły. Rybkę oprószamy solą w środku i na zewnątrz. Wkładamy do jej wnętrza
Życie zamknięte w smakuKolejna ryba w galarecie w moim wykonaniu. Pstrąg w takiej postaci pojawia się u nas bardzo często na Święta. Osobiście uważam, że jest bardzo wdzięczną rybą do galarety. Ości usuwa się z niego prosto i nie ma ich zbyt dużo. Pojawia się na półmisku i znika. Jeżeli zrobię pstrąga więcej, wkładam go do małych słoików ( " na raz" ), zalewam(...)gorącą zalewą, zamykam. Po schłodzeniu przechowuję w chłodnym miejscu. Słoiczki czekają na amatorów a schodzą jak ciepłe bułeczki. Składniki: 3 pstrągi ( średnie ) Ok. 2 l wody 2 marchewki ½ pietruszki większej lub 1 mała Kawałek selera Cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie 50 – 100 ml octu cukier Sól Żelatyna Wykonanie: Obrane warzywa z liściem laurowym, zielem angielskim gotujemy
Smaki EwyCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczony pstrąg to dobry pomysł na szybki obiad. Ryba jest bardzo prosta w przyrządzeniu. Może być podana z pieczonymi ziemniaczkami. Inspiracja pochodzi ze strony - kuchnia lidla. Składniki: - 2 pstrągi patroszone(...)Marynata z ziół 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami. Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki. Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą z cytryny i cebuli. Wbijamy wykałaczki aby farsz nie wypadł podczas smażenia. W kieszonki wycięte
Pan i Pani Smith w kuchniPamiętacie jak mi smakował Pstrąg pieczony z pistacjami ? Postanowiłam spróbować go w podobnej wersji, ale z orzeszkami piniowymi, aromatyczną szałwią i znowu wyszło pysznie! Poza tym taki obiad to szybki i mało pracochłonny obiad. Rybkę podałam z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinkach, pomidor, który uwielbiam i kefir z koperkiem, taki zestaw lubię bardzo. Każdy czerwony wyraz w tym poście(...)jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 sprawione pstrągi tęczowe ok. 50 g orzeszków piniowych miąższ z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 mały pęczek natki pietruszki 2 duże gałązki świeżego rozmarynu 4 duże listki świeżej szałwii 60 g masła świeżo zmielona sól
Blondynka Gotujepewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester(...)gładki krem. Doprawić do smaku solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka . Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino
Plate of JoyWitam serdecznie, czas grillowania trwa już w pełni, piękna pogoda zaprasza nas do ogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą(...)wkładamy do wnętrza marynatę(smarujemy rybę też z zewnątrz), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 2 godz. (jeśli pomyślicie wcześniej to na całą dobę), pstrągi wyjmujemy z folii aluminiowej i wkładamy do "kratki do ryb" i na grilla, smażymy po 10 min.z każdej strony,( na wierzch ryby włóż plasterki masła- doda smaku), danie jest gotowe
Kuchnia BeatyDuszony pstrąg z pieczarkami na winie to wyborne danie, które polecam szczególnie miłośnikom ryb, jest bardzo delikatne i aromatyczne, a dodatek wina białego Celebro Spain www.facebook.com/KlubCelebro nadaje mu wyjątkowego smaku . Polecam wypróbowanie przepisu . składniki na 2 porcje 2 pstrągi 20 dag małych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki 20 ml białego hiszpańskiego(...)półwytrawnego wina Celebro 4 łyżki masła sól pieprz przepis Pstrągi opłukujemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron , usmażone ryby zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni z drugą połową masła podsmażamy cebulę
Smakowite Daniapożądanych przez organizm tłuszczów i konkretnej dawki minerałów. W przeciwieństwie do mięsa nie zalegają one w jelicie grubym a do tego wcale nie są aż tak drogie. Proponowany dziś pstrąg to koszt rzędu 20zł/kg, kupując go spożyjemy bardzo pożywny a zarazem mało kaloryczny obiad. Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 świeże pstrągi po 250g Przyprawy: Pieprz, mięta(...)mielone ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, mielona kolendra, mielony jałowiec, sól himalajska Sok z cytryny Masło Przygotowanie: 1/ Pstrąga na początku bardzo dokładnie myjemy, następnie odcinamy głowę dobrze naostrzonym nożem. Układamy rybę na desce do krojenia nacinamy wzdłuż rybę tak aby otworzyła się w pełni. Nie wyjmujemy kręgosłupa z ośćmi , zrobimy to dopiero po upieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy
Kuchnia PROzdrowotnaPstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy natka(...)pietruszki PRZYGOTOWANIE: Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPstrąg w galarecie na rybno - warzywnym bulionie. Ja wybrałam pstrąga, ale świeży łosoś, karp czy dorsz też będzie bardzo dobry do tej zalewy. Galaretę rybną możecie zalać w pięknych foremkach w kształcie ryby dostępną na stronie Smak Kuchni zajrzyjcie!. Składniki: 1 świeży pstrąg 1/2 limonki natka pietruszki sól pieprz Bulion: 2 szklanki wody 1 marchewka po kawałku selera, pora(...)sito lub przez gazę. Do ciepłego wywaru dodajemy żelatynę i ok. 2-3 łyżeczek soku z limonki, dokładnie mieszamy do zupełnego rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy do wystudzenia. 3. Filety z pstrąga lekko solimy i oprószamy pieprzem. Na rondel z wrzącą wodą nakładamy sito, a na nim układamy rybę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez ok 10 minut, po ugotowaniu filety
Apetyczna babeczkaPyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)bardzo pożywnie:) Pstrąga można kupić w większości marketów w naprawdę dobrej cenie. Taką rybkę możecie podać na obiad, ale również podjąć nią gości na kolacji. Moje Dzieci uciekają jak widzą te rybie oczy, ale i tak na końcu zajadają pstrąga ze smakiem:) Maż zaś, który nie przepada za rybami, brzęczy, że nie będzie jadł, ale - postawiony pod ścianą groźbą rozwodu
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 2 pstrągi, ząbek czosnku, sklarowane masło do smażenia, koperek cebulka majeranek sól pieprz cytryna Przygotowanie: Pstrągi należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zarówno z wierzchu, jak i w środku posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Czosnek, koperek, majeranek, cebulkę należy posiekać i wymieszać. Tą smakowitą mieszanką należy wypełnić pstrągi i wstawić(...)lodówki najlepiej na całą dobę, a przynajmniej na 3 h. Przed przystąpieniem do smażenia pstrągów, wkładamy do nich kawałeczki masła. Następnie rozpuszczamy sklarowane masło na patelni i smażymy na małym ogniu ok 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości naszej ryby). Od razu podawać na stół, bo ryba szybko stygnie. Jeśli nie możemy serwować dania od razu
Walijskie PichcenieKanapka na obiad? Czemu nie, taką nikt nie pogardzi. Pomiędzy dwoma filetami pstrąga pyszne, aromatyczne risotto szafranowe. Takie danie przygotowałam z przepisu autorskiego Kurta Schellera na warsztatach. Składniki dla 2 osób: ? 4 filety pstrąga ? sól i pieprz ? 1/2 szklanki białego wina ? 1 szklanka bulionu warzywnego ? 1 cebula Risotto ? 3/4 szklanki ryżu arborio ? 1 cebula ? 100 ml białego wina ? 3/4 litra(...)białym winem. ? Gdy bulion odparuje, dolewać bulion i cały czas mieszać powtarzając tę czynność aż ryż wchłonie wodę. ? Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. ? Na talerz wyłożyć filet pstrąga, na to risotto i przykryć pstrągiem. ? Polać sosem balsamicznym
To co kochampoznać, to mogłabym jeść go codziennie i w każdej postaci. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z bobu z pomidorkami w sosie winegret. Mdły bób nabrał smaku i aromatu, a w towarzystwie pstrąga smakuje wyśmienicie. Składniki: ? 2 filety z pstrąga ? sól, pieprz biały ? sok z 1/2 cytryny ? oliwa do smażenia Sałatka z bob u ? 500 g bobu ? pomidorki koktajlowe ? natka pietruszki ? sól, pieprz(...)połówki, natkę pietruszki posiekać. ? Wymieszać sok z cytryny z oliwą, najlepiej w małym słoiczku mocno potrząsając. Doprawić solą i pieprzem. ? Wymieszać z bobem, pomidorkami i natką. ? Filet z pstrąga umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. ? Usmażyć na oliwie na złoty kolor. ? Podawać pstrąga z sałatką z bobu
To co kochamCzas, jaki został do Wigilii, to w sam raz, aby ryba w zalewie nabrała smaku. Jeśli lubicie tak przyrządzoną rybę to polecam zrobić już teraz. Z tej ilości pstrąga zrobiłam 4 słoiki litrowe i jeden mniejszy, który został już zjedzony na drugi dzień. Pozostałe słoiki pasteryzowałam. Pasteryzacja nie jest konieczna, jeśli zalejemy ciepłą rybę gorącą zalewą i będziemy przechowywać(...)chłodnym miejscu. Ryba jest smakowita a gałązki jodły nadają delikatnego posmaku i zapachu lasu. Zamiast pstrąga można użyć dowolnej ryby np. karpia, sandacza czy dorsza. Pstrąg w zalewie octowej z gałązkami jodły i owocami jałowca Potrzebujemy 2,5kg pstrąga, mąka do obtaczania, masło klarowane lub olej do smażenia, sól i pieprz. Zalewa ½ litra octu spirytusowego 10%, 1,5 litra wody
Leśny Zakątek